Okumak isteyenlerin geçmeleri gereken zorlu bir süreçtir üniversite sınavı. Bu sınav sonucuna göre hayatınızın geri kalanında ne yapacağınız az çok şekillenecektir. Az çok diyoruz. Zira YKS’ye hazırlanacakların ilk dikkat etmeleri gereken nokta bu sınavın her şey olmadığıdır.
Ne yazık ki bunun farkında olmayan ebeveyn ve akraba çevresi sınava hazırlanan gençlerden çok fazla şey bekliyorlar. Ancak üniversite sistemiyle ilgili çok fazla bilgisi olmayan kişiler tarafından bu sınavın hayatlarının en önemli dönüm noktası olduğunu düşünen gençler, sınav sonucunda istedikleri okulu kazansalar bile kazın ayağının öyle olmadığını gördüklerinde hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar. Üniversite sınavı veya şimdiki adıyla YKS asla bir gencin hayatının en önemli dönüm noktası değildir. Özellikle üniversite mezunu sayısının çok çok fazla olduğu günümüz Türkiye’sinde mezun olduğu bölümün dışında bir kariyere yönelen kişi sayısı da oldukça fazla. Ne yazık ki üniversiteyi kazanan ve bitiren herkes alanıyla ilgili çalışamıyor.
Bu yüzden YKS ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey, bu sınavı kazanamasanız da hayatınızın sonu olmayacağı. Ancak tabii ki elinizden geleni yapmalısınız. Bu noktada bizim tavrımız elimizden geleni sonuna kadar yapmak.
Peki YKS’ye hazırlanırken nasıl bir strateji izleyelim?
Deneme sınavına ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi.
Özellikle TYT’nin süre açısından çok kısıtlı bir sınav olduğu düşünüldüğünde YKS’nin zamanla yarışılan sınavının TYT olduğu açıktır.
Zamanı verimli bir şekilde kullanabilmenin ve hızlı hareket edebilmenin en garantili yolu da çok fazla pratik yapmış olmaktır. Bu yüzden özellikle TYT denemelerine sınava hazırlanmaya başladıktan sonra tüm konularınız bitmemiş olsa bile en geç 2 ay içerisinde başlayın ve haftada 2 TYT denemesi çözmeyi alışkanlık haline getirin.
Bu denemelerde farklı stratejiler deneyin. Her denediğiniz stratejide zamanı ne kadar verimli kullandığınızı belirlemeye çalışın. Örneğin; bir denemede Türkçeden başladıysanız diğerinde Matematikten çözmeye başlayın. Sizin için zamanı en iyi kullandığınız çözme stratejisini ancak bu şekilde bulabilirsiniz.
Her hafta en az 2 TYT denemesini sınava kadar çözmeye devam eder ve sınava son 1,5 ay kala haftalık deneme sayısını 4’e çıkarırsanız TYT’ye kadar o kadar çok deneme çözmüş ve o kadar çok pratik yapmış olursunuz ki sınavda artık otomatikleşmiş bir şekilde hızlıca soruları çözmeye başlarsınız.
Verimli çalışma.
Her ne kadar bir klişe de olsa günlük çalışma saatini nicelik olarak düşünme. 10 saat çalışabilirsin. Ancak bu 10 saatin ne kadarı verimliyse esas çalışman o kadardır.
Dolayısıyla her gün anlamsız bir şekilde 10 saat çalışmak yerine verimli bir 5 saatlik çalışmanın emin ol, çok daha fazla faydasını göreceksin.
Elbette ki en güzeli verimli bir şekilde 10 saat çalışmak. Ancak bunu yapamıyorsan verimli çalışmaya gayret et. Verimli çalışmayı kendine alışkanlık haline getirdikten sonra çalıştığın saati arttırabilirsin.
1 sene diş sıkma senesi
YKS’ye hazırlanmak gerçekten o yaşta bir genç için oldukça yıpratıcı bir süreç. Dolayısıyla en azından sınava hazırlandığın 1 sene tek gündemin sadece bu sınav olacak. Bunun psikolojik ve fizyolojik altyapısına iyi hazırlan.
Başlarda haftada 1 gün sosyal aktivitelere ayırabilirsin. Ancak sınav zamanı yaklaştıkça o 1 günü de ders çalışmaya ayırmalısın. Bu şekilde yapılan bir çalışma, başarıyı kesin olarak getirecektir.
Ancak başta da söylediğimiz gibi hiçbir şey sağlığından daha önemli değil. O yüzden ders çalışacağım diye sağlığından olacak kadar kendini yıpratma. Eğer sağlık sorunları yaşarsan dünyanın en iyi üniversitesinde okusan dahi ondan bir şey anlamayacaksın.
Bu zorlu süreçte sonuna kadar gidebilmen dileğiyle. Kolay gelsin.