Doların Ekonomideki Önemi


Doların Ekonomideki Önemi

Geçmişe bakıldığında 1500’lü yıllarda ortaya çıkan dolar, günümüzde ekonominin can damarlarından birini oluşturuyor. Dünya piyasası içerisinde 20’den fazla dolar çeşidi olmasına rağmen dolar dendiğinde akla ilk gelen Amerikan Doları oluyor. Ekonomiyi derinden etkilemesi ve altın, gümüş, petrol gibi emtiaları dahi dolar üzerinden fiyatlandırma alması nedeniyle dolar, hemen her ülke için önemli bir para birimi oluyor.

Dolar Neden Önemlidir?

Doların ekonomideki rolü siyasi olarak oluşturulan güçle belirlenmiştir. Yıllarca güçlü bir ekonomiye sahip olan ve siyasal anlamda karar verici ve uygulayıcı bir devlet konumunda olan Amerika, doların yükselmesindeki en önemli etkendir.

‘’İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1944 ve 1971 yılları arasında oluşturulan Bretton Woods para sisteminde 44 ülke bulunmuştur. Her ülke altın almak istediğinde öncelikle para birimini dolara çevirmiş ve dolar ile altın almayı sağlayan bir sistem oluşturmuştur. Bu sistem ile pek çok ülke dolara değer kazandırmış ve para birimleri içerisinde dolar işlevsel olmasından dolayı 44 ülkenin dışındaki devletler tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Yıllar sonra bu sistem yıkılmış olsa da altın almak için doların gerekli olduğu düşüncesi halen yaygın olarak geçerliliğini korumakta ve dolar güç kazanmaya devam etmektedir.’’

Bugün dünya üzerinde yapılan ticaretlerin %60’ı dolar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Amerika’nın geniş bir pazar hacmine sahip olması nedeniyle ticari ilişkide bulunduğu her devletle dolar üzerinden anlaşmalar yapmaktadır. Bu durumda doların dünya ekonomisindeki yeri konusunda belirleyici olmasını sağlamaktadır.

Doların sürekli olarak yükselmesi ve yatırımcılarına kar sağlaması nedeniyle güvenli liman olarak görüldüğü bilinen bir gerçektir. Ayrıca dünya üzerindeki değerli kaynaklardan olan petrol gibi ürünlerde dolara endeksli bir şekilde piyasalara sürüldüğü için dolar önemini korumaya devam etmektedir.

Doların Türkiye İçin Önemi

Türkiye piyasalarında da oldukça aktif bir şekilde kullanılan dolar, özellikle yurt dışından yapılan ithalatlarda tercih edilen anapara birimi olmaktadır. Altın ve petrol gibi kaynaklarında dolar üzerinden satışa sunulması doların Türkiye ekonomisindeki yeri konusunda belirleyici olmasına neden olmuştur. Yabancı turistlerin ülkeye döviz bırakmaları, doların güçlü bir yatırım aracı olarak görülmesi de Türkiye’de dolar kullanımını artıran etkenler olarak bilinmektedir.