Özgür Bilgi Kanalı

Memeler, bebeğin belli bir gelişim aşamasına kadar besin ihtiyacını karşılamak üzere süt üretmekten sorumlu yapılar olmasından ziyade kadının dış güzelliği açısından da oldukça önemlidir. Dolgun ve dik memeler dış görünüş açısından kadınları daha mutlu ederken, küçük ve sarkmış memelerden kadınlar utanç duyabilir. Memelerin büyüklüğü veya şekli vücuttaki hormonal değişikliklerden, adet dönemlerinden, doğumsal olaylardan, aşırı kilo alıp vermeden ve zamanla yaşlanma etkilerine bağlı olarak değişebilir. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda daha sık rastlanan meme kanseri nedeniyle kadınlar memelerinin bir kısmını ve ya tamamını tedavi amacıyla kaybedebilirler. Jinekomasti (erkeklerde meme dokusunun normalden fazla büyümesi) nedeni ile erkeklerde psikolojik bunalıma girebilir veya sosyal sorunlar yaşayabilirler.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları bu tip sorunlar için kişiye özel tedavi seçenekleri sunmaktadır. Memelerin aşırı büyüklüğü, küçüklüğü, memelerin yokluğu, meme dikleştirilmesi ve doğumsal kaynaklı meme deformiteleri (şekil bozukluklarında) gibi birçok estetik ameliyatlar yapılmaktadır. Plastik Cerrahi operasyonları arasında memeye ilişkin operasyonlar en sık kullanılanıdır. Amerikan Estetik ve Plastik Cerrahi Derneğinin(ASAPS) 2009 yılı verilerine göre 524 bin kadın meme operasyonu geçirmiş.(Meme büyültme, küçültme veya dikleştirme). Yine 2009 yılı verilerine göre 86 bin kadına kanser tedavisi sorası meme onarımı ve dış görünüşü için cerrahi işlem uygulanmıştır. Kullanılan yöntemler iyi sonuçlar verdikçe bu sayılar gittikçe artmaktadır.
Meme Estetiği Ameliyatları hem duygusal hem psikolojik açıdan oldukça önemli bir deneyimdir. Meme Estetiği yaptırmaya karar veren kadınlar için en önemlisi güvenebileceği ve isteklerini rahatça anlatabileceği bir Plastik Cerrah bulmaktır. Cerrah sizin isteklerinize göre size en uygun cerrahi işlemi açıklayarak, işlemin risklerini ve işlem sonrası olabilecek sorunlar hakkında size bilgi verecektir. İşlem öncesi ve sonrasında cerrahınıza korkularınızı ve endişelerinizi rahatça konuşabiliyor olmanız sizin için son derece önemlidir.
Meme Büyütme
Kadınlar; dişiliğin ve anneliğin sembolü olan memelerin küçük olması ile cinsel çekicilik arasında ilişki kurarlar ve memelerinin görünüşünden dolayı üzüntü duyarlar. Özellikle genç kızlar memelerinin görüntüsü yüzünden diğer kız arkadaşlarının yanından oldukça rahatsız olurlar. 1962 yılında silikon jel protezlerin ortaya çıkmasından sonra ABD’de sen sık yapılan ameliyat meme büyütme operasyonları olmuştur. İlerleyen yıllarda protezlerin yapı ve şekillerinde yapılan yeni gelişmeler sonucu, tüm dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlar arasında yerini alıştır. 2010 yılında ABD verilerine göre 296 bin kadın meme büyütme ameliyatı olmuştur. Bu sayı 2000 yılına oranla %39 artmıştır. İtalya’da yapılan bir araştırmaya göre meme büyütme operasyonu konusunda erkeklerin eşlerine olan desteklerinin yüksek(%96) olduğu gözlenmiştir. Hastalara verilen anket sonuçlarına göre cerrahi girişimler arasında meme büyütme operasyonları hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu operasyonlar olmuştur.
