Sınav Dönemi Kargaşası
Hayatın her alanını esir alan sınavlar kişilerin özerkliklerini baltalayarak sanıldığından daha büyük bir etki yaratır. İlkokul hayatına başlandığından itibaren çocuklar sınav esaslı yetiştirilerek öğrenme amacının kendini geliştirmek değil barajı aşıp topluma karışmak olduğu kanısına vardırılıyor. Bu gün bir öğrenci sınav denince yaka silkiyor ve hayatın temposundan uzak kalmak demek olduğunu düşünüyor.
Sınavlar Kaldırılmalı Mıdır?
Elbette ki sınavlar kaldırılamaz sistemlerdir. Ancak hayat atılırken ortama 1,5 saat süren sınavların neticesinde merdivenin hangi basamağından başlanması gerektiğini belirlenmemelidir. Veyahutsa bu sınavların hayattaki tek belirleyici unsur olmadığını hem anne babalar hem de çocuklara benimsetilmelidir. Sınav kargaşasında hayatını yaşamayı unutan, günlük telaşların yanı sıra omuzlara binen yükün hafifletilmesine her bireyin ihtiyacı vardır. Günümüzde gelinen noktalarda çocuklar yarış atı, veliler ise jokey konumundadır. Sınav dönemi oluşan psikolojik yıkım iler ki zamanları da etkileyecektir.
Anne Ve Babaların Payına Düşen Nedir?
Her aile çocuğunun iyi yerlere gelmesini, iyi paralar kazanabileceği ve mutlu olabileceği meslekler yapmasını ister. Ancak bu istekleri doğrultusunda çocuğun isteklerini görmezden gelmemelidirler. Her çocuk yeteri kadar oyun oynamalı, boş zaman geçirmeli ve aslında ilerde hatırlayabilecekleri aylaklıklar da yapabilmelidirler. Anne baba çocuğunu elbette uyarmalı ve denetlemelidir ve elbette doğru yolda yürümesi için elinden geleni yapmalıdır. Ancak ders üstüne kurulu bir düzen oluşturmamalı her işlemin zamanını ayarlamalıdır.