Sedef Hastalığı
Ülkemizde her yaş gruplarında meydana gelen hastalıklardan birisi de sedef hastalığıdır. Genelde sık görülen kronik bir hastalıktır. Deride bir takım değişimler sedef hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır. Toplum içerisinde her 100 kişinin 2 sinde mutlaka bu tür deri hastalıkları meydana gelmektedir. Genelde hastalığın meydana getirdiği sonuçlardan birisi de Derinin zemini üzerinde kızarıklık meydana gelmesidir. Ayrıca üzerinde ise grimsi ve beyaz parlak pullar yer almaktadır. Toplum içerisinde meydana gelen sedef hastalığında daha çok deri de beyaz leke oluşumları ön plana çıkmaktadır. Fakat sedef hastalığı daha çok vitiligo ile karıştırılmaktadır. Pigment hücrelerin ölmesi sonucu bu tür vakalar görüldüğü için vitiligo ile hiçbir alakası olmamaktadır.
Sedef Hastalığı Neden Çıkar?
Sedef hastalığının tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmemektedir. Her ne kadar sedef hastalığı deri ile alakalı olsa da aynı zaman da bağışıklık sistemi ile de alakalı bir durumdur. Günümüzde meydana gelen bu tür hastalığın kabul şeklinin ise şu şekilde olduğunu söylemek mümkündür.
Kullanılan ilaçlardan tutunda deride tahriş oluşturmasından, güneş yanıklarına ve hatta virüs oluşumuna kadar her bir unsur alyuvarların harekete geçmesine de neden olmaktadır. Tepki veren alyuvarlar epidermis adı verilen üst tabaka hücrerelerinde bir yandan atmasına ve giderek çoğalmasına neden olmaktadır. Bu durumda deri tabakaların iyice genişlemesine de neden olur. Normalde 4-8 kat deri hücresi oluşur. Oluşan hücreler olgunlaşıp deriden atılamadığından dolayı pullanmalar da meydana gelmektedir.
Bağışıklık Sistemi Zayıf İse Sedef Hastası Olur Muyuz?
Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda sedef hastalığı söz konusu olabilir. Fakat sedef hastalığında bağışıklık sistemi zayıf değildir. Normal bağışıklık sisteminin hiçbir işlevine zarar vermediğinden dolayı herhangi bir sorun yaşanması mümkün bir durum olmayacaktır. Sedef hastalığına yakalanan kişilerde çok sık enfeksiyon sorunları yaşanmamaktadır. Ayrıca kimi hastalar da bağışıklık sistemini güçlendireceğini inandığından dolayı bitkisel ürünleri kullanma yoluna yönelmektedir. Bu tür yol oldukça yanlıştır. Bu durum tam tersi etki vererek bağışıklık sistemin de hatalı ve aynı zamanda daha fazla tepki vermesine de zemin hazırlayan unsurlar arasında yer alır. Bu sebeple bitkisel ürünleri kullanmak doğru bir çözüm yolu olmayacak daha fazla bağışıklık sistemlerini harekete geçirmiş olacaksınız.
Sedef Hastalığı Bulguları
Hastalık bulguları farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
Genelde hastalığın en sık görüldüğü bulgulardan birisi de plak psoriasistir. Böyle durumlar da sedef hastalıkları vücudun belirli bir evresi içerisinde kalmaktadır. Hem bölgesel hem de yaygın tip olarak ortaya çıkması muhtemel bir durumdur. Genelde diz, saç dipleri, dirsek gibi yerler de beyaz ve grimsi renk tonlarına hâkim olan kabuklar meydana gelmektedir. Vücutta meydana gelen bu tür kabuklar kaşıntılara da sebebiyet vermektedir. Ayrıca vücutta dağılan özelliğe de sahiptir. Hastalık plak psoriasis adı verilen yaygın bir tür ile de ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca el ve ayak olmak üzere iki bölgede tutan bir özelliği de bulunmaktadır. Meydana geldiği andan itibaren zeminde kaşınma, soyulma ve dökülme gibi bir takım durumlar meydana gelmektedir. Vücutta meydana gelen kabuklaşma ve çatlamalar sonrasında sedef hastalığına yakalanan kişilerin derilerinde bir acı hissiyatı oluşur. Böyle bir durumda ellerin de meydana gelen acının yükselişe geçmesi ile birlikte iş yapmalarını da fazlası ile zorlaştırmaktadır. Böyle bir durum da sedef hastalığı egzama ile de benzerlik gösterdiğinden dolayı karıştırılma durumları da söz konusu olabilmektedir.
