Özgür Bilgi Kanalı

Enerji İçeceklerinin Zararları
Üniversite öğrencileri, aktif olarak spor yapanlar ve yüksek tempoda enerji harcayan kişiler enerji içeceklerini daha fazla tüketmektedirler. Enerji içeceklerinin birçoğunda yüksek miktarda kafein maddesi bulunmaktadır ve bu kafein maddesi kişiye geçici bir enerji sağlamaktadır. Bazı enerji içecekleri ise şeker içermektedir. Aşırı şeker içeren enerji içecekleri kişide kilo yapar. Kafeini fazla olan içecekler ise kişide tedirginlik, sinirlilik, kalp çarpıntısı ve artan kan basıncı gibi sorunlara neden olur. Enerji içeceklerinin alkol ile alınması oldukça sakıncalıdır. Bu içecekler sarhoşluk hissinin ertelenmesine neden oldukları için alkol zehirlenmesi riski meydana gelir. Enerji içeceklerinin içinde bulunan Guarana adlı bitkisel ürün kafeinin etkisinin artmasını sağlar. Uyarıcı bir etkisi vardır.
İçilen enerji içecekleri ilk seferde kişinin fiziksel ve zihinsel performansında bir artışa sebep olabilir. Yalnız bu durumun neden kaynaklandığı henüz açığa kavuşturulmamıştır. Düzenli ve sıklık gözetmeden kişinin kafein alması vücutta bağımlılık meydana getirmez. Yalnız 4 – 6 hafta gibi bir zaman aralığında düzenli olarak alınan kafein kişide bağımlılık yapabilir. Bu zaman sonunda kişi kafein almadığı zaman vücudunda bazı fizyolojik değişiklik hisseder. Bunlar sinirlilik, gergin olma durumu, el ve ayaklarda titremeler, huzursuzluk ve zihin hareketlerinde birtakım yavaşlamaların olmasıdır. Kişi kendisine bağımlılık yaratan maddeyi almaya başlayınca bu durumlar ortadan kalkar. Enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerdikleri için hamile ve emziren bayanlara, ergenlik dönemine geçenlere, çocuklara, yaşlı kişilere, şeker hastalığı olanlara, metabolik bir hastalığı bulunan kişilere, böbrek yetmezliği, kalp ve tansiyon hastalığı ve yüksek kan basıncı olan kişilere içmeleri önerilmez.
Enerji içeceğini tükettikten sonra vücutta enerjik bir tablo ortaya çıkar. Bu durum zaten vücudumuzda var olan adrenalin maddesinin büyük bir hızla boşalmasına neden olur. Bu durumun ardından kişide bir yorgunluk oluşur. Kişi, susuzluğunu enerji içeceği ile gidermek istemesine rağmen susuzluğu ortadan kalkmaz. Buna bağlı olarak kişinin su tüketimi azalır. Su tüketiminizin azalması da ağızda tükürük salgısının azalmasına dişlerin daha fazla aşınmasına neden olur. Enerji içecekleri sporcu içeceği olarak görülmemelidir. Bunun içinde yoğun fiziksel aktiviteler yapan kişilerin bu tür içecekleri tüketmeleri doğru değildir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.