Yer Fıstığı Ezmesi Nedir?

Yüzyıllar evvela besin olarak tüketilmeye başlayan yer fıstığı, günümüzde de sık sık tüketilen kuruyemiş türleri arasında bulunmaktadır. İlk olarak Güney Amerika’da besin olarak tüketilmeye başlanan fıstık, uygulanan ticaretler yardımıyla dünya genelinde tüketilen bir besin maddesi durumuna gelmiştir. İnsan sağlığına sonsuz yarar gerçekleştiren fıstık, günümüzde değişik formlarda tüketilen bir besindir. Fıstıkların ezilmesinin sonrasında türlü işlemlerden geçirilmesi ile imal edilen yer fıstığı ezmesi, fıstığın sevilerek tüketilen formlarından bir tanesidir.

Yer Fıstığı Ezmesi Popülerliği

Tüm dünyada sevilerek tüketilen tatlı ezme çeşidi olan fıstık ezmesi, ülkemizde bilhassa kahvaltı sofralarının aranan lezzetlerinden bir tanesidir. Lezzeti ve sunmuş olduğu fıstık aroması ile sevilerek tüketilen fıstık ezmesinin patenti 1884 senesinde Kanadalı Marcellus Gilmore Edson yönünden alınmıştır.

Yer fıstığı ezmesi, toplanarak kabuklarından temizlenen fıstıkların kavrulması ile imal edilmektedir. Özenle kavrulan fıstıklar, öğütücüde bir süre ezilerek ezme durumuna getirilmektedir. Ardından şeker, bal yahut pekmez gibi mamuller ile tatlandırılan fıstık ezmesi ürünleri, benzersiz lezzeti ile sofralarınızda konumunu alıyor.

Yer Fıstığı Ezmesi Ürünleri

Yer fıstığı ezmesi ürünleri, günümüzde besin markaları yönünden üretilip ambalajlanarak tüketicilerine ulaştırılmaktadır. Gıda markaları yönünden imal edilen fıstık ezmesi ürünlerinin iki çeşidi bulunmaktadır.

Sağlık deposu olan fıstık ezmesi çeşitlerini kahvaltılarda yahut ara öğünlerde yalın olarak tüketebileceğiniz gibi kurabiye, kek, pasta, brownie, cupcake gibi hamur işlerine ilaveten hazırladığınız aperatiflerin lezzetini arttırabilirsiniz. Spor ile ilgileniyorsanız yaptığınız egzersizleri, fıstık ezmesi ürünleri ile hazırlanmış aperatifler ile destekleyerek egzersizlerinizi daha faydalı duruma getirebilirsiniz.

Satın aldığınız fıstık ezmesi ürünlerini cam kavanozda yahut cam gizleme kabında saklayabilirsiniz. Fıstık ezmesi ürünlerini güneş ışığından ırak tutarak çok vakit sıhhatli bir biçimde tüketebilirsiniz. Bu sebeple kavanoz yahut gizleme kabı içerisine aldığınız fıstık ezmesi ürününü kavanozun yahut gizleme kabının ağzını kapatarak buzdolabında güvenle koruma edebilirsiniz.

İçeriğinde yüksek oranda doymamış yağ barındıran fıstık ezmesi ürünleri, tertipli tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca bünyesinde bulunan doymamış yağlar yardımıyla fıstık ezmesi tip 2 diyabete yakalanma tehlikesini en aza indirmektedir. . Sitemizden fıstık ezmesi fiyatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Hızlı Kilo Verme Programı

Hızlı kilo verme programı ile hedeflediğiniz kilolara kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Her zaman etkili bir sonuç veren hızlı kilo verme programı bilgisine ulaşabilirsiniz.

Hızlı Kilo Nasıl Verilir?

Zayıflamak isteyen kişiler hızlı kilo verme programı hakkında bilgi sahibi olmak ister. Her zaman istediğiniz kilolara ulaşmak için siz de en doğru diyet programını uygulayabilirsiniz. Kilo verme önündeki en önemli engel kişilerin yanlış beslenme programını uygulamasıdır. Ancak sağlıklı ve doğru hızlı kilo verme programı uygulanırsa hedeflediğiniz kilolara daha kolay bir şekilde de sahip olabilirsiniz. Konuya devam etmeden Dietto sitemiz yenilendi. Bu siteyi ziyaret edebilir veya https://www.youtube.com/watch?v=-ofn5uYTdtw videomuzu izleyebilirsiniz.

Kilo vermenin en doğru yolu kişiye özel diyet programını uygulamanızdır. Herkesin kendi vücut tipi birbirinden farklıdır. Bu nedenle de kişilerin fazlalıkları olan bölgelerde de bir farklılık oluşur. Oluşan bu farklılık size uygun hızlı kilo verme programı için önem arz eder. Bu listelerde yapabileceğiniz oynamalar ile de en doğru beslenme programına sahip olabilirsiniz.

Fazlalıklarınızdan kurtulup güzel bir görünüm elde etmek için hızlı kilo verme programı size yardımcı olur. Sizin de yapmanız gereken en doğru beslenme programını dengeli bir şekilde tercih etmenizdir. Bu sayede de sorunsuz bir şekilde istediğiniz kilolara sahip olabilirsiniz. Hızlı kilo verme programı kişiye göre ayarlanır ve daha sonra düzenli şekilde takip edilirse; etkisini de gösterir. Özellikle kilo vermekte zorlanan kadınlar bu diyet programı ile hedeflediği görüntüye tahmin ettiğinden çok daha kolay bir şekilde ulaşır. Düzenli olarak spor yapmak ve diyet programına eksiksiz bir şekilde ulaşmak insanların kilo vermesini hızlandırır.

Hızlı Kilo Verme Yolları

  • Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek kilo vermenin en önemli yoludur. Kilo vermek isteyen pek çok kişi hedeflediği kilolara hızlı kilo verme programı ile ulaşır. Ancak daha sonra diyeti bıraktığı anda verdiği kiloları fazlası ile almaya başlar. Bu durum sonucunda da insanlar hedeflediği kilolara ulaşsa bile bir süre sonra bunu korumayı başaramaz. Bu nedenle de hızlı kilo verme programı bir anda kesilmemelidir. İnsanlar bu program yerine sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmelidir.
  • Hızlı kilo vermek için tüketilen her besinin kalori hesabına da dikkat edilmelidir. Hızlı kilo verme programı içerisinde bulunan her besin çok önemlidir. Çünkü beslenme programı hem kişileri tok tutmalıdır. Hem de yüksek kalorili olmamalıdır. Bu sayede insanların hızlı bir şekilde kilo vermesi ve uzun bir süre bu kiloları tekrar alması sağlanır.

En Doğru Kolay Zayıflama Diyet Listesi

Kolay zayıflama diyeti listesi özellikle bayanların en fazla araştırdığı ve kendilerine en uygun olanı seçtiği listelerdir. Hele bir de ilk defa diyet yapıyorlarsa kolay zayıflama diyet listesi daha da önemli bir yere sahip olmaktadır.

Diyet Listesi Nedir?

Genel olarak fazla kilolarından şikayet eden kişilerin yanı sıra yaz aylarında daha da fit görünmek isteyen bayanlar zayıflamak için bazı diyet yöntemlerini uygulamaktadır. Bu yöntemlerin bazı kuralları bulunmaktadır. Ne zaman ne yenileceği gibi unsurları liste haline gelmesi gerekir. Kolay zayıflama diyet listesi de daha düzenli kilo vermek için en doğru şekilde araştırılması gerekir. Sağlıklı diyet listeleri ile kolay bir şekilde kilo vermek mümkün olmaktadır.

Kolay Zayıflama Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Kolay zayıflama diyet listesi daha kolay ve hızlı zayıflamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Böyle bir diyet listesi hazırlanırken ilk olarak cinsiyete göre yapılmaktadır. Erkek ve bayanlar bünyeleri farklı olduğu için farklı programlar uygulanmaktadır. Bunun dışında boy, yaş, kilo ve fiziksel aktivitelere göre hazırlanan beslenme programları ile kolay zayıflama diyet listesi hazırlanmaktadır. Çünkü bu listeler sadece kilo vermek için uygulanan programlardır. Böbrek, tiroid, yüksek tansiyon, diyabet ya da gıda intoleransı olan kişilere diyet listeleri tedavi amaçlı olarak uzmanlar tarafından verilmektedir.

Etkili Kolay Zayıflama Diyet Listesi

Devamlı diyet yapan kişiler aşırı ağır diyet listelerinden bunalmış bir durumdadır. Bu neden ile kolay zayıflama diyet listesi daha cazip gelmektedir. Ayrıca ilk defa diyet yapanlar içinde bu tarz diyet listesi hem ağır gelmeyecek hem de çok çabuk pes etmeden diyetini yapacaktır. Kolay olan diyet listesi zayıflamada etkili olacağı gibi motivasyon bakımından da sizi daha mutlu edecektir.

Diyet Listesini Neden Diyetisyen Hazırlamalı?

Kiloları ile başı dertte olan kişiler ilk olarak kulaktan dolma zayıflama yöntemlerini uygularlar ve istenilen sonucu alamazlar. Hatta geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar meydana gelebilir ve sağlıkları bozulabilir. Kolay zayıflama diyet listesi için bir diyetisyene başvurmak en doğru karar olacaktır. Bu arada size fayda sağlayabilecek site ve sayfa önerileri yapmak istiyoruz. Öncelikle Dietto facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için https://www.dezpack.com/ sitesini ziyaret edebilir günün her saati destek alabilirsiniz.

