Özgür Bilgi Kanalı

Aynı isimde bir surenin varlığını bildiğimiz ihlas, kelime anlamı olarak çok daha geniş bir ifadeye sahip. O zaman İhlas ne demektir, ihlas suresinin anlamı nedir?

Dini ve manevi bir kavram olan ihlas, insanların tam olarak anlamını merak ettiği kelimelerin başında geliyor. Bu sebeple yazımızda ihlas ne demek sorusunun cevabını vereceğiz.

İhlas Nedir?

Samimi ve içten bir şekilde dine bağlı olmaya ihlas denilir. Riya kelimesinin tam zıddı olan bu sözcük, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından da açıklanmıştır. Saf sevgi ve kalpten bağlılık anlamlarına gelen ihlas, dini anlamda da Allah’a bağlı olarak onun için ibadet etmek, kendini teslim etmektir. Aynı isimde Kur’an-ı Kerim’de bir de sure bulunmaktadır. Rabbin yasakladığı her şeye nefisle karşı koyabilmek, ihlaslı olmanın gerektirdiklerinden biridir. Allah’a yakın olabilmek, hidayete erebilmek için sadece onun rızası ile ibadetleri yerine getirip ihlasa ermek mümkündür.

Arınma, saflaşma, kurtulma anlamları taşıyan ihlas kelimesi; hulüs kökeninden meydana gelmiştir. İçine karışan farklı etken maddelerinin temizlenip arındırılması ihlas kelimesini daha iyi kavramanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ihlas, tüm riyalardan uzakta kalıp sadece Allah’ın rızasını gözeterek kendini onun yoluna adamak, ibadetlerini yapmaktır. Bunun yanı sıra şirkten, riyadan uzak kalmak; günah barındıran düşüncelerden arınmak, gösteriş yapmamak, temiz bir kalp ile hayır ve ibadet güden kişiler ihlaslı kimseler olarak anılırlar.

İhlas Suresinin Anlamı Nedir?

İnsanların ihlas ne demek sorusundan sonra en çok kafa yorduğu konulardan biri de İhlas suresinin okunuşu ve anlamı oluyor. İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de yer alan ihlas suresi 4 ayetten meydana geliyor. Kur’an-ı Kerim‘in 112. suresi olan İhlas, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde indirilmiştir. Kutsal kitabımızın en kısa sürelerinden biri olan İhlas’ı okumak oldukça kısa sürer. İhlas suresi, İslamiyet’ye ve Müslümanlar arasında tevhid inancının en temel ifadesi olarak kabul edilir.

Gelelim İhlas ne demek sorusundan İhlas suresinin anlamına… Kalbin en gerçek şekilde Allah’a yakınlaşmak için sadece onun rızasına sebep yapmış olduğu iyiliklere, ibadetlere ihlas deniliyordu. Aynı isimle anılan sure de bu minvalde bir ifade taşımaktadır. ”De ki: “O Allah birdir, Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaç ama O kimseye muhtaç değildir.) O, doğurmadı ve doğurulmadı. Ve hiçbir şey O’na denk değildir.” manasını taşıyan İhlas suresi, inananlara oldukça güzel bilgiler vermektedir.

İhlas Suresinin Faziletleri

Yüce Allah’ın bazı sıfatlarına yer verildiği sure, Peygamber efendimize ‘Rabbinin soyunu anlat’ denildiği vakit indirilmiştir. Kur’an-ı Kerim’in üçte birine denk görülecek kadar güçlü bir anlama sahip olan İhlas suresinin, onu sevip sık sık okuyanın cennete götürüleceği düşünülür.

Bu yazımızda size ihlas ne demek sorusunun cevabını verdik. Ayrıca ihlas suresinin anlamını ve faziletini de detayları ile birlikte anlattık.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.