Damlacık Tarzı Sedef: bu tür sedef hastalığı türlerinde daha çok bademcik ve boğaz enfeksiyonları ile birlikte ortaya çıktığını söylemek mümkün. Vücut içerisinde daha çok yaygın ve damlacık halde bulunmaktadır. Bazen alınan ilaçların sonrasında gerileme söz konusu olabilmektedir.
Tek yerleşimli Sedef: Bu tür de daha çok bölgesel olarak koltuk altlarında, kasık gibi belli başlı bölgeler de ortaya çıkma durumu söz konusudur. Kabuklanma çok fazla görülmez, fakat daha çok sürtünme ve kaşınma sorunları çok sık yaşanmaktadır.
Sedef Romatizması: Her ne kadar sedef hastalığı cilt sorunları olarak ön plana çıksa da ayrıca romatizmal sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde sedef romatizmasına her 10 kişiden ikisi rastlamaktadır. Genelde kızarıklık ve kaşınmalar sedef hastalığının bu türünde oldukça fazladır. Böyle durumlarda mümkün olduğunca daha dikkatli olunması ve bir hekime başvurulması gerekmektedir. Ayrıca yumuşak ağırların yanı topuk dikeni gibi bir takım şikâyetlerde sedef romatizmasından kaynaklanan bir durum olabilmektedir.
Sırt ve bel bölgelerinde her ne kadar romatizmadan kaynaklanan bir durum söz konusu olsa da kimi zaman da iltihaptan kaynaklanan bir takım durumlar da yaşanabilmektedir. Özellikle romatizma bel iltihaplanmaları gibi bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca ağrılar uyku anında da devreye girerek hastaları son derece de huzursuz etmektedir. Böyle bir hastalığa yakalanan kişiler sabah tutuk uyanmakta ve gün içerisinde yavaş yavaş açılmalar ile yaşantısını sürdürmek zorunda kalır.
Çoğu zaman bu durum bel fıtığı ile karıştırılabilmektedir. Bu yüzden mutlaka hekime başvurarak tam olarak hangi sorunun olduğunu öğrenmeye çalışın. Romatizmalar genel olarak ilaç ile tedavi edilebilir. Sorunları durduran ve romatizmaya iyi gelen ilaçlar da vardır. Bu sebeple hastaların mümkün olduğunca dermatolog ile yakın temas içerisinde olmasında fayda var.
Püstüler Psoriasis: Bu tür sedef hastalığının türüne yakalanan kişiler de daha çok sarımsı renklerde sivilceye benzer kabartılar meydana gelmektedir. Daha çok el ve ayak tabanlarında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çok ama çok nadir olarak vücudun bazı bölgelerinde de ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Sivilceye benzeyen minik sarı uçları bulunur. Böyle bir durumda hastalar hastaneye yatırılarak mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Eritrodermik Psiorasis: Oldukça nadir görülmektedir. Vücutta daha çok soyulma ve kızarıklık meydana gelmektedir. Hastalık son derece ağır geçer. Mutlaka hastanın hastaneye yatırılması ve sistemik ilaçlar ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Sedef Hastalığında Tırnak Değişimleri: insanların pek çoğunda ortaya çıkan sedef hastalığı tırnak ve ellerde bir takım değişiklerin oluşmasına neden olabilmektedir. En sık görülen vakalardan birisi de tırnakların kalınlaşmasıdır. Sedefe bağlı eklem sorunları bu tarz hastalık içerisinde daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple tırnak değişimi ile ilgili mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmeniz de sağlığınız açısından da önemli bir fayda sağlayacaktır.
Sedef hastalığını insanlarda nasıl seyreder ?
Sedef hastalığına yakalanan her insanı bu hastalıktan kurtulması zaman almaktadır. Çünkü hemen geçen bir hastalık türü değildir. Bazı insanlarda hayatlarını o şekilde ömür boyu idam ettirdiklerinde görünmekledir. Tabi bunun nedeni yanlış tedavi uygulamasından ya da ihmalcilikten meydana gelmektedir. Sedef hastalığı belirli bulgularının olmasına rağmen her bir bireyde farklı şekilde görülebilmektedir. Fakat hastaların çoğunda seyrek olarak bölgesel yayılım göstermektedir. Tedavi edilmediği sürece bu hastalık kendini geliştirerek vücudunuzda arttırmaktadır. Bunun için bir uzmandan yardım almalısınız yayılması bu şekilde durmanız mümkündür. İlerleyen dönemlerde sedef hastalığına yakalanan kişilerde ağır vakaların alevlenme tehlikesine yakalanmaktadır. Hastaların bu gibi durumlarda özellikle boğaz yollarının enfeksiyon kapmamasına dikkat etmesi ve fazla stres yapmaması gerekmektedir. Bununla birlikte yoğun güneş ışınları altında uzun süre durmamanız sizin açınızdan önemli olacaktır.