Memelerinin küçük olması veya küçük olduğu algısı, iki meme arasındaki boyut farkı, doğum ve emzirme olaylarından sonra memede gelişen değişiklikler nedeniyle kadınlar meme büyütme ameliyatları için plastik cerrahına başvurular. Aşırı kilo kaybı, doğumlar ve yaşlanmaya bağlı meme hacim ve şekli bozulduğu için kadınlar memelerinin içinin boşaldığını düşünerek daha dik ve dolgun memelere sahip olmak isterler. Meme büyütme ameliyatlarında amaç sadece memeyi büyütmek değil aynı zamanda estetik bir görünüm kazandırmaktır. Ameliyat sırasında hastaya yerleştirilecek protezin seçiminde hastanın istekleri de göz önünde bulundurularak meme dokusunun yapısı, vücut ve göğüs kafesinin şekli, cildin elastikiyeti gibi faktörler etkilidir. Yeni üretilen meme protezlerinde aynı hacimde ama farklı şekil ve büyüklükte protezler üretildiği için bütün vücut yapılarına uygun silikon protezler bulunmaktadır. Operasyon sonrasında hastalar hem vücuduna uygun orantıda memelere sahip olur hem de psikolojik anlamda kendisini tatmin etmiş mutlu bir birey olur.
Kimlere meme büyütme ameliyatı yapılır?
1-Göğüs yapısı, bel ve kalça oranları dikkate alındığında hastanın memeleri orantısal olarak küçük kalıyorsa veya küçük kaldığı algısına kapılıp bundan rahatsızlık duyuyorsa
2-İç çamaşırı ve bikini üst ve alt parçaları seçerken vücuda uyumsuzluk söz konusu ise
3-Emzirme sonrası memeler dolgunluğunu kaybetmiş veya küçülmüşse.
4-Aşırı kilo alıp verme durumlarında meme şekil ve boyutu değiştiyse
5-Bir meme diğer memeye göre simetrik değilse( biri diğerinden daha küçükse)
Bu gibi durumlarda meme küçültme ameliyatıyla aynı anda hem meme dikleştirme hem içine protez yerleştirilerek büyütme gibi işlemlerde yapılabilir.
Hangi yaşlarda yapılır?
Meme gelişimi 18 yaşında tamamlandığı için meme büyütme ameliyatı yaptırmak isteyen genç bireyler için alt sınır 18’dir. Acil ve özel müdahale gerektiren durumlar dışında 18 yaşın altındakilere protezle meme büyütme ameliyatı yapılmaz.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme dokusunun altına veya daha derinde kalan kasın altına hastanın (istekleri de değerlendirilerek) vücut ve göğüs yapısına uygun seçilen protez yerleştirilir. Böylece kıvam, yuvarlaklık ve büyüklük olarak hastanın istediği daha hoş görünümlü ve estetik bir meme elde edilmiş olur. Protez meme dokusunun hangi tabakasında olursa olsun hastanın meme başı altında en orta noktası ya da en çıkıntılı noktası yer alır. İki meme arasında simetri farkı varsa iki memeye de farklı boyut ve şekillerde protez konulabilir. Memeler hem sarkık hem küçükse aynı ameliyatta hem protez takılıp hem dikleştirm(mastopeksi) işlemi yapılabilir.
Kaç çeşit protez vardır?
Protezler balona benzer yapıdadırlar ve farklı tip, şekil ve boyutları vardır. Dış ince çeperinde katı silikon içinde ise akışkanlığı az olan yumuşak jel silikon bulunur. Dış çeperde zamanla bir hasar gelişse bile iç zardaki jel silikon çok az akışkan olduğu için dışarı karşı sızma olma riski en azdır. Dış çeper ince olmasına rağmen ameliyat sonrası yapılan normal ve orta dereceli masajlardan etkilenmeyecek kadar dayanıklıdır. Protezin kendiliğinden yırtılması çok nadir bir durumdur ancak araç içi trafik kazalarında, yüksekten düşme, kesici-delici alet yaralanmalarında veya şiddetli darbeler sonrası yırtılabilir. Bazı protezlerin içi boştur(serum fizyolojik ile doldurulabilir) ancak meme dokusunun kıvamına jel protezler daha yakın olduğu için pek tercih edilmezler. Meme protezleri yuvarlak ve anatomik(damla) olarak ikiye ayrılırlar. Hastanın memesinin şekline ve boyutuna göre ikisinden biri seçilir ancak göğüs bölgesinde bir dolgunluk istendiği için yuvarlak protezler daha çok tercih edilmektedir. Protezlerin yüzeyi pürtüklü ve düz olanları da vardır. Hangisinin tercih edileceği ameliyat sırasında protezin yerleştirileceği derinliğe göre değişir.
Her protezin taban çapları ve yükseklikleri farklıdır. Bunun seçimi ise meme çıkıntılığı(projeksiyonu) ile ilgilidir. Aynı taban çapına sahip protezlerin yükseklikleri ve hacimleri farklı olabilir. Yani hastanın isteği doğrultusunda cildin elastikiyeti ve meme dokusunun kalınlığı da göz önüne alınarak aynı göğüs yapısına farklı hacimlerde protezler takılabilir.

