Özgür Bilgi Kanalı

Vücudun kas metabolizması tarafından üretilen kreatin bir vücut atığıdır. Böbrekler ile vücuttan idrar yolu ile dışarı atılır. Kreatinin düşük olmasının birçok sebebi vardır. Vücut iri ve ufaklı olmak şartıyla gruplar halinde iskelet kaslarından meydana gelmiştir. Vücudumuzda bulunan bu kas grubu fiziksel, hormonsal ve biyokimyasal değişiklikler geçirerek her zaman yenilenen bir sistemdir. Yenileme sırasında kas yıkımının olması sonucu olarak kreatin maddesi kanda tutulur. Kanda bulunan kreatinin %2 si böbreklerden dışarı atılır.

Kreatinin Düşük Olması Nedenleri

Vücuttaki kreatin değerleri böbreklerin sağlıklı işleyişini gösterir. Bu değerlerde herhangi bir düşüklük hastalık veya olumsuzluk olarak algılanmamalıdır. Yalnız vücudumuzda bulunan doku ve sistemler bir uyum içinde çalıştığından kreatin değerinin uzun bir dönemde iniş ve çıkışlarını gözlemlemek gerekir. Serum kreatin değerlerinin düşük olması ileriki yaşlarda kendini gösterir. Bunun en önemli nedeni ise yaş ilerledikçe vücutta ki kas kütlesinin azalması ve düşük bazal metabolizmadır. Vücudun kas kütlesinde her 10 senede bir yaklaşık olarak ½ kilo bir azalma olmaktadır. Bu ise serum kreatin seviyesinin azalmasına neden olur. Hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında kanda bir incelme olur. Bu incelme serum kreatinin azalmasına neden olur. Kanın seyrelmesi sonucunda böbrekler daha fazla kan filtre etmek zorunda kalacağından vücuttan daha fazla kreatin atılacaktır. Kas metabolizmasını etkileyen ve bunun sonucu olarak kas kütlesinde azalmaya neden kas bozukluğu hastalıkları da kreatin düşüklüğü ile yakından ilgilidir. Serum kreatin değerleri vücuttaki toplam kas kütlesi ile yakından ilgilidir. Serum kreatin değerlerinde oluşan herhangi bir düşüş kas metabolizmasında oluşan sistematik ya da bölgesel bir sorunun olduğunun göstergesidir. Kreatin yüksekliği böbreklerde veya boşaltım sisteminde bir bozukluğun olduğunu gösterir. Bunun tersi olan serum kreatin düşüklüğü ise serum kreatin salgılanmasında bir problemin olduğunun göstergesidir. Vücudun toksinlerinin temizlendiği yer karaciğerlerdir. Vücuda alınan proteinin eksik olması düşük kreatin değerlerinin oluşmasına neden olur.

Kreatin Düşüklüğü

Kreatin Düşüklüğünün Tedavisi

Kreatinde olan düşüklük çoğunluk olarak ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmez. Yalnız bu düşüklük bazı durumlarda ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Kreatin düşüklüğünün uzun bir zaman devam etmesi sürecinde takip edilmesi gereken bazı yollar vardır. Genetik testi yapılarak kişide bağışıklık sisteminin zayıflığından kaynaklanan hastalıklar veya kas kaybına neden olan kas sistemi hastalıklarının olup olmadığı belirlenir. Eğer kas sisteminden kaynaklanan bir aksaklık var ise tedaviye bir an önce başlanılmalıdır. Kas distrofisi hastalıklarında kas lifi kaybı olduğundan erken tedaviye başlanılmadığı takdirde fizik tedavi gereklidir. Bunun yanında zaman içinde olması muhtemel kas tutulması, kas spazmı ve zayıflığını azaltmada önemli bir rol oynayabilir. Yalnız kas lifinin kaybında fazla seçenek yoktur. Bu tür hastalıkların ortaya çıkması oldukça nadirdir. Kreatin düşüklüğünün eğer karaciğer kaynaklı olduğu düşünülüyorsa alkollü içeceklerden ve karaciğere zarar veren toksinlerden uzak durulmalıdır. Karaciğerin üzerinde olumsuz etkiler yapan ilaçlar alınıyorsa bunların yerine başka alternatifler tercih edilmelidir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.