PANİK ATAK NEDİR , BELİRTİLERİ , TEDAVİSİ

PANİK ATAK

PANİK ATAK NEDİR?

Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır ve ölüm korkusuyla beraber endişeyi içinde barındır.  Panik atak nöbetler şeklinde görülür. Bu nöbetlerin nedeni aniden bastıran ölüm korkusudur. Hasta öleceğini ve sıklıkla  kalbinde bir sorun olduğunu( kalp krizi geçireceğini) düşünür. 10 dakika içerisinde şiddetlenen atakların etkisiyle hastalar hemen doktora başvurur. Ataklar yaklaşık olarak 25-35 dakika içerisinde şiddetini kaybeder. Hemen sonrasında hastalar kendini çok yorgun ve bitkin hissederek herhangi bir şey yapmak istemez. Asla yanlız kalamayan panik atak hastaları yanlarında güvendikleri biri olmadan hiç bir işe kalkışmaz hatta bazı zamanlarda yanlız uyuyamazlar.

PANİK ATAk BELİRTİLERİ NELERDİR?

Panik atak hastalığın bir çok belirtisi bulunmaktadır. Bunlardan en az 4 tanesinin bulunduğu durumlarda panik ataklı olma ihtimali yüksektir.
  • Kalp atışlarında hızlanma ve çarpıntı,
  • Üşüme veya ateş basmasıyla birlikte gelen yoğun terleme
  • Titreme nöbetleri
  • Nefes almada zorluk, boğulma korkusu ve tıkanma,
  • Baş dönmesine bağlı olarak bayılacağı düşüncesi
  • Karın ağrısı, bulantı ve strese dayalı mide problemleri
  • Nefesde kesiklik ve bunun etkisiyle nefessiz kalma korkusu
  • Göğüsde ağrı ve sıkışma
  • Algı bozukluğu ve kendini tanımada güçlük
  • Depresyom
  • Çevrenin gerçek olmadığını düşünmesi
  • Ölüm korkusu
  • Delirip başkasına zarar vereceği endişesi
  • Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ve  karıncalanma.

PANİK ATAK OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

Panik atak hastalığının belirlenmiş bir nedeni yoktur. Ancak şuan için beyindeki kimyasal maddelerden veya beynin fonksiyonunu yitirmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Stresli hayat süren insanlarda panik atağın tetiklendiği tespit edilmiştir.Bunun dışında  panik atak hastalığının ortaya çıkma nedenleri :(Kesin değil ancak ihtimali yüksek)
  1. Epilepsi ve akciğer- kalp hastalıkları,
  2. Vitamin yetersizliği ve aşırı kafeinli besinlerin tüketilmesi,
  3. Tiroid bezindeki bazı sorunlar ve aşırı adrenalin salgılanması,
  4. Kan şekeri düşüş, kansızlık ve beyinde meydana gelen tümör,
  5. Uzun süreli kullanılan ilaçların yan etkisi
  6. Depresyon ve sinirsel bozukluklar,
  7. Uyuşturucu madde kullanımı ve bu maddenin aniden kesilmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir.

PANİK ATAK HASTALIĞININ TEDAVİSİ 

İlk olarak hastaya muayene ve testler yapılır. Hastayı rahatlatmak adına kalp- damar veya solunum rahatsızlığı olup olmadığı araştırılarak hem sağlık kontrolü hemde psikolojik tedavinin ilk aşaması tamamlanmış olur.
Bunun dışında tedavi için depresyonu engelleyen (antidepresan) ilaçları kullanılmaktadır. Ek olarak yatıştırıcı, gevşetici, sakinleştiriciler de uygun görülebilir. İlaç il kullanılmaya başlandığında bazı sorunlar meydana gelmiş olsada , bunlar zamanla azalır. Dikkat edilmesi gereken nokta ilacı bırakmamaktır. Çünkü hastalık geçmiş olsa bile tekrarlamaması adına bir süre daha ilaca devam edilmelidir.

ATAK SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle hasta bir yere oturtulmalı veya uzanması sağlanmalıdır. Hastaya sürekli bunun atak olduğu ve korkulacak bir şey olmadığı söylenmelidir(Hasta sizseniz bunu kendi kendinize atak geçene kadar tekrar edin). Ayrıca kafeinli içecekler, sigara ve alkol kullanımı panik atak hastaları için kesinlikle yasaktır.

Yazar: Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version