Finansal sağlık, finansal problemlerin oluşmasını ve bunların kişisel sağlığa etkilerini azaltmaya yönelik önlemler alındığı bir kavramdır. Finansal sağlık, bir kişinin finansal problemlerini önlemek ve bunların oluşmasını en aza indirmek için alınan önlemleri kapsar. Finansal sağlığın oluşturulması ve korunmasında, öncelikli hedef finansal problemlerin çözülmesi ve kişisel sağlığa etkilerinin azaltılmasıdır.
Finansal sağlık, bir kişinin finansal problemlerini önlemek ve bunların oluşmasını en aza indirmek için alınan önlemleri kapsar. Finansal sağlığın oluşturulması ve korunmasında, öncelikli hedef finansal problemlerin çözülmesi ve kişisel sağlığa etkilerinin azaltılmasıdır.
SONUÇ
Finansal sağlık, kişinin finansal olarak sağlıklı olmasıdır. Bu, kişinin gelir ve giderlerini dengede tutabilmesi, borçlarını ödeyebilmesi, parasal rezervlerini oluşturabilmesi ve finansal risklerle baş etmeye yetkin olmasıdır.
“Kişisel finans” terimi, paranızı nasıl yönettiğinizi ve geleceğinizi nasıl planladığınızı ifade eder. Tüm finansal kararlarınız ve etkinlikleriniz finansal sağlığınız üzerinde bir etkiye sahiptir. Mali sağlığımızı ve alışkanlıklarımızı iyileştirmeye yardımcı olmak için genel olarak ne yapmamız gerektiğini düşünmek her zaman önemlidir. Burada, finansal hedefleriniz ne olursa olsun, başarıya ulaşma yolunda ilerlemenize yardımcı olabilecek beş geniş kişisel finans kuralını tartışıyoruz.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- “Kişisel finans”, çoğu zaman, insanların planlama yapmaktan kaçınmasına neden olan ve bu da kötü kararlara ve kötü sonuçlara yol açabilecek göz korkutucu bir terimdir.
- Gelirinizi ve giderlerinizi bütçelemek için zaman ayırın, böylece imkanlarınız dahilinde harcayabilir ve yaşam tarzı beklentilerinizi yönetebilirsiniz.
- Başarılı finansal planlama, gelir seviyeniz veya isteyip de neye ihtiyacınız olmadığına bakılmaksızın harcama konusunda dikkatli olmayı gerektirir.
- Erken tasarruf ederek, daha fazla bileşik oluşturma potansiyeli yakalarsınız – önceki yatırım büyümesine göre yatırım büyümesi.
- Her zaman bir acil durum fonu oluşturmaya öncelik verin; bir şeyin ne zaman ortaya çıkacağını asla bilemezsin.
- Matematiği Yapın—Net Değer ve Kişisel Bütçeler
Para girer, para çıkar. Birçok insan için bu, kişisel finans söz konusu olduğunda anlayışlarının derinliği kadardır. Mali durumunuzu görmezden gelmek ve onları şansa bırakmak yerine, biraz rakamsal değerlendirme, mevcut mali sağlığınızı değerlendirmenize ve kısa ve uzun vadeli mali hedeflerinize nasıl ulaşacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
Net Değerin Hesaplanması
Başlangıç noktası olarak, net değerinizi, yani sahip olduğunuz ile borçlu olduğunuz arasındaki farkı hesaplamanız önemlidir .Net değerinizi hesaplamak içinvarlıklarınızın (sahip olduğunuz) ve borçlarınızın (borçlarınızın) bir listesini yaparak başlayın. Ardından, net değer rakamınıza ulaşmak için borçları varlıklardan çıkarın.
Net değeriniz o anda finansal olarak nerede olduğunuzu gösterir ve bu rakamın zaman içinde dalgalanması normaldir. Net değerinizi bir kez hesaplamak yardımcı olabilir, ancak gerçek değer bu hesaplamayı düzenli olarak (en az yılda bir kez) yapmaktan gelir. Net değerinizi zaman içinde takip etmek, ilerlemenizi değerlendirmenize, başarılarınızı vurgulamanıza ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemenize olanak tanır.
Yaşa Göre Net Değer
Net değer büyük ölçüde yaşa bağlıdır. Daha genç yatırımcıların kariyerlerine başladıklarında düşük veya negatif net değere sahip olmaları yaygın bir durumken, kariyerlerinde daha ilerideki yaşlı bireylerin net değerleri çok daha yüksektir.