Meme protezlerinin riskleri var mı? Kanser yapar mı?
Meme protezleri 1960’lı yıllardan beri kullanılmaya başlanmış ve 1990 lı yıllarda meme protezi takılan kadınlara yönelik birçok araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucuna göre;
1-Meme protezlerinin kanser yapıcı hiçbir etkisine rastlanmamış ayrıca kanser tedavisine de engel olmadığı kanıtlanmıştır.
2-Romatolojik(otoimmun) hastalıklara sebep olduğuna dair kesin bir sonuca ulaşılamamıştır.
3-Mamaografi ve manyetik rezonans(MRI) tetkiklerine olumsuz bir etkisi olmadığı gözlenmiştir.
4-Emziren anneler herhangi bir sıkıntı yaşamaz.
1992 yılından 2006 yılına kadar ABD’de silikon jel protezi kullanımına kısıtlama getirilmiş o tarihler arasında yapılan ameliyatlarda protezin içine serum fizyolojik konularak meme estetiği operasyonlarına devam edilmiştir. Türkiye ve İtalya’da ise hiçbir zaman kısıtlamaya yapılmamıştır. Tıbbi silikon kateterlerin dış kaplamasında veya sondalarda ‘pace maker’ kullanılmaktadır. Hatta bazı sıvı içeceklerin içerisinde de vardır.

Protez nereden yerleştirilir?
Meme protezleri 3 farklı kesi seçeneklerinden biri seçilerek yerleştirilir.
1-Koltuk altından yapılan kesi yerinden
2-Meme altı kıvrımından yapılan kesi yerinden
3-Meme başı çevresindeki renkli alanın(areola) alt çevresinde yapılan kesi yerinden
Areolanın çapı, meme altı kıvrımının belirginliği, seçilen protezin çapı ve tipine göre protezin nereden yerleştirileceğine ameliyat öncesi hekim tarafından karar verilir. Meme de sarkıklık mevcutsa sarkıklığın derecesine göre areola çevresi ve ya areola altına yapılan dikine bir keşiden protez yerleştirilir. Tubular veya Tubular meme denilen durumlarda memenin aynı kesi yerlerinden protez yerleştirilir. Koltuk altı ve göbek deliği çevresindeki kesilerden serum fizyolojikle şişirilen protezler yerleştrildiği için bu kesi yerleri fazla tercih edilmez.
Protez nereye yerleştirilir?
Meme dokusunun ve cildin kalınlığına göre meme dokusu arkasına ya da kas altına protez yerleştirilir.Protezin dışarıdan hissedilememesi için meme dokusu kalınsa meme dokusunun hemen altına eğer ince yapılı ve protezi kapatamayacaksa kas dokusunun altına yerleştirilir. Bazı durumlarda ise (tubulerve tubuleroz meme) önce meme dokusuna şekil verilir daha sonra protez yerleştirilir. Eğer meme pitozu (sarkıklık) varsa önce fazla deri çıkarılır, sarkan meme dokusu yukarı taşınır ve meme başı olması gereken yere çekilir sonra yeni duruma uygun protez takılır.

