Özgür Bilgi Kanalı

Cilt bakımı kadın erkek herkes için önemlidir. Estetik açıdan önemli olduğu kadar sağlık açısından da önemli ve gereklidir. Cildimiz dış etkenlerden zarar görmektedir havanın kirliliği, stres, sigara, makyaj vb… Bu gibi dış etmenlerin verdiği zararları en aza indirmek için 20’li yaşlardan itibaren cildine düzenli olarak bakım yapması gerekmektedir. Cilt bakımı için öncelikle cilt tipimizi analiz ettirip cildimize uygun temizleme ve peeling ürünleri kullanması gerekmektedir. Bakımlı cilt sağlıklı ve parlak görünür.

Cilt testimizi yaptırdıktan sonra uygun ürünleri alarak evimizde günlük bakımımızı kendimiz yapabiliriz. Eğer evde yapmıyorsak bu işlemi ayda bir kez cilt bakım merkezine gidip genel cilt bakımı yaptırmalıyız. Cilt bakım merkezlerinde temizleme, tonik, peeling, buhar, maske, nemlendirme işlemleri uygulanır.

Sağlıklı bir cilde sahip olmak için dikkat etmemiz hususlardan bir tanesi de beslenmemizdir. Sivilcelere vücutta çinko eksikliği olmasının neticesinde karşılaşılan bir durumdur. Çinko kuru yemişlerde ve hayvansal gıdalarda bolca bulunmaktadır. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için bolca sebze ve meyve tüketilmelidir.

Cilt lekeleri insanların dış görünümde olumsuzluğa neden olduğu için bu olumsuzluğun cilt kişinin öz güvenini ve sosyal hayatta durumunu etkilediği için cilt lekelerinin tedavilerinde artışlar ve her geçen gün yeni teknolojiler ve ürünler geliştirilmekte ve denemektedir.

Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur ve En Fazla Hangi Bölgelerde Görülür?

Cilt lekeleri cildimize rengini veren melanin pigmentinin vücudun belirli bölgelerinde cilt altında düzensiz olarak toplanması neticesinde ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle cildin güneşle ve kimyasal maddelerle temas ettiği bölgelerde(ense, yüz, eller) sıklıkla görünmektedir. Yaşın ilerlemesi ve geçirilen bazı hastalıkların neticesinde vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.

Cilt Lekelerinin Oluşmasının Nedenleri ve Bu Lekeleri Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?

Cilt lekelerine neden olan melanin hücrelerinin fazla çalışmasına neden olan faktörler şunlardır; Yanlış kullanılan kozmetik ürünleri , genetik nedenler, yoğun güneş ışına maruz kalma, solaryum yanıkları, gebelik, sistemik hastalıklar cilt lekelerinin oluşmasının başlıca nedenleridir. Cilt lekesi tedavisinde öncelikli olarak lekenin önlenmesine yönelik yapılmalıdır. Cilt lekesine neden olan şeylere dikkat edilmesini önleyici önlem olarak görebiliriz.

  • Çocukluktan itibaren her yaşta uygun koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanmak gerekmektedir kullanılmaması leke oluşumuna neden olmaktadır.
  • Aşırı bronzlaşmak için kontrolsüz şekilde güneş banyosu ve solaryumla yanıklar yapılmamalıdır.
  • Alkollü ıslak mendiller, deodorantlar, tüy sarartıcı kremler, bronzlaştırıcı kremler gibi kozmetik ürünlerinin yanlış kullanılması bu kullanım sonunda güneşle temas edilmesi durumunda cilt lekelerinin oluşmasına neden olur.
  • Özellikle cildin hassas bölgelerinde yapılan epilasyon sonrası cildin güneşle temas etmesi sonrası oluşmaktadır.
  • Cilt bakımı, peeling işlemleri ve lazerle cilt yenileme gibi işlemlerden sonra cildin güneşten, kimyasal ve mekanik travmalar neden olmaktadır.
  • Aknelere uygulanan yanlış tedaviler ilerleyen dönemlerde cilt lekelerine neden olmaktadır.

Cilt Lekesi Tedavisinin Yapılışı;

  • Öncelikle cilt lekelerinin oluşmasının nedenlerine göre bir tedavi planı çıkarılır. Bu tedavinin uzun bir sürece olduğu konusunda kişi uyarılır sabırlı ve kararlı olması telkininde bulunulur.
  • Cilt lekesinin doktor muayenesiyle iyi yada kötü huylu bir leke mi olduğu tespit edilir. Gerek görülmesi durumunda lekeden biyopsi alınıp patolojik incelenmesinin yapılması gerekebilir.
  • Cilt lekesine hangi etmenin neden olduğu araştırılıp o etmenin ciltten arındırması yapılır.
  • İkinci olarak ciltte yeni başlamış hastalık belirtileri ve şikayetleri varsa önce tedavi edilir daha sonra leke tedavisine başlanır.
  • En son aşamada ise tedavi sonrası gerekli olan bakımın ve korumanın yapılması.

Cilt Lekesi Tedavisi;
Cilt lekesi tedavisinde gelişen teknolojiye paralel olarak her geçen zamanda yeni yöntemler bulunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi leke tedavisinde kimyasal peeling uygulamaları, mikro dermabrazyonlar gibi mekanik peeling uygulamaları yerine günümüzde lazerle tedavi ile lekeleri en az yan etkiyle en etkili olarak gidermeyi hedefliyor.
Cilt Lekesi Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular;

  1. Leke tedavisinin son noktası lazer diyebilir miyiz?

-Kesinlikle Evet. Uygun Lazer türü, tecrübeli uzman ve uyumlu hastada mükemmel sonuçlar almamızı sağlar.

  1. Lazer tedavisi tek seansta lekeyi geçirir mi?

– Bu lekenin derinliği ile ilgili bir durumdur. Leke cildin yüzeysel katında sınırlı ise tek seans yeterli olabilirken, derine uzanan lekelerde seans sayısı ve arası tedaviye başlayınca belirlenir.

  1. Leke tedavisinin mevsimi var mıdır?

-Genelde cilt lekeleri güneşle ilgili bir problem olduğu için güneşin olmadı sonbahar ve kıştır. Kışın başlayan tedavilerde ise tedavi ilk baharda bitirilmeli ve yazın güneşten korunmaya dikkat edilmelidir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.