Kişisel Bütçe Hesaplama
Aynı derecede önemli olan, kişisel bir bütçe veya harcama planı geliştirmektir. Aylık veya yıllık olarak oluşturulan kişisel bütçe, önemli bir finansal araçtır çünkü gelecekteki maliyetleri planlamanıza, gereksiz harcamaları azaltmanıza, gelecekteki hedefler için tasarruf etmenize ve paranızı nereye koyacağınıza öncelik vermenize yardımcı olabilir.
Kişisel bir bütçe oluşturmaya yönelik sayısız yaklaşım vardır, ancak bunların tümü gelir ve giderler için projeksiyonlar yapmayı içerir. Bütçenize dahil ettiğiniz gelir ve gider kategorileri durumunuza bağlı olacaktır ve zamanla değişebilir. Ortak gelir kategorileri şunları içerir:
- Nafaka
- bonuslar
- nafaka
- Engellilik faydaları
- Faiz ve temettüler
- Kiralar ve telif hakları
- Emeklilik geliri
- Maaşlar ve ücretler
- Sosyal Güvenlik
- İpuçları
Genel gider kategorileri şunları içerir:
- Çocuk bakımı/yaşlı bakımı
- Borç ödemeleri (araba kredisi, öğrenci kredisi, kredi kartı)
- Eğitim (eğitim, kreş, kitaplar, gereçler)
- Eğlence ve eğlence (spor, hobiler, kitaplar, filmler, DVD’ler, konserler, yayın hizmetleri)
- Yiyecek (bakkaliye, dışarıda yemek)
- Vermek (doğum günleri, tatiller, hayırsever katkılar)
- Konut (ipotek veya kira, bakım)
- Sigorta (sağlık, ev/kiracılar, otomobil, hayat)
- Tıbbi/Sağlık Bakımı (doktorlar, diş hekimleri, reçeteli ilaçlar, bilinen diğer masraflar)
- Kişisel (giyim, saç bakımı, spor salonu, profesyonel aidatlar)
- Tasarruf (emeklilik, eğitim, acil durum fonu, tatil gibi belirli hedefler)
- Özel günler (düğünler, yıldönümleri, mezuniyet, bar/bat mitzvah)
- Ulaşım (gaz, taksi, metro, gişeler, otopark)
- Kamu hizmetleri (telefon, elektrik, su, gaz, hücre, kablo, internet)
Bir bütçe ancak takip edildiğinde faydalıdır. Kişisel bütçenizi oluşturduktan sonra kategoriler arası gelir ve harcamalarınızı takip edin. Ardından, gerçekte ne olduğuna bağlı olarak bütçenizi hassaslaştırın.
Uygun projeksiyonları yaptıktan sonra, giderlerinizi gelirinizden çıkarın. Kalan paranız varsa, bir fazlanız var ve parayı nasıl harcayacağınıza, biriktireceğinize veya yatırım yapacağınıza karar verebilirsiniz. Ancak giderleriniz gelirinizi aşarsa, gelirinizi artırarak (işte daha fazla saat ekleyerek veya ikinci bir iş alarak) veya giderlerinizi azaltarak bütçenizi ayarlamanız gerekecektir.
- Yaşam Tarzı Enflasyonunu Tanıyın ve Yönetin
Çoğu kişi harcayacak daha fazla parası varsa daha fazla para harcar. İnsanlar kariyerlerinde ilerledikçe ve daha yüksek maaşlar kazandıkça, “yaşam tarzı enflasyonu” olarak bilinen bir fenomen olan harcamalarda buna karşılık gelen bir artış olma eğilimindedir .
Faturalarınızı ödeyebilecek olsanız bile, yaşam tarzı enflasyonu servet oluşturma yeteneğinizi sınırladığı için uzun vadedezarar verebilir .Şimdi harcadığınız her ekstra dolar, daha sonra ve emeklilik sırasında daha az para anlamına gelir ve bugün daha yüksek harcanabilir gelir, gelecekte daha yüksek geliri garanti etmez.
Profesyonel ve kişisel durumunuz zamanla geliştikçe, harcamalardaki bazı artışlar doğaldır. Yeni bir pozisyon için uygun giyinmek için gardırobunuzu yükseltmeniz gerekebilir veya aileniz büyüdükçe daha fazla yatak odası olan bir eve ihtiyacınız olabilir. İşyerinde daha fazla sorumlulukla, çimleri biçmesi veya evi temizlemesi için birini işe almanın, aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeye zaman ayırmanın ve yaşam kalitenizi iyileştirmenin mantıklı olduğunu görebilirsiniz.
