blockchain nedir

Blockchain Ne Demek?

Şifrelenmiş işlem takibi yapılmasını sağlayan veri tabanı olarak tanımlayabileceğimiz Blockchain, zincirleme bir modelle oluşturulan, takip edilebilen fakat kırılamayan bir teknolojiye sahip… Peki, bitcoin ile hayatımıza giren bu sistem aslında nedir, ne işe yarar?

Sanal para dünyasında Bitcoin’in finansal değerinin yükselmesiyle biraz olsun arka planda kalan Blockchain için artık işler değişiyor. Çünkü bu sistem, belli bir merkeze bağlı olmadan işlem yapılmasına müsade ediyor. Bu şekilde yapılan işlemler alıcı ile satıcı arasında güvenli bir yolla gerçekleştirebiliyor.

Blockchain Teknolojisi

İlk olarak sanal para Bitcoin sayesinde finans dünyasına giren Blockchain, adını günden güne dijital alanda duyurmaya devam ediyor. Hatta geçmişte bir dönem 20 bin dolar bandını teste tabi tutarak adını tüm çevrelere duyuran Bitcoin ve onunla birlikte Blockchain ana akım medyada da oldukça konuşulmuştu… Çıkış yaptığı zamanki popülerliğini şimdilerde bulamayan ve son zamanlarda artık yatırımcısını memnun edemeyen Bitcoin için işler artık çok da iyi gidiyor diyemeyiz. Fakat dijital dünyanın çoğu Blockchain’in geleceğini oldukça parlak görüyor.

Democracy.Earth Nedir?

Varlığı ve getirdiği yeniliklerle önemli değişiklikler getirmeye kararlı olan Blockchain, bunu  geçerli kılmak için pek çok çalışmalar yapıyor. Kariyerine video oyunları ile başlayan Arjantin doğumlu girişimci Santiago Siri, bunun için ‘Democracy. Earth‘ü kurdu. Democracy. Earth sistemi ‘politik kripto para’ olarak tanımlanabilir… Bu sistemin geliştirdiği Blockchain temelli yazılımın amacı ise, ‘token’ mantalitesi ile çalışması, yöneticilerini seçim ile seçmesi ve belli bir süre karar alma yetkisini onlara bırakan konvansiyonel oy verme işleminin yerini almak olarak açıklanabilir.

Girişimci Siri, sistemini ‘tık demokrasisi’ olarak açıklayıp, bu sistem sayesinde istenilen sıklıkta referandumların yapılabileceğini söylüyor. Böylelikle meclislerin her gün oy çoğunluğu ile vardığı kararların, halkın kendisi tarafından da alınmasını sağlayabilir. Çünkü verilen oyların denetimini Blockhain tarafından sağlayan sistem, vatandaşların hesapları sayesinde hükümetlerin aldığı kararların halk oylaması ile alınmasının önünü açacak…

Düşünülen sistemin vardığı sonuç ise çok açık; gelecekte hükümetsiz bir sistem olabilir mi? Olursa kullanılabilirliği sürekli midir? Güvenlik sağlanabilir mi? Akıllarda beliren tüm bu sorular, sistemin teoride doğrudan demokrasiyi getirse kolaylıkla manipüle edilebilme olasılığı ile meydana çıkıyor. Şimdiden 1.5 milyon dolar yatırım alan Democracy.Earth’ün geleceği şimdiden büyük merak uyandırıyor…

 


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.