Uzman bir diyetisyen size diyet listesi vermeden önce kan değerlerinizi ölçer ve bu değerler sonucunda kişiye özel zayıflama diyetini uygulayacaktır. Böylece hem sağlıklı bir şekilde kilo verecek hem de kolay ve hızlı fazla kilolardan kurtulmuş olacaksınız. Diyetisyenin vermiş olduğu kolay zayıflama diyet listesi sayesinde devamlı olarak kontrol altında olacak ve ideal kiloya ulaşarak daha güzel görünebilirsiniz.

 

Kalça Yağlarını Eritme Yolları

Kalça yağlarını eritme zor olan bir iştir. Bu nedenle basen ve kalça bölgelerinde meydana gelen yağlanmayı önlemek için kalça yağlarını eritme yolları dikkatle incelenmelidir.

Basen ve kalça yağlarını eritme amacıyla hem diyet programı hem de çeşitli egzersizler yapılır. Bu konuda şikayetçi olan pek çok kişi bulunduğundan dolayı çözüm önerilerinin sayısı oldukça fazladır. Bu çözüm önerilerinin ne şekilde etki edeceği kişinin vücut tipine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Kalça Yağlarını Eritme Egzersizleri

Basen ve kalça yağlarını eritme için yapılan egzersizler arasında çömelme, step, bisiklet, tek bacak kaldırma, iki bacak kaldırma, bir dog hareketi, bacakları mideye çekme hareketi, bacakları kaldırma, sandalye pozisyonu, çapraz mekik, yukarı tekme, tırmanma hareketi gibi çok sayıda kalça yağlarını eritme hareketleri vardır. Bunlar genellikle başlangıç aşamasında on tane setler halinde yapılıp zaman ilerledikçe bu sayı artırılabilir. Özellikle çömelme hareketi açısından bakıldığında hem kalça hem de basen bölgesini çalıştıran bu hareket ilerleyen dönemlerde ellerde ağırlıkla birlikte yapılabilir. Bu sayede hareketin etkisi daha da artacaktır. Bunlar arasında yapılması kolay olan hareketler arasında bacakları kaldırma hareketi yer alır.  Bu kalça yağlarını eritme hareketini yapmak için yere sırt üstü uzanılır ve iki bacak birbirine yapışık olacak şekilde yukarı kaldırılır. Hareketin bitirilmesi için on beş hareketlik üç set yapılması yeterli olacaktır. Tüm egzersizler düzenli olarak yapıldığında istenilen etki meydana gelebilir. Sizlere tabi ki bu konuda öneriler sunmak istiyoruz. Bunlar içinde bizimde önerdiğimiz Dietto videosunu izlemenizi öneririz. Ve her türlü destek için https://www.dietto.net/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kalça Yağlarını Eritme Kürleri

Basen ve kalça yağlarını eritme için hazırlanan doğal kürler vardır. Bunun içerisinde kimyon çayı kürü, maydanoz kürü ve yoğurt kürü en etkili kalça yağlarını eritme kürleri arasında yer alır. Kimyon çayı kürü için bir tatlı kaşığı tane kimyon ile bir su bardağı sıcak su cezveye alınarak bir taşım kaynatılır ve ocaktan indirilir. Daha sonra ılıması için bir süre beklenir ve süzülerek içilir.

Basen ve kalça yağlarını eritme amacıyla kullanılan maydanoz kürünle ise on dal maydanoz, kabuğuyla birlikte yarım limon, bir büyük su bardağı oda sıcaklığında suya ihtiyaç vardır. Buna göre kalça yağlarını eritme kürünü hazırlamak için tüm malzemeler mutfak robotunda çekilir. Hazırlanan karışım her sabah kahvaltıdan önce aç karnına yudum yudum içilir. Yedi gün boyunca yapılan bu küre yedi gün ara verilir, dönüşümlü olarak kullanılır. Yoğurt kürü ile kalça yağlarını eritme için zerdeçal, zencefil, toz tarçın gibi besinlerden yardım alınır.

Karatay Diyeti

Diyetin ismi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın soy isminden alınmaktadır. Beslenme vb. konularda uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kendi kitabında da bahsettiği Karatay Diyetini bizde sizlere bahsedeceğiz.

Karatay Diyeti: kan şeker değerlerini dengede tutmasıyla daha ileriki yaş seviyelerinde yaşanabilecek olası hastalıklardan da sizleri uzak tutmayı hedeflemektedir. Bu nedenle kırmızı etten tutun, baklagillere, meyvelere ve kuruyemişlere kadar kalori konusunda sizleri sıkmayarak diyetin olumlu gelişmesi için etken rol oynamaktadır. Haftalık program baz alınarak yapılan diyetin bir günlük tüm öğün yeme ve içme listeleri aşağıda yer almaktadır.

Sabah öğünü: Rafadan veyahut kayısı kıvamında olacak şekilde iki adet yumurta, yaklaşık 10 taneye kadar tuzsuz yeşil veya siyah zeytin, avuç içi kadar beyaz peynir, en fazla 5 taneye kadar kuru kayısı, su, şekersiz çay, bitki çayı ve meyve çayı, bir çay bardağını doldurabilecek kadar kabuklu ceviz içleri (taze olması için kabuklu ceviz tercih edilmiştir.)

Öğle öğünü: zeytinyağlı fasülye, avuç içi büyüklüğünde dana söğüş, bolca salata, bir bardak tuzsuz ayran, şekersiz bitki çayları ile su tüketebilirsiniz. Ayrıca salatayı kendinize göre istediğiniz sebzeleri ve yeşil yapraklı besinleri ve bunlara ilaveten limon gibi sosları da tüketebilirsiniz. Öğle öğününden sonra ara öğün olarak tercihinize bağlı bir şekilde bir su bardağı içini kapsayacak kadar ceviz ve yine kabuklu olmasına dikkat ediniz ki kırdığınız cevizler yediğinizde taze gelebilsin. Ayrıyeten limonlu su (şekersiz limonata) ile şekersiz bitki ve meyve çaylarını da içebilirsiniz.

Akşam öğünü: ızgara tavuk veya balık tercih edebilirsiniz. Tavuk veyahut balık et yemeği olduğu için fark etmeyerek salata ikisinin de yanında tüketilebilir. Bu yüzden salatanızı da istediğiniz sebzelerden ve yeşil yapraklı gıdalardan olmak üzerine limon sosu ve diğer soslardan yararlanabilirsiniz. Salataya zeytinyağı koymaya özen gösteriniz fakat aynı zamanda da az yağlı ve tuzsuz olmasına da mutlaka dikkat ediniz. Ayrıca salatanızın içerisine keten tohumunu da katabilirsiniz ki keten tohumu kilo vermek için başvurulacak gıdaların en başında yer almaktadır.

Akşam yemeğinden birkaç saat sonra greyfurt ve elma gibi meyveleri tüketebilirsiniz. Ve gece yatmadan önce bir bardak süt içmeniz, vücudunuzun gerekli gördüğü kalsiyum değerlerini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Yemek öğünlerinde kırmızı eti az miktarda ve beyaz etlerden tavuk eti ve balığı ızgara veya fırın usulü pişirme ile yemeli ve ton balığını da salatanın içerisine karıştırarak tüketmeniz diyetin verimliliğini arttıracaktır. Ayrıca süt ve yoğurdu da yağsız veya az yağlı şeklinde tüketmenizde yararınıza olacaktır. Son olarak salatalarda sebze ve yeşil yapraklı salatalar yapabileceğiniz gibi meyve salatalarını da uyarlayabilirsiniz.

Sayın Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, ismini vermiş olduğu Karatay Diyetinde beslenmenizi düzene sokarak ve öğün miktarlarını arttırarak az yemenizi ve sıkça tekrar etmenizi sağlayarak kilo problemlerinizin çözümünü gerçekleştireceğine örnek yol teşkil etmektedir.

 

Kahvaltı ve zayıflama ilişkisi

Kahvaltı ve zayıflama ilişkisi

Merhabalar. Sizce en mutlu olduğunuz, en güzel öğün hangisidir? Aklınıza kahvaltı öğünü hemen geldi değil mi? Evet, en
güzel ve keyif aldığımız öğün kahvaltı öğünüdür. Peki kahvaltımızı nasıl yapmalıyız, hangi besinden ne kadar almalıyız?
Kahvaltının diyete olan katkısı ve etkisi nedir? Bu yazımızda kahvaltı öğününden bahsedeceğiz. Yazımızı okumaya devam
edin.

Kahvaltının etkisi gün boyudur.

Evet nasıl kahvaltı ettiğiniz bu yüzden önemli. Kahvaltı gün boyu yediklerinizi, yiyeceklerinizi etkilemektedir. Buda
fazlaya kaçmamanızı sağlamakta birebir çözümdür. Eğer kahvaltı yapmazsanız diğer öğünlerde muhtemelen daha çok
yiyeceksiniz. Fast food ve diğer yağlı yiyeceklere eğiliminiz daha fazla olacaktır. Bunun yanında atıştırma konusunda
fazladan istek gözlemleyebilirsiniz. Bu yüzden kahvaltı fazla kiloyu engelleyen en önemli öğünlerden birisidir. Bunu
aklınızdan çıkarmayın.

Sağlıklıdır

Kahvaltı diğer öğünlere göre daha doğal besinler içerdiği için daha sağlıklıdır. Ayrıca sağlıklı bir diyet süresi için
birebirdir. Sebze ve meyveleri kahvaltınızda bulundurmayı unutmayın.

Kahvaltı kilo aldırmaz.

Evet doğru duydunuz. Kahvaltı yapmak kilo almanıza neden olmaz. Çünkü vücut ilk öğünü ihtiyacı olduğu için yakar. Bu
yüzden kahvaltı etmekten asla çekinmeyin.

