Özgür Bilgi Kanalı

“Kendi şehrinizi kendiniz kurun.”

SimCity’i bilmeyen yoktur. Şehri baştan inşa ediyorsunuz, elektrik, su kanalları, kamu binaları, evler vesaire hepsini tek tek kurup ekonomi, sosyal yaşam gibi alanlarda şehrinizi geliştiriyorsunuz. Bu tür şehir simülasyon oyunlarının Linux dünyasındaki temsilcilerinden biri de Lincity.

Önce oyunun amacını söyleyelim, sonra da nasıl oynanacağını gösterelim. Oyun kurallarını anlayabilmeniz için biraz İngilizce bilmeniz ya da zargan, seslisozluk gibi sitelerde takılmanız yeterli.

Oyunda Amaç

Oyundaki ilk amacınız önce bir yerleşim alanı oluşturmak. Sonraysa şehir ekonomisini ve yaşam kalitesini güçlendirmek. Oyun penceresinin sağ alt köşesinde bütçenizi göreceksiniz. Paranızı artırmak için uzun vadeli düşünmelisiniz. Yani önce borca girip sonra yatırımların getirisini beklemek. 🙂

Oyun Modları

Oyunu çalıştırıp ana sayfada “new game” (yeni oyun) seçeneğini tıkladığınızda birkaç oyun modu göreceksiniz. İlk seçeneği seçtiğinizde sıfırdan bir şehir kuracaksınız. Altındaki iki seçenek de iyi ve kötü durumlardaki yarı kurulmuş şehirlerde oynamak içindir.

Seçeneklerden birini seçip oyunu başlattığınızda, bir arazi açılacak ve sol üst tarafta alt alta sıralı olan seçenekleri kullanarak birimleri kurup şehrinizi oluşturmaya başlayacaksınız.

İlk Ne Kurulmalı?

Sol üstte alt alta sıralı menüleri incelediğimizdeCommune(komün) diye bir seçenekle karşılaşacaksınız. Komünün ne olduğunu hepimiz az çok biliyoruz; ama tanımı nedeniyle mantıken ilk kurmanız gereken birimin komünler olduğunu düşünüyorsanız YANILDINIZ! Önce çiftlikler kuruyorsunuz (farm). Sonra da etrafı yollarla döşüyorsunuz. Çiftlikleri düzenli ve yan yana kurun ama size bir tavsiye: Arada ufak tefek boşluklar bırakın. İleride park alanları oluşturmak ya da küçük yer kaplayan birimleri kurmak için buna ihtiyacınız olabilir. Örneğin, kare şeklinde büyük bir alana düzenli bir şekilde çiftlikler, evler kurdunuz ve sıra geldi itfaiye ya da market kurmaya. Bu gibi küçük ama önemli birimleri bu kare yerleşim alanının dışında kurmak pek de iyi olmaz.

İkinci bir tavsiye daha: Komün sayısı kesinlikle çiftlik sayısını geçmesin. Yoksa ekonominiz kötüye gittikçe ya da uzun vadede yeteri kadar gelir elde edemediğinizde birden komün alanları küçük küçük parklara dönüşüyor. Her yer park, “meclisi yıkalım lunapark kuralım” hesabı 🙂

Şuna da dikkat edin: Sağ alt tarafta çeşitli göstergeleriniz var. Bu göstergeleri takip ederek nelere ihtiyacınız olduğunu anlayabilirsiniz. Ev sayısını yeterli tutmaya özen gösterin. Sürekli yatırım yapıp riske de girmeyin. Biraz sabırlı olun. Sabredemiyorsanız. Sol alt tarafta zamanı hızlandırma tuşları göreceksiniz, onu kullanın. Halkınızın parasızlıktan, açlıktan dışarıda çadır kurmalarına izin vermeyin 🙂 Bunun tek yolu, istikrarlı bir ekonomi 😉

E Okul İnşa Edemiyorum?

Çiftlikleriniz, marketleriniz, evleriniz ve mezarlarınız (residential) yokken okul ne işe yarayacak? Belli bir süre çiftlikler, komünler, kamu kuruluşlarıyla uğraştıktan sonra artık oyun size okul, basketbol sahası, kamu kuruluşlarını kurmanız için teker teker izin verecek.

Daha önce söylediğim gibi, önce çiftliklerden başlayın. Sonra marketler, çömlekçiler.. Sonra yerleşim alanları oluşturun, yani residential (ilk seçenek mezarlık oluyor bu arada, diğerleri ev) seçeneğini kullanın. Sonra komünler, çöplük alanları, altın rezervleri vb.

Kömür Rezervleri Nerelere Kurulmalı?

Sağ alt tarafta kömür resmi olan seçeneğe tıklayın, para miktarınızın hemen üstünde yer alıyor. Fareyle üzerine geldiğinizde “Show Coal Depots” (Kömür Bölgelerini Göster) uyarısı veriyor. Tıkladığınız zaman oyun sizden büyük bir miktarda para karşılığı yer altındaki kömür bölgelerini göstereceğini söylüyor. Ekonominiz iyiye gidip ciddi para kazanmaya başladığınız bir ara bu seçeneği kullanarak Coalmine (Kömür ocağı) kurmaya başlayabilirsiniz.

Başka Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Unutmayın, her ne kadar kolay bir oyun gibi gözüküyor olsa da, inşa edilen birimlerin birbirleriyle az çok ilişkisi var. Örneğin, sadece çiflikleri kurup onların tam kapasitede çalışmalarını beklemeyin. Yakın bölgelerde marketler çömlekçi dükkanları (pottery) da kurun. Sol üst menüden mavi fare simgesine tıkladıktan sonra kurduğunuz birimlerin üstüne tıklayarak sağ alt tarafta market, çiftlik ya da her ne birimse, onun hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İkinci önemli nokta, bazı işletmelerin mal alım satımlarına müdahale edebiliyorsunuz. Eğer ülkede fazla mal birikmişse, daha fazla mal alımını kısıtlayabiliyorsunuz. Bunu marketlerin üzerine çift tıklayarak görebilirsiniz.

Son Söz

Eğer şehir simülasyonlarından hoşlanıyorsanız bu oyun sizi tatmin edebilir. Ama çok da bir şey beklememek lazım. Müzik, görüntü ve benzeri konulardaki kalitesi pek iyi sayılmaz. Daha çok SimCity’nin ilk versiyonlarını andırıyor. Buna karşın, oyunda yeteri kadar seçenek olduğunu söyleyebilirim. Eğer bilmediğiniz seçeneklerle karşılaşırsanız, ona sağ tıklamayı veya fareyi üzerinde bekletmeyi deneyin. F1 tuşunu da yardım almak için kullanabilirsiniz.

İyi eğlenceler 😉


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.