Meme büyütme süt verme döneminde yapılabilir mi ?
Gebelik ve laktasyon döneminde meme büyütme operasyonu yapılmamalıdır. Süt kesildikten en az 9 ay sonra yapılabilir. Ay başı dönemlerinde ameliyat yapılabilir ancak hasta bu dönemde zorluklar yaşayabilir.
Meme Boyutlarını Nasıl Belirleyebilirim ?
Bu konuda hastanın isteklerine öncelik verilerek hekim ile birlikte karar verilir. Hastanın göğüs kafesi ve kalçasının genişliği bel kısmının darlığı istenilen meme büyüklüğü ile ilgili bize bilgi verir. Hastanın istekleri ve hekimin ölçüleri doğrultusunda ortak bir ölçüde uzlaşılır ve ameliyat günü belirlenir.
Meme Boyutları ve Hacmi İstediğim oranda Büyütülebilir mi ?
Hastalar meme boyutlarını standart olmayan firmadan firmaya göre değişen sütyen ölçüleriyle belirtirler. 80,85,90 gibi cm cinsinden ölçüler göğüs kafesinin çevresinin ölçüleridir .A, B, C, D gibi harfler de memeye ait ölçülerdir(kup hacmi). Örneğin; 85C, 85B’den daha büyüktür ve 90C de 85B’den daha büyüktür. Göğüs çevresi arttıkça kup hacmi de artar. En ideal kup hacimleri B ve C dir. Plastik Cerrahı hastanın meme tabanına, cildin elastikiyetine ve göğüs kafesinin yapısına göre en uygun protez büyüklüğünü belirler. Taban çapı aynı ancak hacmi daha büyük olan protezler de seçilebilir. Protez seçimi ne kadar büyük olursa zamanla memelerin sarkması da o oranda fazla olur. Protez seçiminde hastanın dış görünüşüne ve vücut yapısına dikkat edilmelidir. Kısa ve zayıf yapılı bir kadın için vücut orantısından büyük protezler tercih edilmemelidir. Seçilen protezler hastaların meme ve göğüs çapına uygun olmalıdır.

Ameliyat izi kalır mı ?
Protezin yerleştirildiği yere ve derinliğe göre ameliyat izleri değişiklik gösterir. Meme başı çevresindeki ve meme altı kıvrımındaki kesi izleri zamanla kaybolur ve belli olmayacak hale gelir ancak meme alt çevresindeki kesi izi meme dokusu ve kapsül kontraktürünün daha sık görülmesi nedeniyle pek tercih edilmez. Meme altına yerleştirilen protez ne kadar büyük olursa kesi alanı da o kadar uzun olur. Meme altı kıvrımındaki kesi bikininin altında kalacak şekilde kesilmiştir bu nedenle dış görünüşte herhangi bir ameliyat izi görülmez .Bazı hastaların cilt özellikleri nedeniyle kesi izi sorunları yaşayabilirler.

Doktorumun ölçüleri mi yoksa kendi istediğim meme ölçüleri mi önemli ?
Meme ameliyatı olacak hasta için her ikisi de önemlidir ve birlikte karar verilmelidir. Hasta kendi isteklerini önceden belirtmelidir. Hastaların göğüs kafesinin ve kalçalarının genişliği, belinin darlığı yapılacak yeni meme büyüklüğü hakkında bize ip uçları verir. Cerrahın yaptığı bu ölçümler hangi hacimlerde protez kullanılacağının belirlenmesi için oldukça önemlidir. Ölçümler sonunda hasta istekleri ve hekimin ölçüleri bir noktada birleşerek ortak bir karara varılır.