 

Diyet İçin Tüyolar

Kadınlar genelde diyete başladığında pazartesi gününü seçerler nedense. Ama uzman görüşlerine göre pazartesi yanlış bir seçimdir. Bu hayatımızın her safhasında da geçerli değil mi? Çünkü hayat ertelemeye gelmez. Sağlık, hayat sıralamamızda en önde gelen faktördür. Sağlıksız bir beden kurumuş bir bitkiden ibarettir. Mesela diyeti konu aldık. Diyetten kastımız yemeyeceğiz içmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Tabi ki bütün nimetlerden yararlanmak her insanın hakkı.

Organların farklı saatlerde çalıştığını biliyor muydunuz? O yüzden akşam en geç saat 19.00 da yemek yemeliyiz.  Tabi ki de 24 saat içinde minimum 2 litre su tüketmeyi unutmamalıyız. Su bizi zayıflattığı gibi cildimizi ve bedenimizi diri ve sağlıklı tutmaktadır. İçinde bulunan mineraller gençlik iksiri görevi görmektedir.  Sadece dikkat edilmesi gereken unsurlar su tüketimimizi yemek sonrası ve arası değil yemekten 20 dakika önce içilmesidir. Hem metabolizmamızı çalıştıracak hem de beynimize ‘ben çok aç değilim ‘ komutu gönderilecektir. Bunun haricinde yemek öncesinde dişlerimizi fırçalamakta yemek yeme isteğini azaltıyor.

Sizlerde özellikle kilo vermeye çalışırken oldukça hareketli olmalı ve mutlak sporu hayatınıza katmanız gerekiyor. Gözünüzün kalmaması adına tok karnınıza alışverişe çıkmalı ve canınız tatlı gibi abur cuburlar istediğinde hemen aklınıza farklı şeyler getirmeye çalışmalısınız.

Yavaş yavaş ama istikrarlı bir şekilde kilo vermeli ve veremediğiniz günlerde kendinize işkence yapmayı bırakmalısınız. Özellikle diyet yaparken kendinizi mutsuz değil tam tersi zararlı kilolardan kurtulacak olmanızın şerefine hep mutlu olmaya çalışmalısınız.

 

Tok tutan 10 besin

Tok tutan besinler, kan şekerini hızlı yükseltmek yerine daha yavaş ve dengeli yükselmesini sağlayabilecek besinlerdir. Bunlar öncelikle posalı besinlerdir. Yani beyaz ekmek yerine tam buğday çavdar ekmekleri daha lif içeriği yüksek sebzeler, meyveler, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohum grupları.

Sağlıklı beslenme ve tok tutma açısından bir diğer grup olarak da protein kaynaklarını gösteririz. Et, tavuk, balık, gibi ana yemeklerde kullandığımız proteinler tokluğu uzun süre korurken yanlarına eklenecek; süt, yoğurt, ayran gibi süt-kalsiyum gruplarıdır, protein içerikleri sayesinde de  tokluğu usun süre korumaya yardımcıdırlar. Bu besin kaynakları, dengeli beslenmeye de yardımcı olmaktadırlar.

“Çok çabuk acıkıyorum”. “Çok iştahlıyım”. Diyorsanız ise çok az yiyerek daha fazla tokluk hissi uyandırma sağlamak istiyorsanız ise “Tok tutan besinler” Listemizi Şöyle Sıralayabiliriz.

Tok Tutan Birkaç Besin Türü:

  • Yulaf Ezmesi
  • Yumurta ( diyet yapanlar için de iştah hormonunu düşürmektedir)
  • Tarçın
  • Kara Buğday ( Yemeklerin yanında normal ekmek yerine kullanılırsa tokluk hissini uzun süre koruyabilmekte)
  • Badem ( İçerdiği Yağ oranı nedeni ile tokluk hissini korur)
  • Salata ( Daha az porsiyon yemek yiyerek ve daha fazla tokluk hissi uyandırmaktadır)

 

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Metabolizma, vücuttaki her türlü ürünün üretilmesi depolanması ve yakılması sürecine verilen isimdir. Metabolik hızın artırılması konusunda bilgi veren uzmanlar başlıca şu önerilerde bulunuyor:

Egzersiz:

Hareketsiz yaşam tarzı metabolik hızı yavaşlatır. Ve kilo alımını artırır. Bu nedenle asansörü kullanmak yerine merdiven çıkın, yürüyün, yüzün egzersiz yapın. Hiçbiri olmuyorsa evde karın hareketlerini deneyin.

Beslenme:

Daha sık ve az yemek yemeye çalışın. Öğün aralarını uzun tutmayın.

Kalori Sayımı:

Yediğiniz besinlerin kalorilerini doktordan öğrenin.

Sıvı Tüketimi:

Günde iki litre (2 Lt) Sıvı Tüketmeyi ihmal etmeyin.

Uyku:

Her gün mutlaka 8 saat uyumaya özen gösterin. Geç saatlerde yatmak ve erken kalkmak metabolizmayı yavaşlatır. Kişinin gece 12’yi geçmeden yatması, erişkinlerin 8 saat, çocukların 10 saat uyuması gerekir.

Nar Suyu:

Özellikle kış aylarında taze sıkılmış Nar suyu hem C vitamini antioksidanlar açısından zengin hem de hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevini üstlenmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir bardak nar suyu içmek metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir. Düzenli olarak bir bardak nar suyu içilebilir.

Brokoli:

C vitamini açısından ve antioksidan açısından da oldukça zengin bir besin türüdür. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir. Mesela bir brokoli çorbası olabilir yada bir haşlanmış brokoli olabilir. Bu besin türünü de tüketmek metabolizmamızı hızlandırma açısından oldukça zengindir.

Metabolizmayı hızlandırma yollarına baktığımızda oldukça değişik ve çeşitli besin türleri ve bu besin türleri değişik yöntemler ile bu hızlandırmayı düzenli bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Kereviz tüketmek, Yeşil çay, kahve ve çay içerdiği kafein sayesinde de metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Günde 1-2 bardak yeşil çay tüketmek  metabolizmayı hızlandırmaktır.

Kahve Diyeti

Kahve Diyeti

Genellikle hızlı kilo verme programlarında kahve ile ilgili herhangi bir kısıtlama yapılmamaktadır. Bunun sebebi kahvenin kendi başına kalorisiz ve yağsız bir içecek olmasından ileri gelmektedir. Ancak kahve birlikte kullanıldığı kremalar ve şeker ile bu özelliğini kaybetmekte ve kalori deposu bir içecek haline gelmektedir.

Kahve diyeti yağ azaltan diyetlerde liste başı bir üründür. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere kahve ile birlikte alınan şeker ve krema gibi yan ürünler kahvenin yağ yakıcı özelliğini kaybetmesine sebep olmaktadır.

Kahve diyeti ile zayıflamak isteyenlere önerimiz öncelikle kahveden süt, şeker ve kremayı uzaklaştırarak moka ve buna benzer kahve türlerini tüketmemek, günlük kahve miktarını azaltmak ve kahveyi gün içinde kısa aralıklarla değil uzun vadeye yayarak tüketmek olmaktadır. Aşağıda belirttiğimiz örnek kahve diyeti listesini kullanarak kahvenin yağ yakıcı özelliğinden faydalanıp siz de kilo verebilirsiniz.

Örnek Kahve Diyet Listesi

Pazartesi

  • Kahvaltıda şekersiz siyah kahve
  • Öğleyin 2 adet  haşlanmış yumurta ve 1 tabak ıspanak.
  • Akşam yemeğinde 1 adet büyük dilim biftek 1 kase marul salatası.

Salı

  • Kahvaltıda şekersiz siyah kahve.
  • Öğleyin 1 büyük ızgara biftek, marul, isteğe bağlı meyve.
  • Akşam yemeğinde yaklaşık  100 gram tavuk yada balık.

Çarşamba

  • Kahvaltıda şekersiz siyah kahve.
  • Öğleyin 2 adet haşlanmış yumurta, marul, 1 domates.
  • Akşam yemeğinde yaklaşık 100 gram et, 1 kase marul.

Perşembe

  • Kahvaltıda şekersiz kahve.
  • Öğleyin 1 adet  haşlanmış yumurta, pişmiş pancar ya da havuç, taze peynir.
  • Akşam yemeğinde mevsimlik meyve, seçtiğiniz miktarlarda organik yoğurt.

Cuma

  • Kahvaltıda şekersiz kahve, rendelenmiş taze pancar veya havuç salatası.
  • Öğleyin 1 adet  büyük pişmiş balık, 1 domates.
  • Akşam yemeğinde 1 büyük ızgara biftek, marul.

Cumartesi

  • Kahvaltıda şekersiz siyah kahve.
  • Öğleyin ızgara tavuk.
  • Akşam yemeğinde 2 adet  haşlanmış yumurta, taze havuç ya da pancar

Pazar

  • Kahvaltıda şekersiz limonlu çay
  • Öğleyin 1 adet  ızgara büyük biftek – dilediğiniz bir kase salata, seçtiğiniz meyve.
  • Akşam yemeğinde yaklaşık 100 gram et.

 

Zayıflamak İçin Yapılması Gereken 10 Öneri

Yaza yaklaşırken zayıflamak istiyorsanız bazı şeylere özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede daha hızlı şekilde kilo verebilmeniz söz konusu olabileceğinden zayıflamak için yapılması gereken 10 öneri hakkında bilgi sahibi olmanız ve bunlara uymanız gerekmektedir. Bu sayede düşündüğünüzden daha hızlı zayıflayabilirsiniz.

