Pankreasın sürekli ya da iveğen iltihaplanması durumudur. İveğen pankreas iltihabında( iveğen pankreatit); iltihaplanma, pankreasın etkinleşmiş indirim sistemi enzimlerinin bağırsağa dökülmesi gerekirken, organ dokularına kaçak yapması, sızdırması halinde ortaya çıkar. Bu kaçak pankreas dokularının kendi kendilerini sindirmesine neden olur. İlk iltihaplanma sırasında hastanın bünyesinde oluşan tepkime önemlidir. Zira ilk belirtiler şiddetli ise yerel doku ölüme yol açabilmektedir. Kronik pankreas iltihabı ise sindirim enzimlerinin eksikliği nedeniyle alınan gıdaların sindirilmemesine yol açar. Bununla birlikte zaman içinde istem dışı kilo kaybı da görülebilmektedir. Sık sık tekrar eden akut pankreas iltihabına genelde safra taşları neden olur. Safra taşları,pankreaskanalını kapatır ve buradan geçmesi gereken enzimler o kanaldan geçemez. Bu nedenle sindirim enzimleri pankreasa geri döner ve bu da pankreas iltihaplanmasına yol açar.
İveğen Pankreas İltihabı Belirtileri
Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genel olarak karın şişmesi ve deri dökülmesi,pankreas iltihabındagörülen başlıca belirtilerdir. Yaş ve cinsiyete göre de değişiklik gösterebilen belirtiler, farklı hastalıklarla da tetiklenip daha farklı bir biçimde kendini de gösterebilir.
İveğen (akut) pankreas iltihabıbelirtilerinden bazıları ise şöyle;
- Mide Bulantısı
- Sık sık kusma
- Yüksek Ateş
- Nabzın hızlı atması
- Aşırı terleme
- Karnın normalden fazla şişmesi
- Hazımsızlık
- Gaz
- Hıçkırık tutması
- Deride döküntüler yaşanması
- Çabuk yorulma ve aşırı yorgunluk hissi
- Baş ağrısı
Kronik Pankreas İltihabı
Yine, iveğen pankreas iltihabında olduğu gibi kronik iltihaplanmalarda yaş, cinsiyet, mevcut hastalıklar ve bünye yapısı da hastalığın farklı biçimde görülmesine neden olur.Kronik pankreas iltihabıbelirtileri;
- Mide Bulantısı
- Sık sık kusma
- Yüksek Ateş
- Hazımsızlık
- Sindirim sorunları
- Kötü kokulu ve yağlı dışkı
- İstem dışı kilo kaybı, olarak sayılabilir.
Pankreas İltihabı Tedavisi
- Pankreas iltihabının tedavisinin ilk aşamasında sindirim sorunlarının önüne geçilmeye çalışılır. Enzimlerin tekrar sindirim görevini yapması sağlanarak hazımsızlığın önüne geçilir. Bu ilk müdahale, iltihabı kontrol altında tutmak ve hastalığın önüne geçmek içindir. Bu süre içinde hasta çok su kaybı yaşayacağı için sıvı takviyesi yapılır. Bu evre geçilene kadar sıvı ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
- İkinci aşamada, iltihaplanma kontrol altına alındıktan sonra sıvı yerine daha yumuşak gıdalar ile beslenilir. Bu süreçte karın ağrısını azaltmak için hastaya analjezik verilebilir.
- Bundan sonra ise hastalığa neden olan etmenler ortadan kaldırılır. Pankreas dokusunun zarar görmesi durumunda cerrahi müdahale de gerekebilir.