Özel eti, ekmeği ve soslarıyla büyük ilgi gören steak house’ların sayısı hızla artıyor. Pazarın öncü markaları franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya başladı…
ETİN pişirilmesinden içine konulacak malzemelere kadar her şey özenle seçiliyor.
Kullanılan malzemeler büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Müşterilerine sağlıklı ve lezzetli et sunmak için kendi çiftliğini kuranlar bile var. Sadece et değil ekmek ve soslar da özel olarak üretiliyor. Evet, tüm dünyada hızla yayılan steak house trendi şimdi Türkiye’de yaygınlaşıyor. Bu tarz restoranlar son birkaç yıldır yoğun olarak açılmaya başladı. Beklentilerin üzerinde taleple karşılaşan bu markalar, şimdi şubeleşme yarışına girmiş durumda.
BIG CHEFS
Franchise bedeli 100 bin dolar
Big Chefs restoran zinciri 2007 yılında Ankara’da, Gamze Cizreli tarafından kuruldu. 2009’da YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan’ın ortak olmasıyla hızlı bir büyüme sürecine girdi ve şube sayısını 12’ye çıkardı. Bu şubelerin altısı franchise, altısı şirket tarafından işletiliyor. Halen İstanbul’da altı, Ankara ve Mersin’de üç, Gaziantep ve Antalya’da da birer Big Chefs restoranı hizmet veriyor. Dekorasyon çalışmaları devam eden Kemerburgaz Göktürk şubesi ise açılmak üzere. Big Chefs, bu yıl franchising sistemiyle İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır ve Eskişehir’de şubeler açacak. Bu illerin yanı sıra potansiyel olan başka illerden gelecek teklifleri de değerlendirecek.
Big Chefs’in ortaklarından Saruhan Tan, “Yurtiçinde yeni restoranlar açarak şube sayımızı artıracağız. Bunun yanı sıra yurtdışında da restoranlar açacağız. İlk yurtdışı şubemizi de bu yıl açmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk adımı attık bile. New York’ta uygun yer araştırıyoruz. Kısa bir süre içinde orada da Big Chefs açılmış olacak. Daha sonra ABD’de şube sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Yurtdışı hedeflerimiz sadece bununla sınırlı değil. Bakü ve Moskova’da da şubeler açmayı hedefliyoruz” diyor.
Bir Big Chefs restoranının kapısını müşteriye açacak şekilde hazır iıale getirilmesi için gereken yatırım tutarı, metrekare başına bin 200 dolar olarak belirlenmiş. Franchise giriş bedeli ise 100 bin dolar. Restoran büyüklüğü 350 ile bin metrekare arasında değişiyor.
Big Chefs restoranlarında müşterilere sunulan birçok ürün Big Chefs için özel olarak üretiliyor. Örneğin Kavaklıdere tarafından sadece Big Chefs restoranlarında satılan özel şaraplar üretiliyor. Nar ekşisi Hatay’dan, Zeytinyağı ise Ayvalık’taki butik üreticiler tarafından hazırlanıyor. Restoranlardaki et ürünleri ise Trakya Bölgesi’ndeki üreticilerden temin ediliyor. Söz konusu ürünler müşteriler tarafından çok beğenilince zeytinyağı, nar ekşisi ve şarapları satmaya restoran içinde ayrıca satılmaya başlanmış.
Gamze CİZRELİ / Big Chefs Kurucusu
“Gaziantep şubesi iş adamlarının ikinci adresi oldu”
Ankara’da 2007’de Big Chefs’i kurduğumda sermayem yoktu. Kuruluş masraflarımın tamamını bankadan kredi çekerek karşıladım. Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinin yanı sıra mönümüzdeki et seçenekleri çok beğenildi. 2009’da YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan, şirketimize yüzde 50 oranında ortak oldu. ve sermaye yapımız güçlendi. Yeni şubeler açma fırsatı yakaladık. Şimdi yurt içinde 12 şubeye ulaştık. Büyüme stratejimizde hem yurtiçi hem de yurtdışı olmak üzere iki ayrı koldan ilerleyeceğiz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk şubemizi Gaziantep’te açmıştık. Burası şimdi iş yemeklerinin önemli bir adresi haline geldi.