Ne tür anestezi gerekir ?
Meme ameliyatları yaparken hastalarımıza genel anestezi uyguluyoruz?
Doğum yapabilir miyim? Emzirmeme engel olur mu ?
Gebelik ve emzirme dönemlerinde protezlerin çıkarılması gerekmez. Doğumda veya emzirme sırasında herhangi bir zorluk yaşanmaz. Ancak gebelik ve emzirme döneminde memelerde büyüme ve sarkıklık olacaktır. Memeler bu dönemde normal değişikliklerini kaybederler.
Kilo alırsam boyutunda değişiklik olur mu ?
Meme dokusu protezden bağımsız tepki gösterir ancak kilo artışında meme boyutunda da bir miktar artış olur.
Ne zaman spor yapabilirim ? Ne zaman ağırlık kaldırabilirim ?
İlk 3 hafta kol ve göğüs hareketlerini aktif kullanacak spor faaliyetlerinden kaçınılmalı ve yürüyüş dışında spor yapılmamalıdır. Altıncı haftadan sonra ise her türlü spor faaliyetleri yapılabilir.
Ameliyat olduğum dışarıdan belli olur mu ? Bikini giyebilir miyim ?
Protezler meme dokusunun altında ya da kasın arkasında yer aldığı için dışarıdan bakıldığında belli olmaz ve elle muayene edildiğinde hemen hissedilmez. Kesi izleri bikini bölgesinin altında kaldığı için bikini giyildiğinde görülmez.
Ameliyattan sonra her zaman özel bir sütyen kullanılmak zorunda mı olacağım ?
İlk 3 hafta korse sütyen giyilmeli daha sonra hasta istediği sütyen tipini kullanmakta özgürdür.

Ameliyattan sonra dren konulur mu ?
Meme ameliyatlarından sonra dren (genel olarak) konulmaz.

Ameliyat sonrası ağrı olur mu?
Ameliyatta kas arkasına yerleştirilen protezlerde 2-3 gün süren bir ağrı olabilir. 3 günden sonra ağrı büyük oranda geçer. Bu süre içinde analjezikler(ağrı kesiciler) kullanılabilir. Kol hareketleri sırasında da meme de ağrı ve göğüs üzerinde baskı şeklinde his olur ancak 3 hafta içinde ağrı tamamen geçer. Meme dokusunun altına yerleştirilen protezlerde ise neredeyse hiç ağrı gözlenmez.
Kanama çok olur mu?
Meme ameliyatlarında görülen kanamalar çok azdır.
Simetrik olur mu?
Memelerde ameliyat öncesi göğüs kafesi şekil bozukluğu, memelerde tubuler veya tuberoz meme gibi yapısal bir şekil bozukluğu yoksa deneyimli cerrahların ellerinde simetrik bir görünüm kazanılır. Eğer bu tür sorunlar varsa göze hemen çarpmayan asimetriler olabilir.

Meme büyütmede yağ enjeksiyonlarının etkisi ne kadardır ? Dolgu maddeleri kullanılabilir mi ?
Protez takılan hastalar genellikle zayıf ve vücutlarında yeteri kadar yağ bulunmayan hastalardır.Bu nedenle meme büyütme işleminde yağ enjeksiyonlarının etkisi sınırlıdır. %70lik kısmı absorbe olur, %30luk kısmı kalır. Meme büyütme operasyonlarının en ideali protezle yapılanıdır.Kalıcı sonuç vermeyen, maliyeti ve komplikasyonları fazla olan yöntemlerde vardır. Örneğin; Macrolane gibi iri partiküllü hyaluronik asit içeren dolgu maddeleriyle yapılan meme büyütme operasyonları.
Protezin yerleşimi kasın altında mı yoksa üstünde mi daha uygun olur?
Bu konuda hastaların meme dokusu ve ciltlerinin kalınlığı belirleyici faktörlerdir. Yüzücülük gibi kol ve göğüs kaslarını aktif bir şekilde kullanan hastalar için alt kas tercih edilmeli.

Ameliyat öncesinde neler yapmak gerekir ?
Meme büyütme ameliyatı genel anestezi gerektiren bir ameliyat olduğundan anestezi için gerekli test ve tetkikler yapılmalıdır. Önceden yapılmış meme biyopsisi , genel sağlık durumu, sürekli kullandığı ve kullanmakta olduğu ilaçlar( kortizon, doğum kontrol ilaçları, antihipertansif, antidepresan, diabet ilaçları…), alerjisinin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Tüm meme ameliyatlarında olduğu gibi meme büyütme ameliyatında da hastanın meme ultrasonu ve mamografisi istenmelidir. Hastaların ameliyattan 3 hafta öncesinden aspirin ve sigarayı kesmesi gerekir. Çünkü aspirin kanamayı arttırır, sigara ise dokulardaki kan dolaşımını bozar. Ameliyata 1 Hafta kala ise kanı sulandırabilecek ilaçlar kullanılmamalıdır. Kullanılmaması gereken bazı maddeler; Apranaks, Vermidon, Voltaren gibi analjezikler (ağrı kesiciler), Yeşil çay, Keten tohumu, Domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler, Ginseng gibi bazı vitamin ilaçları ve her türlü zayıflama ilaçları. Ağrı kesici gerekirse Minoset ve Novalgin kullanılabilir.