1- Aldığınızdan fazla kalori yakın: Zayıflamanın temel prensibi kesinlikle harcadığınız kalorinin gıdalarla aldığınız kaloriden fazla olmasına dikkat etmeniz olacaktır. Metabolizma hızınızı da dikkate almanız bu konuda size yardımcı olacaktır.

2- Hedef belirleyin: Ne kadar sürede ne kadar kilo vermek istediğinize karar vermeniz ve buna göre beslenme hatalarınızı düzeltmeniz faydanıza olacaktır. Kendinize belirlediğiniz hedefin gerçekçi olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

3- Günlük tutun: Diyet yaparken yaptığınız doğruları ve yanlışları görebilmenize olanak sağlayan diyet günlüğü tutmak, kilo veremediğiniz takdirde neyi yanlış yaptığınızı görmenize olanak sağlayacaktır. Detaylı bir günlük tutmanız aldığınız kaloriyi hesaplayarak ne kadar kalori harcamanız gerektiğini görmenize olanak sağlayacaktır.

4- Öğünlerinizi atlamayın: Öğüm atlamak sonraki öğünlerde daha fazla yemek yemeyi istemenize neden olacağından az kalori almak uğruna öğün atlamamaya özen göstermelisiniz.

5- Hazır gıdalardan uzak durun: Beslenme tarzınızı fast food yerşne ev yemekleri ile değiştirmeniz ve hazır gıdalardan uzak durmanız zayıflamak için mutlaka dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer almaktadır. İş sebebi ile yemeklerinizi evde yiyemiyorsanız dışarıdaki öğünlerinizi kısa ve az tutmanız faydanzıa olacaktır.,

6- Liste hazırlayıp buna bağlı kalın: Haftalık olarak yemek listenizi detaylı olarak hazırlayıp buna bağlı kalma konusunda ısrarcı olun.

7- Bol su için: Açlık hissini bastırma konusunda size destek olan su, daha uzun süre tok kalmanıza olanak sağlayacağından dolayı açlık hissettiğiniz her an su içebilmek için yanınızda hep su bulundurun.

8- Daha çok hareket edin: Düzenli egzersizlerin yanı sıra günlük hayatınızı daha fazla hareket etmeye empoze etmeniz gerekmektedir. Bir durak önce otobüsten inmek, bir durak sonra binmek, daha uzaktaki markete gitmek gibi alışkanlıklar edinmeye çalışın.

9- Sürekli tartılmayın: Her gün tartıya çıkmanız sizi hayal kırıklığına iteceğinden her gün tartılmak yerine haftalık tartılmanız sonuçları gördüğünüzde mutlu olmanıza ve daha azimli olmanıza olanak sağlayacaktır.

10- Yatmadan önce bir şeyler yemeyin: Metabolizmanız yatmadan evvel oldukça yavaş olacağından ve uyurken de daha az kalori yakacağınızdan yatmadan önceki 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemeye dikkat edin.

Ramazanda Diyet Yapılır Mı?

Ramazanda Diyet Yapılır Mı?

Ramazan boyunca oruç tutarken zayıflamayı da amaçlayan pek çok kişi bulunmaktadır. Ancak Ramazan ayında saatler süren açlık sonunda yetersiz beslenme kişinin uzun vadede çarpıntı ve anemi gibi pek çok rahatsızlık yaşamasına neden olabilmektedir. Bu sebeple pek çok kişinin aklında Ramazanda diyet yapılır mı sorusu geliyor. Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu sayede kilo kontrolünüzü sağlamanız mümkün olacaktır.

Ramazan boyunca kilo verebilmek için bazı konulara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle yeteri kadar beslendiğiniz hususuna dikkat etmeniz gerekir. Bundan sonra özellikle iftardan hemen sonra uyumamaya dikkat etmeniz en önemli hususlar arasında yer alıyor. Ayrıca çorba ile açtığınız oruç için iftarda tıka basa yememeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Ramazanda oruç tutarken kendinizi cezalandırır gibi hiçbir şey yememeniz çok yanlış bir tutum olacaktır. Gün içerisinde ne kadar enerji harcadığınızı da göz önünde bulundurarak alabileceğiniz kalori miktarını belirlemeniz daha doğru olacaktır. Bu sırada kilo vermek uğruna çok ağır egzersizler yapmamaya da özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde aşırı su kaybetmeniz de sağlığınız açısından yanlış olacaktır.

Ramazanda diyet yapma konusunda eminseniz ve gerçekten oruç tutarken kilo vermeyi düşünüyorsanız sahurda tıka basa yiyip tekrar uykuya dalmamalısınız. İftarda da çorba ile başlayı, yarım saat kadar dinlendikten sonra ana yemeğe geçmeniz ve bunu da özellikle lif bakımından zengin, ancak kalorisi düşük yiyecekler tüketerek gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca sahurda yeşil çay içmeniz de gün içerisinde sizi tok tutacak olması bakımından önemlidir.

Ramazan’da dikkat edilmesi gerekenler?

Ramazan ayında bir anda beslenme alışkanlıklarımız değiştiği için vücudumuz ilk başta bu sürece alışmakta zorluk çeker. Onun için ramazanda bazı konulara özellikle dikkat etmemiz gerekecek.

  1. Yaklaşık 16 saat aç kaldığımız için midemiz dinlenme süresine geçer. Bu sebeple aniden ağır yemekler yemek mideyi aşırı yüklemek mide spazmlarına neden ola bilir. Oruç açarken daha hafif besinler tüketmek yararlı olacaktır. İftara başlamak için çorba en ideal besindir.
  1. İftar ve sahurda 1-2 adet posalı meyve yemek sindirim sorunları yaşamamızı engelleyecektir.
  1. Uzun süre açlıktan doğan şeker ihtiyacı ramazanda bir hayli artar. Bu isteği gidermek için şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü hafif tatlıları tercih etmek hem kilo almanıza engel olur, hem de midenizin aşırı yüklenmesini engeller.

 

  1. Ramazan’da zayıflamak istiyorsanız aldığınız kalorinin büyük kısmını protein ve sebzelerden almaya dikkat edin. Elinizden geldiği kadar tatlılardan uzak durun. Aynı zamanda gün içinde hafif yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
  1. Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Çünkü zaten uzun süren açlıktan dolayı metabolizma hızımız düşecektir. Sahuru da ihmal ederek bunu ikiye katlamayın.
  1. Menünüzde balık, tavuk, yoğurt, yumurta gibi protein oranı yüksek yiyeceklere yer verin.
  1. İftarda ve sahurda bol su içmeye özen gösterin.

 

Oruç kimler için sakıncalı?

Ülser, yüksek tansiyon, şeker hastaları, gün içinde ilaç kullanması zaruri olan kişiler oruç tutarken özellikle dikkatli olmalı ve mutlaka doktora göründükten sonra oruç tutmalılar.

Bazı doktorlardan Ramazan Diyeti Önerileri

Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay’ın Ramazana özel diyet programı:

Sahurda beslenme

  1. 3 kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata. Veya:
  2. 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 yumurta, 5-6 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek.
    Veya:
  3. 7-8 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto. Veya:
  4. 3 yumurtalı menemen, 4 dilim ekmek, çay ya da kahve.

İftarda beslenme:

  1. 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk ya da balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 2-3 dilim ekmek.
    Veya:
  2. 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, 1 kâse komposto.
Diyetisyen Aşkın Yüksel’in Ramazana özel diyet programı:

Sahur için diyet listesi:

  1. 2 yumurtalı menemen, çay, 2 dilim kepek ekmeği, 1 meyve.
  2. 1-2 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 5-6 zeytin, 2 dilim kepek ekmeği, 1-2 mevsim meyvesi.
    Veya:
  3. 1 kâse yoğurt, 2 dilim tepsi böreği (4-5 kibrit kutusu kadar), 1-2 mevsim meyvesi. Tatlandırıcı ile hazırlanmış kuru kayısı veya erik kompostosu.

İftar için diyet listesi:

Çalışanlar kişiler için:

  1. Hurma, zeytin veya su ile orucu açın. 1 kâse sebze veya mercimek çorbası, 1-2 dilim kepek ekmeği, 1-2 kibrit kutusu kadar beyazpeynir.
  2. Yağsız peynirli tost, söğüş salata, 1 elma veya mandalina.
    Evde oruç açanlar için:
  3. 1 porsiyon ızgara balık, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği , 2 dilim kepek ekmeği
    Saat 21:00’de: 2-3 meyve, Komposto, Hafif sütlü bir tatlı.

İsveç Diyeti Listesi

İsveç Diyeti Listesi

Adından sıkça bahsedilen İsveç diyeti, kilo vermek için çok etkili bir diyet uygulamasıdır. Fakat belirtilen hususlara dikkat edilmez ise uygulama bünyemizi zayıf düşürebilir. Örneğin İsveç diyetini 35 yaşın üzerindeki kişilerin yapması uygun değildir. Bu diyeti en çok 13 gün uygulamalısınız, ikinci defa uygulanacak ise, üç ay sonra uygulanmalıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Her gün 2 litre su içilmelidir.

Tercihe göre öğle ve akşam yemeklerinin yerini değiştirebilirsiniz.

Verilenin haricinde içecek tüketilmemelidir.

Yiyecekler için ölçü verilmemiş ise, dilediğiniz kadar yenebilir.

1. Gün

Sabah  : Bir cup kahve 1 şekerli.

Öğle     : 2 Adet haşlama yumurta, 1 porsiyon haşlama ıspanak, 1 adet domates.

Akşam  : 100gr biftek, yeşillik salatası limonlu.