Telefon: 0212 352 75 47
E-posta: info@bigchefs.com.tr
Web: bigchefs.com.tr
BURGER HOUSE
Şube sayısını 100’e çıkaracak
Burger House ilk şubesini 2009’da İstanbul Bağdat Caddesi’nde açtı. Şimdi İstanbul Şaşkınbakkal, Ataşehir, Etiler, Kadıköy ve Acarkent’te 5 şubesi var. Bunların yanı sıra Ankara Tepe Prime’da bir şubesi bulunuyor. Bu şubelerin üçü şirket tarafından işletilirken diğer üçü de franchise sistemiyle açıldı.
Burger House, 2012’de Antalya, İstanbul Bahçeşehir ve Ümraniye’de bulunan Buyaka AVM’de birer şube daha açacak. Ayrıca Şubat 2012’de İngiltere Leicester’da ilk yurtdışı şubesini açmaya hazırlanıyor. Burger House, önümüzdeki beş yıl içinde şube sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor. Bu şubelerin bazıları franchising sistemiyle açılacak.
Burger House’un franchise giriş bedeli konsepte göre 50 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor. Bir restoranın toplam yatırım tutarı ise, restoran büyüklüğüne ve lokasyo-na göre 170 bin ile 470 bin TL arasında değişiyor.
Burger House’da burger, steak ve sosis ana ürün grupları arasında sayılıyor. Restoranlarında 26 farklı hamburger ve dört farklı steak sunuluyor. Burger House ekmeklerini de kendisi hazırlıyor. Etleriyse Trakya’da anlaşmalı olduğu çiftliklerden temin ediyor.
Kemal GÜRER / Burger House ortağı
“Yabancı markalar gelecek”
Ülkemizde kişi başı yıllıkl2 kg et tüketiliyor. Bu rakam Avrupa’da 62 kg. Ekonomik koşulları göz önüne alsak bile aradaki tüketim farkı çok ciddi.
Bu rakamlar bile pazarın potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Steak ve gurme burger işinin Türkiye’de her geçen gün daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu gelişen pazar yabancı markaların da ilgisini çekmeye başladı. Özellikle steak ya da gurme burger konusunda faaliyet gösteren Türkiye pazarına giriş yapmaya hazırlandıklarını duyuyoruz.
Telefon: 0216 356 26 30
E-posta: info@burgerhouse.com.tr
Web: burgerhouse.com.tr
NUSR-ET
15 bin hayvanlı çiftlik kuruyor
Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk’in de bu pazara girmesi, steak house’ların adının iyice duyulmasını sağladı. Hatırlanacağı gibi Şahenk, Nusr Et’in yüzde 50’sine ortak olmuştu. İş dünyasının uğrak yerlerinden biri olan İstanbul Etiler Çamlık’taki Nusr-Et, şimdi büyük bir atağa hazırlanıyor. Nusr Et’in kurucusu Nusret Gökçe, “İlk etapta mevcut şubemizi Etiler Nispetiye Caddesi’nde başka bir yere taşıyacağız. Bu arada ikinci şubemizi İstanbul Bağdat Caddesi’nde açmaya hazırlanıyoruz” diyor. Ardından hızlı ve güçlü bir büyüme planının devreye sokulacağım söyleyen Gökçe, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Trakya’da 10-15 bin büyükbaş hayvanın olacağı büyük bir çiftlik kuracağız. Artan şubelerimizin personel ihtiyaçlarını karşılamak için bir de akademi kuruyoruz. Et restoranları dışında burger çeşitlerinin satılacağı dükkanlar açacağız. Yurtdışında da şubeleşeceğiz. İlk yurtdışı şubelerimizi Dubai ve ABD New York’ta açacağız” diyor.
Telefon: 0212 265 30 37
E-posta: info@nusr-etsteakhouse.com
Web: nusr-etsteakhouse.com
THE HUNGER
3 farklı konsepti var
The Hunger, stcak house’lar arasında kısa sürede gözde bir mekan haline geldi. İlk şubesi Aralık 2010’da Engin Aras, Alphan Bayındır, İnanç Başeğmez ve Kıvanç Başeğmez tarafından İstanbul Gayrettepe’de açılmıştı. Bunu kısa sürede Ataköy Galleria ve Atakent ArenaPark şubeleri izledi.