Yaşamın farklı evrelerine girerken, yaşamınızda doğru koşulları yansıtması için kişisel bütçenizi yeniden değerlendirin. Harcamalarınızın bir listesini hazırlarken, hangi maliyetlerin gerçekten gerekli olduğunu ve hangilerini almadan gidebileceğinizi değerlendirin.
Yararlı bir senaryo, işyerinde maaş kesintisi alacağınız değişiklikleri düşünmektir. Gelirinizde %20 kesinti olsaydı, bu harcamalarınızı veya tasarruflarınızı nasıl etkilerdi?
- İhtiyaçları ve İstekleri Fark Edin ve Dikkatli Harcayın
“İhtiyaçlar” ve “istekler” arasındaki farka dikkat etmeniz sizin yararınızadır. İhtiyaçlar, hayatta kalmak için sahip olmanız gereken şeylerdir: yemek, barınma, sağlık, ulaşım, makul miktarda giysi. Tasarruf için her ay bir kenara para ayırmak da önemlidir, ancak bu, önce diğer ihtiyaçlarınızın karşılanmasına çok daha fazla bağlıdır.
Tersine, istekler, sahip olmak istediğiniz ancak hayatta kalmak için ihtiyaç duymadığınız şeylerdir. Bu maliyetler günlük hayatımıza kazınmış olabilir, bu yüzden ihtiyaç gibi hissedilebilir. İster hayatta kalmak için gerekli olmayan bir akış aboneliği olsun, ister artık günlük rutininizin bir parçası olan bir sabah ikramını atlayın, istekler zorunlu olmayan öğelerdir.
“İstekler” ve “ihtiyaçlar” arasındaki bu çizgi, her ikisinin de tanımlanmış bir düzeyi olmadığında, temel ihtiyaçlar için bulanıklaşır. Bir araba iyi bir örnektir. Şehrinizin toplu taşıma araçlarına bağlı olarak, bir arabanın “istek” olduğunu iddia edebilirsiniz. Ancak, bunu bir “ihtiyaç” olarak gören çoğumuz için ne tür bir araba uygundur? Daha yüksek bir araba ödemesi ile daha güzel bir araç arasındaki uygun denge nedir?
İhtiyaçlarınız kişisel bütçenizde en yüksek önceliğe sahip olmalıdır. Ancak ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra, isteğe bağlı herhangi bir geliri isteklere tahsis etmelisiniz. Yine, gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri ödedikten sonra her hafta veya her ay kalan paranız varsa, hepsini harcamanız gerekmez.
Mevcut fiziksel ihtiyaçlarınız (yiyecek, barınma, ulaşım) karşılandığı sürece gelecek için para biriktirmek bir ihtiyaçtır. Ek olarak, bazıları işvereniniz tarafından bir 401(k) eşleşmesi almanın yüksek bir öncelik olduğunu iddia edebilir.
- Erken Tasarruf Etmeye Başlayın
Sıklıkla emeklilik için birikim yapmaya başlamak için asla geç olmadığı söylenir. Bu doğru olabilir (teknik olarak), ancak ne kadar erken başlarsanız, emeklilik yıllarınızda muhtemelen o kadar iyi olursunuz. Bunun nedeni, birleştirmenin gücüdür.
Bileşik, kazançların yeniden yatırımını içerir ve zamanla en başarılı olanıdır. Kazançlar ne kadar uzun süre yeniden yatırılırsa, yatırımın değeri o kadar büyük olur ve kazançlar (varsayımsal olarak) o kadar büyük olur.
Bileşimin Gücü
Zenginlik yaratma gücünü fark eden Einstein, bileşikten “dünyanın sekizinci harikası” olarak bahsetti.
Erken başlamanın öneminigöstermek için 60 yaşına geldiğinizde 1.000.000$ tasarruf etmek istediğinizi ve her yıl %5 faiz kazanmayı beklediğinizi varsayalım.
- 20 yaşındabiriktirmeye başlarsanız, 60 yaşına geldiğinizde milyoner olmak için ayda655dolar – 40 yılda toplam314.544 dolar– katkıda bulunmanız gerekir.
- 40 yaşındabiriktirmeye başlarsanız , ayda 2.433 $, yani 20 yılda toplam583.894 $ katkıda bulunmanız gerekir .
- 50 yaşındabiriktirmeye başlarsanız , her ay6.440$, yani 10 yılda toplam772.786$ katkıda bulunmanız gerekir.
