Keman Enstrümanının Kökeni
Eski zamanlarda yay kullanımının yoğun olduğu zamanlarda insanlar yayın gerilmesi üzerine okun sıçraması sırasında çıkardığı sesi fark etmeleri üzerine bu seslerin artmasını sağlamışlardır. Sırasıyla litra ve bandura çalgıları daha sonra ise keman ailesin oluşmasında baş çeken Fidel ve rebek çalgıları ortaya çıkmıştır. Keman gerçek anlamda gelişimini 1700’lü yıllarda İtalya’da yaşamıştır. Ünü oldukça yayılan bu enstrüman Osmanlı sadrazamlarının bile ilgisini kazanmış bir alettir.
Keman Türleri
Keman enstrümanını sınıflandırmada pek çok etken rol oynayabilir. Ancak sınıflandırmaya boyutlarından başlanabilir. Tam, yarım, üç çeyrek ve çeyrek olmak üzere boyutlarına göre sınıflanan bu kemanlarda kullanılmak istenen yaş grubuna göre uygun keman çeşitleri vardır. Belli bir yaşın altındaki çocuklara yarım veya çeyrek keman tavsiye edilirken ergenlik dönemi ve üzeri için tam ve üç çeyrek kemanlar tavsiye edilir. Aynı zamanda yapılış şekli olarak incelendiğinde fabrikasyon keman ve el yapımı keman olarak da incelenmesi mümkündür. Maddi açından düşünüldüğünde el yapımı kemanlar biraz pahalı olsa da fabrikasyon kemanlarda değişiklikler yapılarak olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Keman Seçiminde İncelikler
Keman seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şey kemanın boyutudur. Ayrıca en çok dikkat edilmesi gereken konu telleridir. Çünkü kemandan ses çıkması tellere bağlı bir olaydır. Sesin kalitesi keman için belirleyici etkendir. Yay seçimi keman kadar önemlidir. Yayda atkuyruğundan elde edilen kıllar tercih edilmelidir.
Tuşların Ahengi Piyano
La notasından do notasına kadar içerisinde sesleri barındıran bu aletin çalışma prensibi bir tuşa basıldığı anda kaldıraçlı sistenler sayesinde kademli olarak üstelere kadar ulaşan tepki son olarak bir tokmak neticesiyle en yukarda bulunan çeliğe çarparak ses titreşimlerini oluşturuyor. Notların kalınlığına göre çelik telin kalınlık ölçüsü değişiklikler gösteriyor. Örneğin en kalın nota olan La notasının teli en kalın Do notasının teli ise en ince teldir.
Piyano Çeşitleri
İki çeşit piyano vardır. Bunların ilki kuyruklu piyonudur ve ikincisi ise konsol piyanodur. Konsol piyanolar ev için imal edilen piyanolardır. Kuyruklu piyanolar konser salonlarında dinleyiciye kalabalık bir topluluğa ses verebilecek kapasitede çok yüksek volüme sahip piyanolardır. Konsol piyanolar daha az volüm içerir. Ekonomik açıdan incelendiğinde kuyruklu piyanolar konsol piyanolarına göre daha pahalıdır. Mekân uygun ve bütçe açısından da sorun yaşamayan profesyoneller kuyruklu piyanoları tercih edebilirler.
Piyano Çalmaya Kaç Yaşında Başlanmalıdır?
Piyanoya başlamak için 6 ila 7 yaşları uygundur. Eğer ki aileler çocuklarını profesyonel anlamda piyona çalmaya yönlendirecekse bu yaşlarda başlanan bir eğitim oldukça olağandır. Erken yaşlarda piyanoya başlamak eklem esnekliği açısından oldukça elverişlidir ve yatkınlık fazladır. Fakat profesyonel olarak ilgilenilecekse 12-13 yaşından sonra geç kalınmış demektir. Konservatuar eğitimi alması planlanan bir çocuk tam zamanlı eğitim yani ilköğretim 6. Sınıftan itibaren başlamaktadır.
Ud Enstrümanı Nedir?
Ud enstrümanı perdesiz, mızraplı ve telli bir enstrümandır. Klasik Türk müziği ailesinin Davudi sesi olan yani bass frekanslarını veren bir çalgıdır. Farabi tarafından icat edilmiştir. Farabi ise Arap asıllıdır. Fakat Türkmenistan doğumlu olduğu için Arap sazı mı Türk sazı mı olduğu bir şaibedir. 950’li yıllarda icat edilmiştir. Arap kökenli bir isme sahiptir. 11 ve 13. Yy.lardaki haçlı seferleri sayesinde ud Avrupalılarla tanışmıştır.
Ud Türleri
İki çeşit ud vardır. Bunlardan ilki Zenne Ud olarak adlandırılan Türkçe karşılığı hanım udu olan bu enstrümanlar erkek udlarına nazaran daha az yapraklı olan udlardır. Erkek udları 21 yapraklı olurken hanım udları 19 yapraklıdır. Bunun nedeni ise hanımların kol boyları daha kısa olduğu için yaprak sayısı daha az tutulmuştur. Normal erkek udlarının haznesi biraz daha büyükçedir. Ud enstrümanı birçok ağaçtan yapılır. Göğüs kısmı kesinlikle ladin olmalıdır. Sırtı maun pelesenk ceviz veya abanoz gibi ağaçlardan yapılır. Klavyesi ise abanoz olmalıdır.
Ud Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fabrikasyon udlar değil kesinlikle el yapımı udlar tercih edilmelidir. Dikkat edilecek baş unsurlardan birisi ön yüzün ladinden yapılmış olması ve klavyenin abanoz olmasıdır. Akort ederken burguların rahat işlemesi gerekir. Çıkardığı sesin kesinlikle bass frekansı olması gerekmektedir. Tüm bunların yanında ud enstrümanı hafif olmalıdır. Ayrıca tellere vurulduğu vakit gelen sesi göğüs kısmında hissedilmesi gerekmektedir.