2. Gün

Sabah  : Bir cup kahve 1 şekerli.

Öğle     : 1 Dilim salam, 1 kase yoğurt.
Akşam  : 100gr biftek, yeşillik salatası limonlu, 1 meyve.

3. Gün

Sabah  : Bir cup kahve 1 şekerli, 1 dilim ekmek.
Öğle     : 1 Porsiyon haşlanmış ıspanak,1 adet domates, 1 meyve.
Akşam  : 2 Adet haşlama yumurta, 1 dilim salam, yeşillik salatası limonlu.

4. Gün

Sabah  : Bir cup kahve 1 şekerli, 1 dilim ekmek

Öğle     : 1 Adet havuç, 1 adet haşlama yumurta,  50gr yağsız beyaz peynir.
Akşam  : 1 Kase yoğurt, ½  portakalın suyu.

5. Gün

Sabah  : 1 Adet limonlu havuç rendesi.
Öğle     : Izgara balık limonlu, 1 çay kaşığı tereyağı.
Akşam  : 100gr biftek,  yeşillik salatası limonlu.

6. Gün

Sabah  : Bir cup kahve 1 şekerli
Öğle     : 1 Adet havuç, 2 adet haşlama yumurta.
Akşam  : 200gr haşlama tavuk, salata.

7. Gün

Sabah  : 1 cup şekersiz çay.
Öğle     : 200gr ızgara et, meyve
Akşam  : Bir şey yenilmeyecek.

Bu liste ikinci hafta da aynı şekilde uygulanacak. Tekrarda 7. gün uygulanmayacak.

 

Diyet  Kurabiye Tarifi

Diyet  Kurabiye Tarifi

Diyet Kurabiye ile daha formda kalabilirsiniz. Bu lezzetin malzemeleri ve tarifi hakkında bilgilerimiz.

  • 1 çay bardağı kuru meyve
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 çay bardağı tam buğday unu
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • Ve Hindistan cevizi

Olmak üzere malzemelerimizi öncelikle hazırlıyoruz.

Hazırlanışı

 

Kuru olan meyvelerimizi önce küçük küçük parçalar halinde kesiyoruz. Bir kap alıyoruz ve Hindistan cevizi ayrı olmak şartı ile daha sonra işleve katacağımızdan dolayı Hindistan cevizini ayrı tutup karıştırıyoruz iyice. Hamurumuzu birazcık cıvık tutuyoruz. Eğer dilerseniz buğday ununu miktarını göz kararı ile ayarlayabilirsiniz. Daha sonra bir kaşık yardımı veya elimizde şekil verip tepsine koyuyoruz. Bu işlemlerin ardından daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına kurabiyeleri atmadan üzerlerine Hindistan cevizi döküp fırına atıyoruz.

Afiyet olsun…

Diyet Yemek Tarifleri-5 adet

Diyet Kabak Çorbası

Malzemelerimiz;

fındık yağı bir tatlı kaşığı

zeytinyağı bir tatlı kaşığı

beyaz soğan iki orta boy

sarımsak iki diş

acı kırmızı pul biber iki tatlı kaşığı

köri tozu iki çay kaşığı

karabiber bir silme çay kaşığı

bal kabağı (200 gram)

tavuk suyu  bir su bardağı

süt iki cay bardağı

 

Hazırlanışı;  200gram bal kabağımızı iyice temizliyoruz. Bal kabağımızı geniş bir tencereye koyarak  üzerini kapatacak kadar su koyuyoruz ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonrasında Blendırdan geçiriyoruz. Ardından soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ince ince kıydıktan sonra malzemelerimiz zeytinyağı ve fındık yağı ile iki dakika kavurmadan çeviriyoruz ve baharatlarımızı ekliyoruz. Hazırladığımız bol bal kabağı püresine, tavuk suyunu yeteri kadar ekleyelim. Kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirdikten sonra tekrar blendırdan geçirerek incelmesini sağlıyoruz. Sütümüzü de çırptıktan sonra ekliyoruz ve çorbamız artık servise hazır.

PORTAKALLI PIRASA

Malzemeler;

1 adet  pırasa

2 baş soğan

3 taze havuç

1 çay bardağı pirinç

3 taze sıkılmış portakal suyu

su ve tuz

 

HAZIRLANIŞI: Havuçlarımızı ve pırasamızı jülyen, yani ince ve uzun parmak şeklinde  doğruyoruz. Tenceremize zeytinyağını döküp içerisinde soğanı soteliyoruz, sonrasında ise havucumuzu ve pırasamızı tencereye koyup kavurmaya işlemine devam ediyoruz. Taze sıkılmış portakalların suyunu  yemeğe ekliyoruz. Portakal suyu yeterli miktarda olduğu takdirde ekstra su koymaya gerek kalmaz. Tuzunu da ekledikten sonra  kapağını kapatarak kısık ateşte pişirme işlemine başlıyoruz. Yemeğimiz pişmeye yaklaştığında pirincini tencereye atıyoruz. Pirinç ve pırasa tam olarak piştiğinde altını kapatıyoruz ve artık diyet yemeğimiz hazır durumda.

ENGİNAR SALATASI (Patatesli)

Malzemelerimiz;

2 adet haşlanmış patates

1 yoğurt kasesi mısır

1 kase kornişon turşu

1 tutam maydanoz

Tuz

150 gram yoğurt

Zeytinyağı

Ek; Hardal ve Ketçap

 

HAZIRLANIŞI: Öncelikle enginarlarımızı tencereye özenle yerleştiriyoruz. Suyunu ekledikten sonra ve az miktarda zeytinyağını ilave ediyoruz. Tuzunu da ekliyoruz . Kapağını kapatarak pişirme işlemine başlıyoruz. Belli bir süre geçtikten sonra haşlanmış patatesleri iyice eziyoruz. İçine mısırları ve doğranmış şekildeki kornişonumuzu ilave ediyoruz. Devamında maydanozu ince ince kıyıp ekliyoruz. Az zeytinyağı ve tuz ekliyoruz ve harcı karıştırmaya başlıyoruz. Harcı iyice karıştırdıktan sonra yoğurdunu ekleyip karıştırıyoruz. Enginarlarımızı servis tabağına yerleştiriyoruz. Yoğurtlu ve patatesli harcımızdan enginarların sayısı kadar ve enginarlarımızın içlerini dolduracak miktarda toplar yapıyoruz ve enginarların üzerine düzgün biçimde oturtuyoruz. Sonraki işlemimizde yağlı kağıttan dondurma külahı şeklinde külahlar yapıyoruz ve külahların içerisini ketçapla hardalla dolduruyoruz. Salataların üzerinede hardal ve ketçap ilave ediyoruz. Tercihe göre roka koyarak servis edebilirsiniz.

Elmalı Kabak Diyet Tatlısı

Malzemelerimiz;

Yarım kilogram bal kabağı

1 adet elma

Esmer şeker (1 çay bardağı)

4-7 ceviz

Tarçın (1 tatlı kaşığı)

Hindistan Cevizi (1 tatlı kaşığı)

Kişi sayısına göre malzemelerimizin miktarını arttırabiliriz

Hazırlanışı;

Öncelikle kabaklarımızın kabuklarını soyup sonrada küpler şeklinde kesiyoruz.Ardından büyük bir tencereye soyup kestiğiniz kabakları  özenle diziyoruz. Üzerine bir cay bardağı esmer şekeri döktükten sonra bir gece boyunca bu şekilde bekletiyoruz. Aradan 1 gün geçmesini bekledikten sonra kabakları ertesi gün kısık ateşte yumuşayana kadar pişirmeliyiz. İyice yumuşadıktan sonra soğumasını bekliyoruz, soğuduktan sonra çatal yardımı ile güzelce eziyoruz. İçerisine de tarçın ve ceviz içi ekliyoruz.Elmalarımızı da soyup ince ince rendeliyoruz ve meyve sıkacağı yardımı ile suyunu çıkardıktan sonra kabağa ekliyoruz.

Buzdolabında 1 saat civarı beklettikten sonra hindistan cevizi ile hoş bir süsleme ile servis yapılmaya hazır

 

Kalorisi Az Mantarlı Tavuk Sote

Malzemelerimiz;

10-12 adet mantar

1 adet soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

3 diş sarımsak

2 adet sivri biber

1 adet kırmızı biber

2 parça tavuk göğsü

Baharatlar

 

Hazırlanışı;

Soğanları ince ince yemeklik ve servis şeklinde doğruyoruz. Zeytinyağını biraz ısıttıktan sonra soğanları zeytinyağı ile iyice kavuruyoruz. Sote kesilen tavuk etlerini ekleyerek 5 dakika boyunca yağda iyice kavuruyoruz. Mantarları ince ince dilimleyip  yemeğe eklemede bulunuyoruz. Tenceremizin kapağını kapatarak 5-7 dakika boyunca pişiriyoruz. Sonrasında ise altını kapattıktan 5 dakika sonra artık diyet yemeğimiz  servise hazır.

Afiyet Olsun!!!

Dukan Diyeti ( Protein Diyeti) Nedir?

Fazla kilolardan kısa sürede kurtulmak, her kadının hayalidir. Ne var ki büyük heveslerle başlanan diyet programları, ancak birkaç gün uygulanır ve istenen hedefe ulaşılamadan yarım kalır. Bunun nedeni, çoğu diyet programının, günlük beslenme alışkanlıklarını son derece kısıtlayıcı kurallar içermesidir. Kısa sürede hızlı kilo vermek, bunu yaparken de, alışkın olduğu beslenme tarzını sürdürmek isteyenler için, Dukan diyeti diğer adıyla protein diyeti, en ideal diyettir. Son yıllarda, dünyanın pek çok yerinde uygulanan ve her zaman olumlu sonuçlar alınan Dukan diyeti, Fransız Doktor Pierre Dukan tarafından hazırlanmış bir diyet programıdır.