Ameliyat sonrası nasıl geçer ?
Ameliyattan 4-6 saat sonra hasta yemek yiyebilir ve ayağa kalkabilir. Daha sonra hastanın durumuna göre taburcu edilebilir. Kas altına yerleştirilen protezlerde ameliyat sonrası göğüs kafesinde ağrı görülür anacak bu ağrılar birkaç gün içinde gittikçe azalacaktır. Ameliyat sonrası ilk 3 hafta özel bir korseli sütyeni olacak bunu gece ve gündüz boyunca giymesi gerekir. Hasta yatakta yatarken göğüs kısmı yüksekte yatmalı ve kalkarken kollarına güç bindirmemelidir. Ayrıca hasta bu dönemde ağır kaldırmamalıdır.
Hasta ameliyattan 3 gün sonra banyo yapabilir ve üçüncü gününde kontrole gelmelidir. İlk bir hafta araba kullanmamalı ve yürüyüş dışında spor aktivitelerinde bulunmamalıdır. Bir ay boyunca göğüs üzerine yatmamalıdır ve güneş ışığına direkt maruz kalmamalıdır. Kuvvetli öksürük kanamaya sebep olacağından hastalara derin öksürük önerilmez.
Hasta memelerinde ilk 3 hafta sanki protezler yukarıdaymış gibi hisseder ama meme dokusu yumuşamaya başlayınca protezler normal yerlerine inerler. Hasta ameliyattan 1 ay sonra meme masajlarına başlayabilir. Bir yıl içerisinde herhangi bir sorum olmazsa bir yılın sonunda hastaya meme ultrasonu ve ya mamografi çekilir.
Ameliyatın Riskleri ve Komplikasyonlar Nelerdir? Ameliyat Sonrası Sorunlar Neler Olabilir?
Yara iyileşmede gecikme, enfeksiyon kapma riski, protez çevresinde’ seroma’ denilen sıvı birikimi ve kanama çok nadir görülen komplikasyonlardandır. Meme protezi ameliyatı olan bireylerde uzun dönemde kapsül kontraktürü, asimetrik görünüm ve estetik gibi sorunlar görülebilir. Ameliyatta kullanılan protezleri üreten firmalar ürünlerinin yapısal bütünlüğünün bozulamayacağı konusunda garantileri vardır ancak sınırsız bir kullanım zamanı da vermezler. Protez patlaması ve ya silikon jel kaçaklarına ise pek rastlanmaz.
Meme Operasyonlarında kullanılan tıbbi silikonlar insan vücudunun hemen reddetmediği ancak uzun süreli kullanımda vücudun tepki gösterdiği bir maddedir. Zaman ilerledikçe protezde sertleşme ve ya daralmalar görülebilir. Bu sertleşmelerin ve daralmaların sebebi hastalara yerleştirilen protezlerin etrafına kapsül adı verilen bir zarın oluşması ve bu zarın zaman ilerledikçe kalınlaşmasıdır. Eğer zar ince ise herhangi bir problem oluşturmaz, orta kalınlıkta ise memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında gerginlik hissedilir. Nadir olarak bu zar fazla kalınlaşırsa vücut protezi sıkıştırıp hapsetmeye veya protezi vücuttan dışarı atmaya çalışır. Bu durumda memelerde fark edilen bir asimetrik görünüm ve sertlik görülür. Zar oluşumuna neden olan bu kapsül meme bölgesine uygulanan masajlarla dağıtılmaya çalışılır gerekirse ek bir ameliyat ile bu kapsül giderilir. Ancak yeni üretilen protezlerde kapsül olma oranları oldukça düşüktür. Meme altı kıvrımı kesilerinden girildiğinde ve pürtüklü yüzeyli protez kullanıldığında kapsül oluşumunun daha az görüldüğüne dair araştırmalar mevcuttur.
Protez takılan hastalarda karşılaşılan bir diğer sorunlar ise asimetriler, takılan protezin dışarıdan görünmesi , hastaların beklediği gibi sonuç vermemesi ve memelerin doğal görünmemesinin vermiş olduğu rahatsızlıklar sayılabilir.

