LVM (Logical Volume Manager) Nedir?


Bu içeriğimizde sizlere Linux’ta disk ve dosya sistemi yönetimi konusundan bahsedeceğiz. Linux üzerinde aktif olarak kullanılan Logical Volume Manager disk boyutlandırma işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Bilgisayarınızda kullandığınız sabit diskinizde zaman zaman değişiklikler yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Mevcut diskinize eklemeler yapmak veya onu bölümlendirmek gibi ihtiyaçlarınız bilgisayarınızı kullandıkça ortaya çıkan ihtiyaçlardır. Linux’ta bu ihtiyaçlara cevap veren özelliğe LVM adını veriyoruz.

LVM’nin Özellikleri

LVM’yi dinamik bölümlendirme olarak da düşünmek mümkündür. Bunu şu şekilde de aktarabiliriz: LVM bölümlerini komut satırından Linux sistemi aktif şekilde çalışırken düzenlemek, yeniden boyutlandırmak ve silmek mümkündür. Sistemin yeni oluşturulmuş bölümü tanıması için yeniden başlatmaya da gerek yoktur. Bu sayede pratik bir şekilde istediğiniz gibi diskinizi biçimlendirebilirsiniz. LVM’nin bunun yanı sıra diğer özelliklerine şunları örnek gösterebiliriz:

Eğer birden fazla sabit diskiniz varsa, Logical Volumes birden daha fazla diski bölümlendirmek için kullanılabilir. Tek bir diskin boyutu ile sınırlı değildirler, bunun yerine toplam boyuta göre bölümlendirilirler.
RAID-0’a benzer fakat daha bir şekilde bölümlendirmeye olanak sağlar.
Herhangi bir LV’nin anlık kaydını oluşturabilirsiniz. Daha sonra mevcut LV’yi bu eski kayıt noktasına geri döndürebilirsiniz veya eğer kayda ihtiyacınız kalmadıysa onu sile de bilirsiniz. Bu server yedeklemeleri için oldukça kullanışlı bir özelliktir. Uygulamalarınızın yazma işlemini geçici de olsa durduramayacağınız için mevcut durumun bir kaydını alabilirsiniz.

LVM’lerin bu özellikleri onu gerek kişisel bilgisayarlarda gerekse de serverlarda oldukça kullanışlı hale getirmektedir. Özellikle sistemlerde fark yaratan özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Eksileri

Tabi tüm bu özelliklere sahip olmanın bir bedeli var: LVM’nin standart bölümlendirmesi normal bir disk bölümlendirmesine oranla daha karmaşıktır. Bu nedenle kullanmaya başlamadan önce LVM terminolojisini tümüyle anlamak ve kavramak gerekir.