 

Dukan diyeti,diğer adıylaprotein diyetinin, en güzel yanı, uygulayanların, günlük yaşantılarında her hangi bir değişiklik yapmadan, kısa sürede istedikleri kiloya ulaşabilmeleridir.Dukan diyeti,protein diyetiuygulayanlar, protein bakımından en zengin 62 adet besin türünden istedikleri kadar tüketebiliyorlar. Dört ana evreden oluşan ve bu evrelerin sonunda, uygulayanları, istedikleri kilo hedefine ulaştıran Dukan diyetinin ayrıntılarını burada sizlerle paylaşıyoruz:

1- Dukan Diyeti Atak Evresi: Diyet programının en hızlı kilo kaybettiren bu ilk evresinde, 5 gün içinde 3,5 kilo zayıflamak mümkün. Verilmesi düşünülen kilo miktarına göre, 2 – 7 gün arası uygulanan atak evresinde, sadece protein içeren besinler tüketiliyor. Bunlar tamamı yağsız olmak üzere, dana eti, sığır eti, biftek, jambon, pirzola, tavuk, ördek hindi eti, kabuklu deniz ürünleri ve uskumru, sardalye, orfoz, alabalık gibi balıklar olabilir. Süt ürünleri de, yine yağsız olmak üzere, yoğurt, peynir, süt ve lor yenilebilir. Dukan diyetinin bu ilk evresinde, protein haricinde hiçbir besin maddesi tüketilmemeli. İçecek olarak ise, günde 2 litreye yakın su, şekersiz çay ve bitki çayları bol miktarda içilebilir.

2- Dukan Diyeti Seyir Evresi: Kısa sürede hızla kilo verilen birinci evrenin ardından, kilo kaybının daha yavaş olduğu seyir evresi gelir. Dukan protein diyetinin bu aşamasında, ilk aşamada uygulanan programa devam edilir. Ancak bu dönemde ek olarak, haşlanmış veya çiğ sebze tüketimine yer verilmelidir. Bunlar, yine Dukan diyetinin mimarı Doktor Dukan tarafından belirlenmiş 28 sebze türünden oluşmaktadır. Bu sebzeler, enginar, salatalık, kereviz, marul, yeşil fasulye, lahana, roka, mantar, patlıcan, karnabahar, kabak, ıspanak, havuç, brokoli, kuşkonmaz, şalgam, domates, bamya ve pancardır. Proteinli besinlerin yanında, adı geçen sebzelerin de istenildiği kadar tüketilebildiği bu evrede, hedeflenen kilo kaybı, beş günde yarım kilodur. İstenen kiloya ulaşana kadar devam eden seyir evresi, Dukan protein diyetinin, kalıcı kiloya ulaşılan en önemli dönemidir.

 

3- Dukan Protein Diyeti Teselli Evresi: Hedeflenen kiloya ulaşılan ikinci aşamanın ardından, kiloyu korumanın hedeflendiği teselli evresi gelir. Dukan diyetinin bu evresinde, 2. Ve 3. Aşamalardaki program uygulanmaya devam edilirken, haftada iki gün kutlama öğününe izin verilir. Haftada iki öğün, karbonhidratlı yiyecekler tüketilebilir. Günlük diyete 2 dilim ekmek ve meyve eklenebilir. Bu aşamanın uygulama süresi, kaybedilen kilo başına, on gündür. Örnek olarak, diyetin başlangıcından beri 4 kilo kaybedilmişse, teselli evresi 40 gün uygulanmalıdır. Verilen kiloların geri alınmaması adına, bu süre önemlidir.

4- Dukan Protein Diyeti Kararlılık Evresi: Başlangıçtan bu yana gösterilen azmin ve kazanılan başarının sonunda, normal yaşama dönme zamanı gelmiştir. Bu dönemde, Dukan diyetini uygulayanlar, artık istediklerini yeme içme özgürlüğüne kavuşmaktadır. Tek dikkat edilmesi gereken nokta, haftada bir gün, atak evresinin yani birinci aşamanın aynen uygulanması gerekliliğidir. Dukan Protein Diyetinin başarısının sırrı burada gizlidir.

 

Dengeli Beslenme Nedir?

Sağlıklı bir yaşam sürmenin en birinci kuralı, düzenli ve dengeli beslenmektir. Vücudun gelişmesi, hücre ve dokuların yapımı ve yenilenmesi, sindirim, solunum ve dolaşım sistemlerinin düzenli olarak çalışması, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığının edinilmesiyle mümkündür. Dengeli beslenme,vücut gelişimi için gerekli besin maddelerinin, içerdiği gıdalar yoluyla, gün içinde, yeterli oranlarda alınmasıyla gerçekleşir.  Beslenme dalında yapılan araştırmalar sonucu, insan sağlığı için gerekli elliden fazla besin maddesi olduğu tespit edilmiştir. Dengeli beslenme için, bu maddelerin neler olduğu, hangi besin türünde ne kadar bulunduğu ve her gün ne miktarda alınması gerektiği bilinmelidir. Biz burada sizlerle bu bilgileri paylaşarak dengeli beslenmenin nasıl sağlanacağını anlatacağız:

 

Proteinler: Hücrelerin ve dokuların yapımı ve yenilenmesinde önemli rol oynayan proteinler, vücut gelişimi ve sağlıklı bir yaşam için, her gün belirli miktarlarda alınması gereken besin öğeleridir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için, günlük protein ihtiyacı, kilogram başına 1 gram olarak hesaplanmıştır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir bireyin, günlük 60 gram proteini, yediği besinler aracılığıyla alması gerekir. Proteinler, daha çok hayvansal besinlerde ve kuru baklagillerde bulunur. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta süt ve peynir protein bakımından zengin hayvansal gıdalardır. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur ve fındık da, protein içeren bitkisel kaynaklardır.

 

 

 

_ Karbonhidratlar: İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerji miktarının % 50 den fazlası, karbonhidratlar tarafından karşılanır. 1 gram karbonhidrat, 4 kalori içerir.  Karbonhidratlar, vücudun canlı ve dinç olması için gerekli olduğu gibi sinir sisteminin düzenli çalışmasında da etkili besin öğeleridir. En çok karbonhidrat içeren besinler, şeker ve unlu mamullerdir. Bunlardan başka, pirinç, bulgur, patates, kuru fasulye, bakla, barbunya gibi kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler de karbonhidrat bakımından zengin besin türleridir.

 

Yağlar: İnsan vücudunun bir başka enerji kaynağı da yağlardır. Vücutta depolanabilme özelliğine sahip olan yağlar, karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda, vücut için gerekli enerjiyi sağlar. Hücrelerin korunması, hormonların sağlanması, yağda eriyen vitaminlerin sindirilmesi için, yağlara ihtiyaç vardır. Ayrıca, vücut ısısının korunması da, deri altında depolanan yağlar sayesinde olur. Yağların, bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki ana kaynağı vardır. Bitkisel yağlar, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, fındık, soya ve mısır özü yağlarıdır. Hayvansal yağlar ise, tereyağı, margarin, krema ve kaymaktır. Ayrıca, sakatatlar, kümes hayvanlarının derili kısımları, süt ve yumurta da hayvansal yağ içeren besinlerdir.

Vitaminler: Dengeli beslenmenin, en önemli ögelerinden biri de vitaminlerdir. Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için, her gün yeterli miktarda vitamin alınması gereklidir. Vücut direncinin artması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemik ve diş gelişimi, hücrelerin yenilenmesi, sinir sistemi ve hormonların çalışması için vitaminlere ihtiyaç vardır.

Kayısı, maydanoz, kuşkonmaz, marul, havuç ve domates A vitamini bakımından zengin besinlerdir. Portakal, limon, çilek, siyah üzüm C vitamini,  balık yumurta ve tereyağı D vitamini içerir. Kuru baklagiller, sakatatlar, unlu mamuller B vitaminleri,  ceviz, marul, tere, mısır ve yulaf ise E vitamini bakımından değerli besin kaynaklarıdır.

 

Diyet Listeleri, İsveç Diyeti, Dengeli Beslenme

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için, yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Dengesiz ve yetersiz beslenme vücut direncimizi azaltır, hastalıklara yakalanma olasılığımız artar ve şişmanlığın yanı sıra, kalp damar hastalıklarına, sindirim bozukluklarına sebep olabilir.

Dengeli beslenme ve diyet listeleri ile beslenme, bir arada yürütülebilir. Eğer kilo problemimiz varsa ve hem kilo verip hem de sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsak, dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir? Bunları bilmemiz sağlığımız açısından önemlidir.

Bu açıdan bakıldığı zaman diyet, sadece kilo vermek için değil, sağlıklı bir şekilde beslenmek için de uygun bir yöntemdir. Ancak bilinçli yapıldığı takdirde yararlarını görebiliriz. Sağlıklı beslenmede, ana kural her besin türünü ihtiyacımız olan kadar tüketmektir. Karbonhidrat, yağ, protein, kalsiyum ve vitamin dengesi bozulmadan, ihtiyacımız kadar olanı yemek, yapılacak en doğru hareket olacaktır. Peki, bunu nasıl düzenleyebiliriz?

Beslenme tablosuna bakıldığında, günlük protein ihtiyacımız %40’dır ve bu proteini hayvansal ve bitkisel gıdalardan almamız mümkündür. %20 karbonhidrat, %20 meyve, sebze,yağ vekalsiyum içerikli gıdalar alarak günlük diyetimizi doğru bir şekilde yapmamız gayet basittir.