Sedef hastalığı herkese bulaşır mı?
Halk arasında en çok korkulan konulardan biride sedef hastalığının bulaşıcı olup olmadığıdır. Sedef hasatlığı ciltte görünen bir hastalık olduğu için görenleri ürpertmektedir. Bu da haliyle insanların sedef hastalığı olan kişilere dokunmaya korkmasını sağlamaktadır. Çoğunun kendisine bulaşmasın diye geri durduğu bu hastalık türü sanılanın aksine bulaşıcı değildir. Sadece sedef hastalığına yakalanan kişilerde tedavi alına alınmasa ilerlemem kaydederek tüm vücudunu yayılım gösterebilir. Sedef hastalığı olan kişiler ile rahatlıkla tokalaşabil ve sarılabilirsiniz. Kesinlikle size bulaşmayacaktır. Çünkü bireylerde kediliğinden vücudunda oluşum göstermektedir. Bu nedenle korkmanıza hiç gerek yoktur. Sevdikleriniz çekinmeden vücut temasında bulunmanızda hiçbir sakınca olmaması hem sizin hem de sedef hastalığının bulunduğu kişi açısından motivasyonu arttıracaktır.
Sedef hastalığının deri kanserine dönüşme riski var mı ?
Bu sorunun cevabı tabi ki yoktur. Sedef hastalığının deri kanseri ile bir ilgisi bulunmamaktadır. İkisi birbirinden ayrı bir hastalık türüdür. Deri kanserini arttırmasında rol de oynamaz fakat sedef hastalığının tedavi sürecinde bilinçsiz ilaç kullanılması deri kanserine davetiye çıkarmaktadır. Böylesine ciddi bir konuda kesinlikle kendi kendinizi tedavi etmek için uğraşmaya çalışmayın çünkü bilinçsiz yapılan her bir uygulama sizin daha da kötüye gitmenize yol açabilmektedir. Sedef hastalığını belirtilerini taşıyorsanız bu hastalık ile ilgilenen bir uzmandan derhal yardım almalısınız. Tedaviniz boyunca size doğru uygulama yöntemlerini uygulayacaktır. Ayrıca yaş ilerlemesi ile lenfoma riskinin etkisinde bazı hastalarda görünmektedir. Bunun için doğru uygulama şart. Doğru uygulama ile hastalığın durdurulması daha kolay bir hale gelebileceği gibi hastalığın yok edilmesinde mümkün olmaktadır.
Sedef hastalığı anneden çocuğuna bulaşır mı?
Sedef hasatlığı dokunarak bulaşıcı bir hastalık türü olmamasına rağmen kalıtsal olarak yüzde 30 civarında bir oranla çocuklarınıza bulaşma riski vardır. Özellikle ailede ya da annede otuz yaşının altında iken geçirmiş olduğu ağır sedef hastalığı nöbetleri nedeni ile çocuklarınızın da bu hastalığa yakalanması muhtemeldir. Fakat bazı sedef hastalığına yakalanmış bayanlar bu nedenle hamile kalmaktan korkmaktadır. Bebeğinizin sedef hastalığına kalıtsal olarak yakalanması veya yakalanmaması tamamen şans işidir. Yani size yüzde otuz civarında bir oran verdik. Bu demek oluyor ki yüzde yetmiş oranında bir ihtimal var bu şekilde bunun için hamile kalmak istememeniz gereksiz olacaktır. Çoğu sedef hastalığı geçirmiş bayanların ve bir kısmında halen sedef hastalığı ile mücadele ettiği bilinen kişilerin çocuklarının bu hastalığa yakalanmadığını görmekteyiz.
Sedef hastalığı için beslenme programı var mı?
