Takvim Nasıl Bulundu?
İlk kabilelerden günümüze kadar gelen takvim gelişiminde en önemli katkıyı Babiller ve Mayalar yapmıştır. Bu yüzden Takvimi kim buldu ve Takvim nasıl bulundu sorularının cevabı için biraz eskilere gitmemiz gerekir. Ay ve Güneş’in belli hareketlerine göre hesaplanan takvim zamanları zamanla son halini almıştır.
Tarihte ki İlk Takvimler Nasıl Ortaya Çıktı
İlk takvimler bulunurken hasat zamanı ve suların yükselmesi gibi doğa olayları göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Takvimi kim keşfetti sorusunun cevabı Babillerdir. Babil devletinin ilk olarak kullandığı takvimlerde temel olarak iki dolunay arasında ki geçen günlük süre göz önüne alınmıştır. Bu günlük süre 29,5 gündür. Bu nedenle ayın yıllık hareketine göre takvimi hesaplayan Babiller bir yılı 354 gün yaşamaktaydılar. Babil devletinden sonra Mısırlılar ilk defa Güneş temelli takvimi buldular. Mısırlılar Nil nehrinin hareketlerine göre takvimlerini hesap etmekteydiler. Gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius ile beraber Nil nehrini taşma dönemlerini hesaplayan Mısırlılar bir yılın 365 gün olarak yaşanmasını öngörmüşlerdir. Takvim konusunda ki en ilginç çalışmaları ise Mayalar yapmıştır. Onlar hem kendi zamanlarında ki takvimi incelerken hem de gelecek zaman da hayatın nasıl şekilleneceği üzerine takvimler üretmişlerdir. Geçen yıllarda meydana gelen 21 Aralık Dünyanın sonu teorisini Mayalar ortaya artmıştır.
Modern Takvime Geçiş
Takvim Hangi tarihte bulundu sorusunun cevabı için M.Ö 46 yıllarına gitmeliyiz. Roma hükümdarı Jül Sezar’ın emri ile Romalı astronomlar modern takvimlerin temelini atmışlardır. Güneş yılını prensip alan bu takvimde bir yıl içerisinde 365 gün 6 saat vardır. Artan her 6 saat 4 yılda tam 1 gün etmektedir. Fakat astronomların hesap edemedikleri bir şey vardı. Yer-Güneş dolanımı bir yılda 365 gün 5 saat 47 dakika da tamamlanıyordu bu artan saniyeler başta önemsiz olarak görülse de daha sonra mevsim hesaplarında sorun olarak karşılarına çıkmıştır.
Tarihte Hiç Yaşanmamış Gün Olabilir Mi?
Tarihte hiç yaşanmamış bir gün var desek her halde hepiniz çok şaşırırsınız. Jülyen takviminde ki gün artmaları nedeniyle 16.yüzyılın başlarında artan günler nedeniyle mevsim hesaplamaları hataya uğramaya başlamıştır. Öyle ki ilk baharın 21 mart yerine 10 martta başlamıştır. Bu nedenle Papa Gregorius’un emriyle bu mevsimsel hataları düzeltmek için 4 Ekim 1582 gününde sonraki günün 15 Ekim 1582 olarak başlanmasına karar vermiştir. İşte tam bu nedenle o arada kalan günler tarih
Tarihte Kullanılan Türk Takvimleri
Türkler için Takvim ne zaman bulundu?. Türk devletleri ilk olarak on iki hayvanlı takvimi kullandılar. Bu takvimde her ayın ismi bir hayvan adıyla isimlendirilmekteydi. Bu takvim güneş yılına göre hesaplanıyordu. Türk devletleri İslam dinini kabul ettikten sonra Hicri takvimini kullanmaya başladılar. Bu takvimin başlangıç günü olarak hicret günü kabul ediliyordu. Daha sonra toplulumuzda Cumhuriyetin ilanı ile beraber Miladi takvim kullanılmaya başlandı.