Bu yıl franchising sistemiyle İstanbul’da üç restoran daha açılacak. İstanbul’un dışında Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve KKTC’de restoranlar açılması hedefleniyor.
Şirket, yatırımcılara mini, midi ve maksi olmak üzere üç farklı franchise seçeneği sunuyor.
Franchise giriş bedelleri bu modellere göre değişiyor. Mini 30 bin TL, midi 35 bin TL maksi ise 50 bin TL olarak belirlenmiş. İşletme sermayesi ise restoran büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin mini model için ortalama işletme sermayesi 180 bin TL. Reklam katılım payı yüzde 1, sürekli franchise ödemesi olarak, aylık ciro üzerinden yüzde 5 pay alınıyor.
The Hunger her ne kadar steak house olarak bilinse de mönüsünde et çeşitlerinin yanı sıra dünya ve Türk mutfağından farklı lezzetleri de barındırıyor. Kendine özgü baharat ve soslarla, tamamen yerli et kullanılarak hazırlanan burgerler, tavuk ve deniz mahsulleri bunlardan ilk akla gelenler.
The Hunger’da satılan et ürünlerinin tamamı yerli üretim. Bunlar çiftliklerden ve kasaplardan temin edilip The Hunger’in orijinal reçetelerine sadık kalınarak dinlendirme ve marinasyon süreci tamamlandıktan sonra müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Kıvanç BAŞEĞMEZ / The Hunger ortağı
“Kalite ve standardı koruyan büyüyecek1″
Eti seven bir milletiz. Dolyısıyla steak house’ların ilgi görmesi gayet normal. Yani doğal olarak müşterisi hazır bir pazar diyebiliriz. Bu nedenle pazarın önünde ciddi bir büyüme potansiyeli var. Ancak bu işte kalite ve standart çok önemli. Bu özelliklere sahip olmayan markaların büyüme şansı olmayacak. Bu arada steak house ülkemize özgü bir konsepte büründü. Bu hali çok daha fazla ilgi görüyor. Örneğin restoranlarımızda et ürünlerinin yanı sıra alternatif olarak geniş bir mönüyü daha müşterilerimize sunuyoruz.
Telefon: 0212 288 32 27
E-posta: info@thehunger.com.tr
Web: thehunger.com.tr
Fratelli La Bufala Manda Eti
Napoli mutfağının en önemli temsilcileri arasında gösterilen İtalyan menşeli Fratelli La Bufala dünyanın en büyük pizza gruplarından biri. Geleneksel Napoli stilinde hazırlanmış odun alevli, tuğla fırında pişen pizzaları çok ilgi görüyor.
Yüzde yüz manda sütünden yapılan ve her gün özel olarak İtalya’dan getirilen mozzarella peyniri, el yapımı makarnaları ve özel manda eti filetosu mönüsünün en özel lezzetlerinden. Bu arada hemen belirtelim; manda ve manda ürünlerine çok önem veren bir marka bu. Zaten Fratelli La Bufala’nın Türkçe karşılığı “manda kardeşliği”… Manda sütünden yapılan mozzarella kadar manda eti servisiyle de pek çok restorandan ayrılmış durumda. Türkiye’nin birçok farklı bölgesindeki celepler Fratelli La Bufala için özel olarak manda alıyor. Bu mandalar daha sonra İstanbul yakındalarında bir çiftliğe getirilerek bir süre doğal yemlerle besleniyor. Sonra kesime gönderiliyor. Manda fileto, fırınlanmış patates ve güneşte kurulmuş domates püresiyle servis ediliyor. Mönüdeki fiyatı ise 47 TL. Fratelli La Bufala, Türkiye’deki ilk restoranını 2008’de Levent Loft’ta açmış.
Mart 2012’de Trump Towers’da da bir şube açacak. Daha sonra başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Adana’da toplamda 22 şubeye ulaşmayı hedefliyor