Özgür Bilgi Kanalı

Gözlerde meydana gelen görsel sıkıntının biride şaşılıktır. Gözlerin birbirlerine göre faklı yönlerde olması şeklinde başlayan bu rahatsızlık bazı kişilerde günün bazı saatlerinde olmasına karşın bazılarında ise süreklilik arz eder. Kız ya da erkekte görülme sıklığı farklı olmamakla birlikte bu rahatsızlığın kız erkek artımı yoktur. Kayıtlara göre görülme sıklığı %4 seviyelerinde olan bu göz hastalığının nedeni hala tam olarak bilinmiyor.

Yeni doğan bebeklerde gelişim sürecinin 3 ayı tamamlaması sonrası tamamen belirgin hale gelen şaşılık fark edildiği anda doktora gösterilmelidir. Muayene de yapılacak bazı testler ve kontroller sonucu belirlenir. Sorun belirlendikten sonra çözüm yöntemleri arasından en uygunu seçilerek tedavi süreci başlar. Tedavi yöntemleri şaşılık derecesine göre değişir. Bazı şaşılık derecelerinde günün belirli zamanlarında doktorun belirlediği göz egzersizleri yapmak yeterli olurken, başka metotta ise iki görmeyi azaltan prizma şeklindeki gözlükleri kullanması sağlanır.

Bazı ileri düzey şaşılık problemlerinde iğne veya ameliyat uygulaması da yapılabilir. Enjeksiyon tedavisinde bazı göz kaslarına uygulanan kas katılaştırma işlemi ile gözlerdeki kaymanın azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması sağlanabilir. Ameliyat düzeyinde olan rahatsızlıklarda ise gözlerde oluşan ağrıların önüne geçilebilir.

Genel olarak şaşılık sorunu hipermetropi rahatsızlığı olan hastalarda daha fazla görünürken, uzağı göremeyen gözlerde daha az gözlemlenmiştir. Dışarıdan alınan her hangi bir vitamin ya da besinin şaşılık üzerine hiç bir etkisi yoktur.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.