Hayatta, yeni bir bebeğin doğumundan daha heyecan verici olan çok az şey vardır. Bu, insanlık tarihi boyunca böyle olmuştur. Ancak, yeni anneler için doğum seçenekleri zaman içinde oldukça gelişmiştir.
20.yüzyılın başlarından beri, modern tıp uygulamaları ve teknolojinin gelişmesi ile, seçenekler de değişti. Tıp dünyası, son yüzyılda hem anne hem de bebek için doğum yapmayı çok daha güvenli bir deneyim haline getirdi. Hastaneler de bu gelişmelere yanıt verdi. Artık birçok hastanede, son teknoloji ürünü doğum odalarına dönüşen konforlu doğum odaları sunuyor.
Kolay bir doğum ve kusursuz bir şekilde uygulanmış bir doğum planı idealdir. Ancak, en dikkatli şekilde planlanmış doğumun bile son dakikada değişebileceğini biliyoruz. Bu gibi durumlarda, alternatif doğum yöntemlerine hazırlıklı olmak önemlidir.
Doğum Planı Nedir?
Bir doğum planının amacı, anne ve baba adayının çocuğunun doğumunun tam olarak nasıl olacağına karar vermesi değildir. Bir doğum, çok fazla değişken içerir ve tam olarak neler olacağını tahmin edemezsiniz. Yine de, bir doğum planı, bebeğinizin doğumunda sizin için en önemli olanı anlamanıza yardımcı olur.
Doğum planı ile, doğumdan çok önce doğum seçeneklerinizi öğrenecek, keşfedecek ve anlayacaksınız. Yine de, doğum planı sadece bir kılavuzdur.
Lamaze
Lamaze, doğumla başa çıkma mekanizmalarını geliştirmeyi amaçlayan bir doğuma hazırlık yöntemidir. Bu yöntem, kanıta dayalı ve güncel bilgileri sağlayarak, anne adayını güvenli ve sağlıklı bir doğuma hazırlamaya yardımcı olur. Aslında, tıbbi müdahaleye bir alternatif olarak hizmet eder.
Lamaze yöntemi; doğum sırasında kalp atış hızını, kaygıyı ve ağrı algısını azaltan ritmik nefes egzersizleriyle bilinir. Doğum anında nefes almak bir odak haline geldiğinde, doğum sancıları gibi diğer durumlar, farkındalığın sınırına getirir. Bilinçli nefes almak, özellikle faydalı bir doğum yardımcısıdır. Çünkü, hem sizin hem de bebeğinizin oksijenli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, öğrenmesi ve uygulaması kolaydır.
Teşvik edildiğinde, bir kadın doğal olarak hareket eder, inler, nefes alma şeklini değiştirir ve kasılmaları ile başa çıkmak için sallanmaya başlar. Sonunda, bireysel ihtiyaçları için doğru ritmi bulacaktır. Bu rahatlık arayışı, bebeğin doğmasını kolaylaştırır ve ayrıca doğumun durmasını önler. Bir kadının kasılmaları güçlendikçe, vücudu ağrısını hafifletmek için endorfin salgılamaya başlayacaktır.
Bradley Yöntemi
Bradley yöntemi ile doğuma hazırlık, ilaçsız bir doğum deneyimi yaşamayı uman anne adaylarının dikkate alabileceği birçok eğitim seçeneğinden biridir. Veriler, bu yöntem ile kadınların %86’sının ilaçsız doğum yaptığını göstermektedir.
Bradley yöntemi, bazen baba adayı tarafından yönetilen doğal doğum olarak da bilinir ve çiftler için bu yaklaşım, mükemmel bir doğuma hazırlık kursu olabilir. Ve, doğum sırasında sizi destekleyecek bir olduğu sürece bu yöntem sizin için de işe yarayabilir.
20.yüzyılın ortalarında Dr. Bradley tarafından geliştirilen bu metot, kadınların ilaç kullanmadan doğum yapmasına yardımcı olur. Eğitimler; doğru beslenme, egzersiz, ağrı yönetimi, gevşeme teknikleri ve eşin bir koç olarak etkin katılımını vurgulamaktadır. Aynı zamanda, sizi doğuma hazırlayacak pozisyonları da öğrenirsiniz.
Alexander Tekniği
20.yüzyılda F.M. Alexander, kendi ses problemleri ile nasıl başa çıkılacağını öğrenirken; güvenli, verimli ve kolay bir şekilde hareket etmek için bir teknik geliştirdi ve bu tekniğe onun ismi verildi.