Ancak bu diyeti yaptığımız sırada, dikkat etmemiz gereken bazı önemli konuların üstünü çizmek iyi olacaktır. Örneğin karbonhidrat alımlarımızda yaptığımız seçimler çok önemlidir. Beyaz un yerine, kepekli unu seçmek bile, büyük bir fark yaratacaktır. Hazır gıdalardan kaçınmak, fazla şeker tüketmemek ve olabildiğince doğal beslenmeye özen göstermek, atacağımız ve hayatımız boyunca dikkat etmemiz gereken, ilk adımlar olmalıdır.

Son zamanlarda, sıkça adından bahsedilen İsveç diyeti, kilo vermede etkili bir diyettir. Ancak belirtilen konulara dikkat etmediğimiz takdirde de zarar verme riski vardır. Mesela bu diyet 35 yaş üzeri ve sağlık problemleri yaşayan kişiler için önerilmez. En fazla 13 gün uygulanabilen bu diyet, ikinci uygulama ile arasında en az üç ay olmalıdır. Bu diyetin en büyük özelliği, metabolizmayı hızlandırması ve dengeye sokmasıdır.

 

                İsveç diyeti kesin kuralları içeren bir diyet şeklidir.

 

-Belirtilenin dışında meşrubat kullanılmamalıdır,

-Bir günde en az iki litre su içilmelidir.

-Belirtilen oranın dışında şeker ve tuz kullanımı olmamalıdır.

-İstenirse, aynı gün için akşam ve öğle yemekleri yer değiştirebilir.

-Ölçü belirtilmemiş yiyecekler, istendiği miktarda yenebilir.

-Eğer bünyenize ağır gelir ise diyet listeleri 6. Günde bırakılıp 3 ay aradan sonra tekrar başlanabilir.

                 İşte İsveç Diyeti Listesi;

İlk Gün

Sabah    : Tek Şekerli Bir Fincan Kahve

Öğle       : 2 Adet Katılmış Yumurta, 1 Adet Domates, 1 Porsiyon Yağsız Ispanak( Haşlanmış)

Akşam   : 1 Dilim Biftek, Bol Limonlu Az Zeytinyağlı Yeşillik Salatası

 

  1. Gün

Sabah    : Tek Şekerli Bir Fincan Kahve

Öğle       : 1 İnce Dilim Salam, 1 Porsiyon Yoğurt

Akşam   : 1 Dilim Biftek, Bol Limonlu Az Zeytinyağlı Yeşillik Salatası, 1 Meyve

 

3. Gün

Sabah    : Tek Şekerli Bir Fincan Kahve, 1 Küçük Dilim Ekmek (Kızarmış)

Öğle       : 1 Adet Domates, 1 Porsiyon Yağsız Ispanak( Haşlanmış), 1 Meyve

Akşam   : 2 Adet Katılmış Yumurta, 1 İnce Dilim Salam, Bol Limonlu Az Zeytinyağlı Yeşillik Salatası

 

4.Gün

Sabah    : Tek Şekerli Bir Fincan Kahve, 1 Küçük Dilim Ekmek (Kızarmış)

Öğle       : 1 Adet Katılmış Yumurta, 1 Rendelenmiş Havuç, Kibrit Kutusu Kadar Yağsız Beyaz Peynir

Akşam   : Yarım Portakalın Suyu, 1 Porsiyon Yoğurt

 

  1. Gün

Sabah    : 1 Rendelenmiş Havuç (Limonlu)

Öğle       : Haşlanmış Balık (Limonlu Ve Tereyağlı Soslu)

Akşam   : 1 Dilim Biftek, Bol Limonlu Az Zeytinyağlı Yeşillik Salatası

 

  1. Gün

Sabah    : Tek Şekerli Bir Fincan Kahve

Öğle       : 2 Adet Katılmış Yumurta, 1 Rendelenmiş Havuç

Akşam   : Derisiz Haşlanmış Tavuk (200 Gram), Salata

 

  1. Gün

Sabah    : Şekersiz Çay

Öğle       : 1 Porsiyon Izgara Yağsız Et, Taze Meyve

Akşam   : Hiçbir Şey

Aynı listeyi ikinci haftada uygulayarak 13 güne tamamlamalısınız.

Yoğurt, Limon, Süt, Balın Faydaları

Yoğurdun faydaları

  • Bağışıklık sistemi güçlendirir
  • Mikropları öldürür
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Yoğurt cildi güzelleştirir

Limonun faydaları

  • Karaciğeri temizler.
  • Bağırsakları temizler.
  • Böbrek ve safra taşlarının çözülmesine yardımcıdır.
  • Serbest radikallere karşı koruma sağlıyor.
  • Anti bakteriyeldir.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Kansere karşı koruyucu olduğuna dair bazı çalışmalar mevcut
  • Kalsiyum, demir, fosfor ve diğer mineraller bakımından zengindir.
  • Bakteri birikimini önleyerek ağız sağlığını korur.
  • Cilde sürüldüğünde parlaklık verir ve enfeksiyonu önler
  • Antioksidandır.
  • Kepeği azaltmak için kullanılabilir.
  • Sindirime yardımcı olur.

Sütün Faydaları

* Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar
* Kemik erimesini önler
* Enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir.
* Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller.
* Ödeme neden olan sıvıların toplanmasını engeller.
* İshalin geçmesinde faydalıdır.
* Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Saçın uzamasında önemli bir etkisi vardır.
* Tırnaklar için faydalıdır.
* Diş çürümelerini önler.
* Tansiyon hastalarına faydalıdır.
* Öksürüğe iyi gelir.
*Süt sindirime iyi gelir.
* Ülserin önlenmesinde de sütün faydası büyüktür.
* A, B, C, D, E ve K vitaminleri ile zengindir.

* Acetyıl Cartinin isimli maddenin de sütte bulunduğu bilinmektedir. Bu madde beynin yaşlanması engellenmektedir.

 

Balın Faydaları

* Kanı çoğaltır.
* İdrar söktürücü dür.
* Vücudu güçlendirir.
* Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
* Öksürüğe iyi gelir.
* Vücuttaki rutubetin yok edilmesinde etkilidir.
* Damarları genişletir.
* Kalbi güçlendirir.
* Kalp çarpıntılarına iyi gelir.
* Hazım için çok etkilidir.
* Kansızlığa karşı iyi gelir.
* Siroz hastalarına iyi gelir.
* Cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır.
* Grip ve soğuk algınlığında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
* Bal, çocukların gelişiminde faydalıdır.
*Vücuttaki kanın akışını düzenlemektedir.
* Uykusuzluğa iyi gelir.
* Diş etlerinin kuvvetlenmesinde faydalıdır.
* Mide ve ciğerde zamanla oluşan atık maddelerin vücuttan atılması konusunda oldukça etkilidir.

 

Zayıflamamıza Engel Olan 5 HATA

Düzenli spor yapıyorsunuz, düzenli besleniyorsunuz ama yine de yeterince hızlı zayıflayamıyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Önemsiz zannettiğimiz bazı küçük hatalar kilo verme sürecimizi yavaşlata ve ya durdura bilir. Bu yüzdendir ki, zayıflamamız engel olan bazı hataları bilmemiz bize fayda sağlayacaktır.

  1. Fazla Karbonhidrat Alımı

Yüksek proteinli ve kısıtlı karbonhidratlı diyetlerin kilo verdirdiği birçok bilimsel araştırma sonucuna göre kanıtlanmıştır. Siz gün içinde aynı kalori miktar alsanız da kalorilerin büyük oranını karbonhidratlardan alıyorsanız kilo verme süreci yeterince hızlı olmayacaktır. Karbonhidrat alımını günlük maksimum 50 gram sınırında tutmak vücudumuzun keton üretmesine ve yağ yakımını hızlandırmasına neden oluyor. Karbonhidrat alımını mümkün oldukça sabah saatlerinde almaya özen gösterin. Sabah saatleri en aktif olduğumuz saatler olduğu için yağa dönüşmeden yakılacaktır. Günün diğer öğünlerinde protein ağırlıklı beslenmeye devam edin.

 

  1. D Vitamini Eksikliği

Eğer ki, D vitamini eksikliğiniz varsa bu sizin yeterince hızlı zayıflamanızı engelleyecektir. Son bir araştırmaya göre tamamen aynı gıdalarla beslenen ve aynı fiziksel aktivitede bulunan kişilerin bir grubuna D vitamini desteği verilmiş diğerleri ise D vitamini almamışlardır. Sonuç olarak D vitamini ala grup diğer gruba göre 2 kilo fazla kilo vermiştir. D vitamini eksikliğini ölçtürmek için herhangi bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptıra bilirsiniz. Özellikle kış aylarında yeterince güneş ışığına maruz kalmamamızdan dolayı birçok kişi D vitamini eksikliği yaşıyordur.

  1. Gıda İntoleransı

Gıda intoleransı nedir? Misal olarak çok sağlıklı yiyecekler olan yumurta, süt, peynir eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise, vücudumuz bu yiyeceklerin içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki “Gıda İntoleransı” olarak adlandırılır ve vücutta kilo almadan, birçok kronik rahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açabilir. Böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık kurumunda kan testi yaptırmanız gerekmektedir.

