Vücudumuzda hareketi sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bunları birbirine bağlayan bağlarda, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu, hareket kısıtlılığı gibi ortaya çıkan sorunlara genel olarak romatizma denir.
Romatizma tek bir hastalık değildir, 200’den fazla çeşidi vardır. Romatizması bulunan hastalar doktora genel olarak eklem/kas ağrısı şikayetiyle başvururlar. Romatizmanın genel olarak belli bir sebebi bulunmadığı gibi, yaş, cinsiyet, aileden gelen genler, çevresel koşullar, çeşitli enfeksiyonlar ve bilemediğimiz bazı durumlar romatizmanın ortaya çıkmasını ciddi anlamda tetikleyebilir.
ROMATİZMA HASTALARI NELERİ YAPMALI, NELERİ YAPMAMALI
Romatizma hastaları ağrı ve şiş durumu olduğu zaman istirahat etmelidir. Özellikle ağrı ve şiş bulunan bölge fazla yorulmamaya gayret edilmelidir. Üzün süre hareketsiz kalınmamalı, doktor tavsiyesi ile çeşitli egzersizler yapılmalıdır. Romatizma hastaları için yiyecek olarak belli bir kısıtlama olmamakla birlikte, düzenli ve sağlıklı beslenmeli, kilolarına dikkat etmelidirler. Şişmanlık eklem yükünü arttıracağından ağrıları fazlalaştıracaktır. Romatizmalı hastalar aşırı sıcak ve aşırı soğuktan sakınmalıdırlar.
ROMATİZMAYA İYİ GELEN YİYECEKLER
Romatizmalı hastalar için önerilen ve hepimizin de çok iyi bildiği iki çeşit yiyecek vardır. Bu yiyeceklerden birisi gencinden yaşlısına herkesin yemesi gereken yumurtadır. Çünkü yumurta içerdiği sülfür ile kas ve eklem yapısını mümkün mertebe güçlendirmektedir. Bu hastalar için önerilen bir diğer yiyecek ise balıktır. Balıkta bulunan Omega yağının iltihaplı romatizma hastalarına iyi geldiği bilinmektedir.