Hamile bir kadın da dahil olmak üzere herkes; nefes alma kapasitesini artırmak ve vücudun orijinal duruşunu ve uygun duruşunu eski haline getirmek için kas gerginliğini gidermeyi öğrenebilir.
Vücudunuz bel ağrısı, denge problemleri, nefes darlığı veya sindirim problemleri yaşamaya başladığında, hareketinizdeki basit değişiklikler semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu teknik ile, doğum zamanı geldiğinde; anne adayı daha iyi nefes alabilir, kendini sakinleştirebilir, doğuma odaklanabilir ve doğum sırasında rahim ağzının açılmasına yardımcı olarak, bebek gelirken etkili bir itmeye hazırlanabilir.
Hipnodoğum
Hipnodoğum yöntemi, doğal doğum yapmak için kendi kendine hipnozdan yararlanan bir doğum felsefesidir. Annelerin ağrısız ve sakin bir doğuma hazırlanmasına yardımcı olur.
Herhangi bir doğum felsefesinde olduğu gibi; bir kadın için işe yarayan şey, diğeri için en iyisi olmayabilir. Bununla birlikte, hipnodoğum, özellikle kendi kendine hipnoz tekniklerini uygulamak için zaman ayıran annelerde işe yarayabilir.
Bu teknik, bir kadına doğumun rutin müdahale gerektirmeyen normal ve doğal bir süreç olduğunu öğretir. Hipnodoğumun arkasındaki felsefe, diğer tekniklerde öğretilen yöntem ve beceriler kadar önemlidir. Hipnodoğum tekniklerini öğrenmek, doğuma dair korkuları zihninizden çıkarmayı sağlayabilir.
Suda Doğum
Suda doğum; doğumun bir kısmının ılık suyla dolu bir doğum havuzunda gerçekleşmesi anlamına gelir. Bir doğum merkezinde, evde veya hastanede gerçekleştirilebilir. Bir doktor, bu konuda size yardımcı olur. Türkiye’de bazı hastane ve doğum merkezleri, suda doğum hizmeti sunmaktadır.
Doğumun ilk aşamasında doğum havuzunun kullanılması; acıyı hafifletmeye yardımcı olur, anestezi ihtiyacını azaltır, doğum süresini kısaltır.
Leboyer Yöntemi
1970’li yıllarda Dr. Leboyer bir kitabında, bebeklerin sakin ve nazik bir ortamda doğduklarında daha mutlu olduklarını bir teori haline getirdi. Ondan 30 yıl sonra; kordonu kesmeden önce bebeğin sırtını ovuşturmak, hemen bebeğin emzirilmesi ve bebekle bağ kurulması gibi fikirlerinin çoğunun artık doğal bir parçası olduğunu görebilirsiniz.
Sessiz ve yatıştırıcı ortamı teşvik eden leboyer yönteminde tek istisna, anne ve bebek için acil bir tıbbi sorun olduğunda ortaya çıkar. Onun dışında, bebeğinizin hayatına güzel bir başlangıcı teşvik etmemeniz için hiçbir neden yoktur.
Sezaryen Doğum
Bir bebeğin cerrahi doğumu anlamına gelen sezaryen doğum, annenin rahim ve karnındaki bir kesiyi içerir. Dünya genelinde, bebeklerin yaklaşık %30’unun doğumu için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Tipik olarak, hamileliğe bağlı komplikasyonların normal doğumu zorlaştırması, anne veya bebeği riske atması durumunda gerçekleştirilir. Bazen, hamileliğin erken dönemlerinde de sezaryen doğum planlanabilir. Ancak genellikle, doğum sırasında bir risk oluştuğunda yapılır.
Doğum için sezaryen doğumun en iyi seçenek olduğuna karar verilirse; komplikasyon risklerini azaltmak ve başarılı bir doğum yapmak için neler yapacağınız konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Her hamilelikte olduğu gibi, planlanan bir sezaryen doğumda da doğum öncesi randevular gerekecektir. Sezaryen doğum için sağlık durumunuzun belirlenmesi için kan testi ve çeşitli muayeneler gerçekleştirilir.
Sezaryen doğum sırasında, nadiren kan nakline ihtiyaç duyulur. Ancak yine de, doktorunuz herhangi bir komplikasyon riskine karşı önceden hazırlıklı olmak ister.
Kaynak; https://www.bulenttiras.com/dogum-kontrol-yontemleri-nelerdir