  1. Spor Yaparken Yaptığımız Hatalar

Eğer spor salonuna gidiyorsanız sizin için bir program yazılmasını isteyin ve programa uyarak sporunuzu yapın. Programsız yapılan kardiyo ve ağırlık çalışmaları zayıflama sürecini yavaşlata bilir. Eğer sporu evde yapıyorsanız yine kendinize uygun bir programla devam edin. Bu yazıda yeni başlayanlar için bir program yazılmıştır. Dilerseniz bir göz ata bilirsiniz. http://ozgurlukicin.com/saglikli-yasam/daha-fit-daha-saglikli/

  1. Günümüzün En Önemli Sorunu Stres

Çok fazla önemsemesek de aslında stres kilo almamıza neden ola bilir. Şöyle ki, aşırı stres altında kortizol hormonu salgılanır ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu da fazla yemenize neden olur. Ayrıca uzun süre stres altına kalmak vücudun dengesinin de bozulmasına sebebiyet vermektedir.

 

Beslenme Hakkında 5 Büyük YALAN

  1. Yumurta sağlıksızdır.

Yumurta sarısının yüksek oranda kolesterol içermesinden dolayı, kalp hastalıkları riskini artırdığı söyleniyor. Ama son araştırmalar gösteriyor ki, yumurta kandaki iyi kolesterolü yükseltiyor. Ve kalp hastalıkları ile hiçbir ilgisi yok. Yumurta çok besleyici ve sağlıklı bir besindir. Yüksek oranda antioksidan içeriyor. Ve diyet yapanlar rahatlıkla yumurta kullana bilirler.

 

  1. Fazla protein tüketimi böbrekler için zararlı.

Araştırmalar gösteriyor ki, fazla protein tüketimi ve böbrek hastalıkları arasında bir ilişki yok. Ayrıca fazla protein tüketimi kemiklerimizi güçlendirerek kırılma ihtimalini en aza indiriyor.

 

 

  1. Az yağlı yiyecekler sağlık için daha yararlı

Yağı azaltılmış yiyeceklerin başka bir tabirle diyet yiyeceklerin yağı az oluyor evet bu doğru. Ama yağını azalttıkları yiyeceğe lezzet katmak için, şeker, tatlandırıcılar ve mısır şurubu ilave ediyorlar. Tatlandırıcılar daha az kalorili olsa da, sağlığımız için birçok zararı vardır. Bunların arasında metabolik sendrom, kalp hastalıkları, şeker, depresyon vardır. Aynı zamanda belirteyim ki, birçok ülkede artık diyet yiyecekler yasaklanıyor.

  1. Sık sık beslenmek

Evet, son araştırma az az sık sık beslenen kişilerin beynine doydum sinyali gitmediği için daha fazla acıktığını gösterdi. Ayrıca 2 ayrı grup yapılarak, bir gruba sık sık az az yemek verildi. Diğer gruba ise 3 kere ama doyana kadar yemek verildi. Ve sonuçta iki grubun metabolik hızı arasında gözle görülebilir bir fark olmadı. Ve son olarak sık sık yemenin sağlığımız için bazı zararlarının da olduğu açıklandı.

 

  1. Yağlı yemekler kilo aldırır

Aslında tam olarak böyle değil. İlk başta şunu söyleyelim ki, yağlı yemek tüketen kişiler daha az acıkır, çünkü yağ doyurucu bir besindir. Ayrıca yağ insülin hormonunu artırmadığı yağ hemen yağ olarak depolanmaz. Şeker evet şeker karaciğerde metabolize edilerek direkt yağa dönüşüyor. Az karbonhidratlı bir diyet az yağlı bir diyete nazaran sizi daha fazla zayıflatır.

 

Şifası diyet olan hastalık “Çölyak”

Çölyak hastalığı diğer bir adıyla gluten intoleransı veya gluten enteropatisi; buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi gluten içeren tahıllarda bulunan gluten proteinlerine karşı vücudun gösterdiği reaksiyonla, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların tahribata uğramasına neden olan, besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan genetik kaynaklı kronik bir ince bağırsak hastalığıdır.

 

Çocukluk çağının en yaygın emilim bozukluğu nedeni olan bu hastalık, çocukları ve yetişkinleri yaşam boyu etkilemektedir. Hastalığın sıklığı coğrafi farklılıklar göstermekte olup, yaygın olarak Türkiye, Batı Avrupa, Avustralya, Kuzey Amerika gibi buğday tüketiminin beslenme alışkanlıklarında daha fazla yer aldığı ülkelerde yaşayan insanları, nadir olarak görülse de Afrika ve Asya halkını da etkilemektedir.

 

Çölyak hastalığının belirtileri çoğunlukla kansızlık, laktoz alerjisi, erken osteoporoz gibi başka bir hastalığı da düşündürmektedir. Çölyak hastalığı insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olduğundan hastalığın doğru teşhisi önemlidir.

 

Çölyak hastalığının oluşumunda rol oynadığı düşünülen faktörlerden birisi kişinin anne sütüyle ne kadar zaman beslendiğidir. Çölyak hastalığının belirtileri çok çeşitli olup, belirtilerden biri veya daha fazlası çölyak hastasında bulunabilir. Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, çok sık tekrarlanan karın ağrıları, kilo kaybı, vitamin eksiklikleri, kronik ishal, iştahsızlık, kas zayıflığı, kaslarda kramp meydana gelmesi, eklem ve kemik ağrıları, kansızlık, baş ağrıları, kusma, yorgunluk, bezginlik, iştahsızlık, bebeklikte gelişim ve büyüme bozuklukları, ağız içindeki aftlar, gaz şikayetleri, felç, sinirlilik ve davranış değişiklikleri, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, ciltte kaşıntılı döküntüler, ağrılı deri hastalığı, diş bozuklukları ya da mine kaybı, açık renkli kötü kokulu dışkı, gaz şikayetleri bu belirtilerden bir kısmı olarak sayılabilir.

 

Yukarıda sayılan belirtilerden başka çölyakla ilişkili olan bazı hastalıklar vardır. Bunlardan birkaçını belirtmek gerekirse, kolit (özellikle mikroskopik / lenfositik kolit)

konjenital kalp kusurları, karaciğer enzim bozukluğu, nörolojik, nöropati, ataksi, hafıza bozukluğu, migren, epilepsi, kısırlık, sedef hastalığı, bağırsak kanseri ve lenfoma gibi hastalıklar sayılabilir.

 

Günümüzde işlenmiş gıdaların çoğalmasının glutensiz diyeti zorlaştırdığı söylense de, kişi, hastalığıyla ilgili yeterli bilince sahip olduğu takdirde, çok rahat bir şekilde ömrünü devam ettirebilecektir.

 

Çölyak hastalığının günümüzde tek tedavi şekli ömür boyu devam edilmesi gereken glutensiz sıkı bir diyettir. Tıp dünyasında çölyakla ilgili araştırmalar sürse de henüz ilaç kullanımına yönelik bir sonuç alınamamıştır. Çölyak hastalığının tedavisi için bir çok ülkede çalışmalar bulunmakta olup, Amerika’daki bir laboratuvarda enzimleri sindirmede yardımcı olacak ilaç üretimi konusunda olumlu sonuçlar alınmaya başlandığı şeklinde bilgiler bulunmaktadır. Ancak çölyak için ilaç üretimi konusunda henüz net bir sonuca ulaşılamamıştır. Bir kaç yıl sonra diyet tedavisinde hastalara yardımcı olacak ilaç üretimi konusunda çok önemli sonuçlar elde edileceği belirtilmektedir.

 

Sonuç olarak, çölyak hastalığından muzdarip olan kişilerin, beslenmesini ömür boyu gluten bulunmayan ürünlerle sağlaması gerekmektedir. Diyetin kısa süreli olarak bozulması dahi ciddi etkiler oluşturmaktadır.

Şok Diyet

 

 

 

Şok diyet adı verilen kısa sürede zayıflamayı hedef alan diyetler her ne kadar başarı duygumuzu tatmin etse de aslında metabolizmamıza büyük zarar veriyor ve sağlığımız için tehlike taşıyor.

Kısa sürede kiloda hızlı düşüş aslında geçici bir başarıdır. Çünkü kaybettiğimiz kilolar bizim vermek istediğimiz yağlar değil su ve kaslardan ibarettir. Bedenimiz yeteri besini almadığı için gerekli enerjiyi ilk başta karaciğerde ve kaslarımızda bulunan glikojen adı verilen şekeri yakıyor. Daha sonra ise sağlığımız için büyük önem taşıyan kaslarımızı enerjiye dönüştürüyor.

Kilo vermemiz için elbette aldığımız kalori harcadığımız kaloriden az olmalı. Yani diyetimizde enerji açığı bulunmalı. Yalnız bunu sağlıklı bir biçimde belli bir oranda yapmamız gerekli. Bu oran günlük harcadığımız kalorinin %10 – %30 arasında olmalı. Daha fazla kalori kesersek metabolizmamız zayıflar. Günlük gereken kalorimizi hesaplamak için birçok sitede hesaplama araçları vardır. Bunları kullanarak size gereken ortalama kaloriyi hesaplaya bilirsiniz.

Şok diyetlerin en temel yan etkileri olarak baş ağrısı, ishal, halsizlik bulantı söyleye biliriz. Diyet yapan, zayıflayan kişiler hemen sonuca ulaşmak ister. Bunun içinde şok diyetler çok ilgi çekici olabiliyor. Ancak zayıflamak isteyen kişilere şunu söyleye biliriz. Hızlı ama sağlıksız seçimler yerine daha uzun süreli ama kalıcı kilo vermek için sabretmemi z gereklidir.  Metabolizmamızın dengesini bozan yağ yerine kas ve su kaybettiren şok diyetler yerine size daha sağlıklı daha kalıcı zayıflama yöntemleri önereceğiz. Yazılarımız takip edin. Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.

 

Exit mobile version