Meme de Duyu Kaybı olur Mu?
Ameliyat sonrasında hastalarda duyu veya his kaybı olmaz ancak bazı hastalarda meme başında hassasiyet veya dikiş bölgelerinde his azalması gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler geçicidir ve uzun süre devam etmez.
Daha Sonra Protezimi Çıkartabilir miyim ?
Memenize takılan protezleri istediğiniz zaman çıkarttırabilirsiniz.
Ameliyat Süresi Ne Kadar?
Memeye başka herhangi bir cerrahi girişimde bulunulmayacaksa ameliyat 1-1.5 saat sürer. Ancak meme sarkıklığı veya tuberoz/tubuler gibi memenin şekil ve yapı bozukluğu da düzeltilecekse işlem 3 saate kadar sürebilir.
Memede doğumsal şekil bozukluklarında da protez konuluyor mu ?
Doğuştan memenin olmadığı (Poland sendromu) veya tuberoz/tubuler meme gibi doğumsal ve gelişimsel anomalilerde protezle meme yapılır ancak bir takım cerrahi işlemler de eklenebilir.
Kas altı Protezde Kolda Güç Kaybı Kaybı Olur Mu?
Ameliyat sonrası kolda güç kaybı görülmez ancak kol gücünü kullanarak spor yapanlarda protez aşağı doğru itilebileceği için bu tür bireylerde kas altı protezi tercih edilmemelidir.
Protez mamografiyi olumsuz etkiler mi?
Ameliyatta kullanılan protezleri üreten firmalar ürünlerinin yapısal bütünlüğünün bozulamayacağı konusunda garantileri vardır ancak sınırsız bir kullanım zamanı da vermezler. Protez patlaması ve ya silikon jel kaçaklarına ise pek rastlanmaz.
Meme Operasyonlarında kullanılan tıbbi silikonlar insan vücudunun hemen reddetmediği ancak uzun süreli kullanımda vücudun tepki gösterdiği bir maddedir. Zaman ilerledikçe protezde sertleşme ve ya daralmalar görülebilir. Bu sertleşmelerin ve daralmaların sebebi hastalara yerleştirilen protezlerin etrafına kapsül adı verilen bir zarın oluşması ve bu zarın zaman ilerledikçe kalınlaşmasıdır. Eğer zar ince ise herhangi bir problem oluşturmaz, orta kalınlıkta ise memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında gerginlik hissedilir. Nadir olarak bu zar fazla kalınlaşırsa vücut protezi sıkıştırıp hapsetmeye veya protezi vücuttan dışarı atmaya çalışır. Bu durumda memelerde fark edilen bir asimetrik görünüm ve sertlik görülür. Zar oluşumuna neden olan bu kapsül meme bölgesine uygulanan masajlarla dağıtılmaya çalışılır gerekirse ek bir ameliyat ile bu kapsül giderilir. Ancak yeni üretilen protezlerde kapsül olma oranları oldukça düşüktür. Meme altı kıvrımı kesilerinden girildiğinde ve pürtüklü yüzeyli protez kullanıldığında kapsül oluşumunun daha az görüldüğüne dair araştırmalar mevcuttur.
Protez patlayabilir mi?
Memeye takılan protezlerin üstüne direkt gelen şiddetli bir darbe olmadığı sürece patlamazlar. Herhangi bir şekilde yırtılan yada patlayan protezler ultrason ve ya magnetik resonans tetkiki ile saptanarak patlamış protez çıkarılarak yerine yenisi takılır.













Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.