Özgür Bilgi Kanalı

ClamTk 4.26

ClamTk, ClamAV antivirüs motoru için görsel arayüz sunar. İlk önce biraz virüslerden ve ClamAV’dan bahsedeyim.

Elbette Linux dağıtımları kullandığınızda virüslerden çok korkmanıza gerek yok. Linux’un sistem politikasından dolayı sisteminiz virüslere karşı davetkar değildir. Zaten İnternet’te bulunan virüslerin hepsi teker teker sayılabilecek kadar azdır. Bunların da sisteme zarar vermesi kolay değildir.

Madem virüsler sisteme zarar veremiyor, o zaman neden Linux için antivirüs yazılımları var? Bu yazılımlar genellikle o malum işletim sistemini kullanan arkadaşlarınızdan gelen virüslerin, yine o malum işletim sistemni kullanan arkadaşlarınıza yayılmasını engellemek için kullanılır. Bu yazılımlarla virüs bulaşmış olduğu için açılmayan iletim sistemlerini kurtarabilirsiniz. Ağınızdaki Windows tabanlı bilgisayarlara giden verileri tarayıp virüslerin onlara bulaşmalarını da engelleyebilirsiniz.

ClamAV

ClamAV, Unix ve türevleri için tasarlanmış bir antivirüs motorudur. Ücretsiz ve özgür olmasının yanı sıra birçok üstün özelliklere sahiptir. Virüs tabanı sürekli güncellenir ve 800 binden fazla virüsü tanıyabilmektedir.

ClamAV Pardus üzerinde bir servis olarak çalışır ve bir görsel arayüzle beraber gelmez. Yazılımı kolayca kullanabilmek için ClamTk görsel arayüz paketini kurmalısınız. Bu paketi kurmak için aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz:

Konsole veya başka bir uçbirim öykünücüsünden sudo pisi it clamtk komutunu ve ardından kullanıcı parolanızı girerek kurabilirsiniz.

Paket Yöneticisi programını açıp ClamTk paketini arayıp seçerek ve ardından “Paketleri Kur” düğmesine tıklayarak kurabilirsiniz.

ClamTk paketini kurduktan sonra uygulama menüsünden ulaşabilir ya da Alt+F2 tuş bileşimiyle çıkan çalıştır penceresine clamtk yazarak çalıştırabilirsiniz.

ClamTk, önceleri depoda bulunan KlamAv arayüzünden daha basit bir halde karşımıza çıkıyor. Temel işlemleri fazla kafanız karışmadan yapmanıza olanak tanıyan bir arayüz.

Karşınıza ilk olarak “Eylemler” ve “Durum” başlıkları adı altında iki bölüm çıkıyor. Eylemler altındaki “Ev” düğmesi ev dizinini taramak içindir. “Dosya” düğmesi ise bir dosyayı taramak içindir. “Dizin” düğmesiyle de istediğiniz dizini taratabilirsiniz. Durum altındaysa antivirüsün güncelliği ve son taramanızla ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Program penceresinin üst menüsünden gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

Tara

Bir Dosya: Seçtiğiniz bir dosyayı tarar.

Bir Dizin: Seçtiğiniz bir dizin içindeki dosyaları tarar, içindeki dizinlere girmez.

Derin Tarama: Seçtiğiniz dizin içindeki diğer dizinlere de girerek tüm dosyaları tarar.

Ev (Hızlı): Ev dizininizin içindeki dosyaları tarar, içindeki dizinlere girmez.

Ev (Derin): Ev dizininizin içindeki dosyaları ve dizinleri derinlemesine tarar.

Çıkış: Uygulamadan çıkış.

Görünüm

Geçmişi Yönet: Taramalarda kaydedilmiş günlük dosyalarını incelemenizi ve silmenizi sağlar.

Çıktıyı Temizle: Tarama sonrası ana pencerenin alt kısmında çıkan kısa bilgilendirme bölümünü kaldırır.

Karantina

Durum: Karantinada kaç adet dosya olduğunu bildirir.

Bakım: Karantinadaki dosyaları görmenizi ve işlem yapmanızı sağlar.

Karantina Dizinini Boşalt: Karantinadaki dosyaların hepsini silmek için kullanabilirsiniz.

Karantina dizinini boşaltmak

Gelişmiş

Zamanlayıcı: Dosyalarınızı belirlediğiniz bir zamanda tarar ve belirlediğiniz bir zamanda veritabanını günceller.

Av Kurulum Sihirbazını Yeniden Çalıştır: Güncellemelerin tek kullanıcı için mi yoksa tüm sistem için mi yapılacağını belirlemenizi sağlar.

Seçenekler: Bazı ayrıntıları yönetmenizi sağlar.

Yardım

Güncellemeleri Kontrol Et: Açılan pencerede “Güncellemeleri kontrol et” düğmesine basarak arayüz ve imza veritabanının güncelliğini kontrol edebilirsiniz.

Hakkında: Hakkında penceresini açar.

Temel İşlemler

Virüs Tarama

Virüs tarama işlemini yukarıda da belirtildiği gibi menüden faydalanarak gerçekleştirebilirsiniz. Tek bir dosyayı veya bir dizini tarayabilirsiniz. Eğer dizini içindeki diğer dizinlerle beraber derinlemesine taramak isterseniz Derin Tarama seçeneğini seçin.

Görev Zamanlama

Gelişmiş menüsündeki Zamanlayıcı’dan tarama ve güncellemelerin belirli bir saatte yapılmasını sağlayabilirsiniz. Tarama işlemi gizli olarak yapılacaktır. İşlemin yapıldığını KsysGuard gibi bir görev yöneticisinde clamscan adında bir işlemin yapıldığını görerek anlayabilirsiniz (ya da işlemci yükünün tavana vurmasıyla).

Veritabanını Güncelleme

Tarayıcının yeni virüsleri tanıyabilmesi için güncelleme önemlidir. Güncelleme yapmak için Yardım menüsündeki Güncellemeleri Kontrol Et ile güncellemeleri yapabilirsiniz. Güncellemeleri vekil sunucu üzerinden yapmak istiyorsanız Gelişmiş menüsünden Seçenekler penceresini açıp Vekil Sunucu Ayarları sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

Gelişmiş Seçenekler

Tarama Seçenekleri

Nokta ile başlayan dosyaları tara: Taramalara nokta ile başlayan dosyaları da dahil etmek istiyorsanız bu seçeneği işaretleyin. Bu dosyalar gizli dosyalardır.

Dizininin içindeki tüm dizin ve dosyaları tara: Fazla bir şey söylemeye gerek yok.

Diğer tarama seçeneklerini etkinleştir: Arayüzde yer almayan ClamAv tarama seçeneklerinin etkinleştirilmesini sağlar.

20 MB’dan büyük dosyaları tara: Tarama için boyut sınırını kaldırır.

Bu tarama için detay dosyası kaydedin: Taramayla ilgili verilerin Geçmiş’te yer alması için işaretleyin.

Başlangıç Seçenekleri

Buradan, ClamTk’yı açtığınızda ilk olarak yapılan işlemleri düzenleyebilirsiniz.

Beyaz Liste

Beyaz Liste, tarama yapılırken atlanacak dizinlerin listesidir.

Vekil Sunucu Ayarları

Güncellemeleri vekil sunucu üzerinden yapabilirsiniz. Sisteminizde tanımlı ayarları kullanmak için Ortam Ayarları’nı seçin. Proxy adresini ve portu elle seçmek için ise Elle ayarla seçeneğini kullanın.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.