Ne kadar erken başlarsanız, uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşmak o kadar kolay olur. Gelecekte aynı hedefe ulaşmak için her ay daha az tasarruf etmeniz ve genel olarak daha az katkıda bulunmanız gerekecek.
- Acil Durum Fonu Oluşturun ve Bakımını Yapın
Acildurum fonu, adından da anlaşılacağı gibi, acil durumlar için ayrılmış paradır. Fon, normalde kişisel bütçenize dahil olmayan şeyler için ödeme yapmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu, araba tamiri veya dişçiye acil bir gezi gibi beklenmedik masrafları içerir. Geliriniz kesintiye uğrarsa, düzenli giderlerinizi ödemenize de yardımcı olabilir.
Geleneksel kılavuz, üç ila altı aylık yaşam giderlerini bir acil durum fonunda biriktirmek olsa da, talihsiz gerçek şu ki, bu miktar çoğu zaman birçok insanın büyük bir masrafı karşılamak veya bir gelir kaybını gidermek için ihtiyaç duyacağı miktarın altında kalıyor. Günümüzün belirsiz ekonomik ortamında, çoğu insan en az altı aylık yaşam giderlerinden tasarruf etmeyi hedeflemelidir – mümkünse daha fazla.
Acil durum yedeği oluşturmanındevam eden bir görev olduğunu unutmayın . Büyük olasılıkla, finanse edilir edilmez, bir şey için ona ihtiyacınız olacak. Buna üzülmek yerine, finansal olarak hazır olduğunuza sevinin ve fonu yeniden inşa etme sürecine başlayın.
Net Değerimi Nasıl Hesaplarım?
Net değerinizi hesaplamak için sahip olduğunuz her şeyin ve her bir öğenin değerinin bir listesini yapın. Ardından, tüm borçlarınızın bir listesini yapın (kredi kartı kredileri, araba kredileri veya öğrenci kredileri gibi). Bu iki liste arasındaki fark net değerinizdir. Sahip olduğunuz her şeyi satarsanız ve yükümlülüklerinizi öderseniz sahip olabileceğiniz para miktarını temsil eder.
Nasıl Bütçe Oluşturabilirim?
Bir bütçe oluşturmak için, tüm gelir akışlarınızı ve her ay ne kadar getirdiğinizi listeleyerek başlayın. Ardından, harcadığınız her şeyin ve bu tutarların bir listesini yapın. Bazı ayların diğerlerinden farklı olabileceğini unutmayın, bu nedenle tüm yıl için aylık bir bütçe oluşturmak faydalı olabilir.
Getirdikleriniz ile harcadıklarınız arasındaki fark, hane halkı net tasarruflarınızdır. Bu parayı gerekli olmayan şeylere harcamayı seçebilir veya acil durumlar veya emeklilik için biriktirebilirsiniz.
Bileşik Faiz Nedir?
Daha önce kazanılan faiz gelirinden kazanılan faiz gelirindeki bileşik faiz. Bileşik oluşturma, geçmişte zaten büyüttüğünüz paranın üzerine para eklediğinizde gerçekleşir. Daha erken yaşta para biriktirerek, bileşik nedeniyle paranızın daha hızlı büyümesi daha olasıdır.
Her Ay Ne Kadar Para Tasarruf Etmeliyim?
Her ay en büyük önceliğiniz temel ihtiyaçlarınız için ödeme yapmaktır – önce barınma, yemek ve ulaşım gibi masraflar hakkında endişe edin. İhtiyaçlarınız karşılandıktan sonra, genellikle ev gelirinizin en az %10’unu biriktirmeye çalışmanız önerilir. Ancak, paranız olması onu harcamanız gerektiği anlamına gelmez. Şimdi daha fazla tasarruf edebiliyorsanız, gelecekte daha fazla kazanma potansiyeline sahip olacaksınız.
Acil Durum Fonum Ne Kadar Büyük Olmalı?
Herkesin acil durum fonu farklı olacaktır. Acil durumlarda genellikle altı aylık harcamaların birikmiş olması tavsiye edilir. Bu miktar genellikle mesleğiniz ve sabit giderleriniz dikkate alınarak ayarlanır.
Alt çizgi
Kişisel finans kuralları, finansal başarıya ulaşmak için mükemmel araçlar olabilir. Ancak, büyük resmi göz önünde bulundurmak ve daha iyi finansal seçimler yapmanıza yardımcı olacak ve dahaiyi finansal sağlığayol açacak alışkanlıklar oluşturmak önemlidir .
Kaynak: https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/111813/five-rules-improve-your-financial-health.asp