Ciltte Su Toplanması Neden Olur ve Tedavisi


Ciltte Su Toplanması Neden Olur ve Tedavisi

Deri üzerinde meydana gelen su toplanması çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. İlgili alanda meydana gelen sıvı birikmesi vücudun kendisinin ürettiği fizyolojik sıvıdır. Deri tabakası alt ve üst tabaka olmak üzere iki kısımdan oluşur. Üst deri ölen derilerden oluşur ve kan damarı ile sinir bulunmaz. Alt deri ise üst derinin tam tersidir. Su toplanması iki tabaka arasında oluşur.

Ciltte Su Toplanması Nedenleri

Ciltte su toplanmasına birden fazla neden etken olabilir. Bu etkenlerin bazıları travmaya bağlı olarak meydana gelir. Bazı su toplamalar deri hastalığından dolayı oluşur. Bunun yanında güneş yanıklarından veya doğrudan yanıklardan dolayı oluşan su toplamalar da vardır. Su toplamasının tedavisi de su toplamasının çeşidine göre değişiklik gösterir. Başlangıçta su toplaması iltihapsız bir sıvı birikimidir. Bu su normal olarak bir fizyolojik sıvıdır. Su toplaması bir darbe sonucu ortaya çıktıysa süresi uzun olabilir. Güneş yanığından ortaya çıkan su toplaması birkaç saat içinde kendisini gösterir. Doğrudan oluşan yanıklarda da su toplaması birkaç saat içinde kendini belli eder. Su toplaması tedavi edilmediği zaman bazı yan etkiler görülebilir. Bu nedenlerin dışında başka nedenlerden dolayı da su toplaması oluşabilir. Bunlar arasında; ayağı rahatsız eden ayakkabılardan sürtünme sonucu oluşan su toplamalar, böcek sokmaları, suçiçeği ve zona hastalığı, çiçek, uçuk, bakterilere bağlı oluşan enfeksiyonlar, toplardamar tıkanması veya kalp yetmezliğinden oluşan ödemler, kimyasal madde tahrişi ve kaşıntılı egzama hastalığıdır.

Ciltte Su Toplanması Tedavisi

Deride su toplandığı zaman bunu kendiniz tedavi etmek yerine bir uzmana başvurmanız daha uygun olacaktır. Uzman suyu dağıtır ve alkol ile o yeri temizler. Bunun ardından ciltte su toplanmasını nedenine bağlı olarak tedavi eder ve ona göre ilaç yazar. Bunun yanında evde de bazı tedavi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer su kabarcıkları patlamamış ise onları patlatmayın. Açık şekilde olan kabarcıkları bol su ve sabun ile deriye zarar vermeden yıkayınız. Temizlediğiniz su kabarcığının üzerine antibiyotik özelliği olan bir krem sürünüz ve üzerine gevşek bir bandaj yapınız. Kabarcıkları patlatacak aktivitelerden uzak durunuz. Eğer kabarcığı patlatmak zorunda iseniz o zaman steril olan bir enjektör yardımıyla kabarcığın içini boşaltabilirsiniz. Kabarcığın içini boşalttıktan sonra üzerine antibiyotik özelliği olan merhem sürünüz.
 


emakale