Sedef hastalığı deride oluşum gösteren bir hastalık türüdür. Bu hastalık bazı hastalıklar gibi içteki hastalığın dışa yansımış şekli değildir. Bu nedenle beslenme ile bir ilgisi bulunmamasına rağmen sizlere yağlı yiyeceklerden durmanız ve fazla kırmızı et tüketiminden uzak durmanızı öneririz. Az da olsa bu besinlerin sedef hastalığını tetiklediği düşünülmektedir. Tedbir almak açısından bu öneriyi dikkate almaz sizin açınızdan iyi olacaktır. Bu bilgilere dayanarak hastalığınız süresi boyunca dilediğiniz yiyeceği rahatlıkla korkmadan yiyebilirsiniz. Beslenme konusunda sedef hastalığı için kanıtlanmış bir tanı yoktur. Sedef hastalığını sadece ilaçla tedavi etmek mümkün olduğundan dolayı beslenmenin çok fazla faydası olmamaktadır. Fakat siz sadece sağlığınız açsından da beslenmenize özen gösterebilirsiniz.
Sedef hastalığı diğer tür hastalıkları tetikler mi?
Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre sedef hastalığının bazı hastalık türlerinin oluşumunda payı olduğu görünmüştür. Bu araştırmalar göre sedef hastalığı olan kişilerin Kalp ve damar yollarını tetikleyerek ve kan yağı yüksekliğini artırarak hastalık oluşumuna sebep vermektedir. Sedef hastalığı bulunan kişilerin bu nedenle beslenmelerine özen göstermesi gerekmektedir. Bunun nedeni fazla kilo alınmaması gerektiğinden ileri sürülmektedir. Çünkü Fazla kilo alınması demek sedef hastalığının diğer hastalıklara davetiye çıkarması demektedir. Bunun yanı sıra sedef hastalarının sigara ve alkol kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Dengeli beslenmeye ve spor yapmaya önem verilmelidir. Sedef hastalarını en çok etkileyen bir diğer unsurda strestir. Stresten mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir.
Stres sedef hastalığını etkiler mi ?
Uzmanların yaptıkları birçok testler ile kanıtlanan psikolojik sorunların sedef hastalığına etkili olacağı yönündedir. stres sedef hasatlığını hem arttırmakta hem de sedef hastalığına yakalanmada önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte sedef hastalıda bireylerde stersin oluşmasına neden olmaktadır. Sedef hastalığı gözle görünebilen bir hastalık türü olduğu için bu hastalığa yakalananların psikolojilerini bozabilmektedir. Özellikle hastalığın ileri evrelerine yakalanmış kişilerin sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamaktadır. Her ne kadar bulaşıcı bir hastalık türü olmasa da insanların kaygısı ve şaşkın bakışları rahatsız etmektedir. Bu nedenle de sedef hastalığı olan kişilerin stres yapması muhtemeldir. Fakat bu gibi durumlarda daha ılımlı olunması gerekmektedir. Sedef hastalığının tedavi sürecinde pozitif olunması birey açısından aktif rol oynayacaktır.
Sedef hastalığının tedavi süreci
Sedef hastalığının tedavi sürecinde ki amaç sedef hastalığını ortadan kaldırmak ve bu hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Ayrıca sedef hastalığına yakalanan kişilerin psikolojilerinin bozulmasını engellemektedir. Tedavi süreci boyunca hastaların daha fazla pozitif olmaları açısından desek takviye edilmemektedir. Özellikle son yıllarda sedef hastalığı tedavisinde sadece birden fazla çözüm yolları bulunuştur. Her ne kadar tamamen yok olmasa da belirtilerin tedavi süresince en aza indirildiği görünmektedir. Sedef hastalığının tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu hastalığı hafif olarak atlatanlara uzmanların kontrollerinde ilaç verilmektedir. Fakat hastalık daha ağır olarak atlatılıyor ve geçmiyorsa ultraviyole tedavi yöntemi hastalara uygulanmaktadır. Eğer ki hasta bu tedavi yönteminde cevap vermiyorsa o halde ağız yolundan serum veya iğne verilerek hasta tedavi edilmektedir.
Cilde sürülerek uygulanan tedavi yöntemi nasıldır?
Sedef hastalarının tedavisinde yerel ilaçların etkisi büyüktür. Saçlı deride meydana gelen sedef hastalığı için özel üretilmiş losyonların faydası vardır. Ayrıca cilde sürülen merhem, krem vs. ilaçların sedef hastalığını durdurmaya ve başlangıç evresinde yok etmeye yetmektedir. Bu ilaçlar kortizon içermektedir ve bu nedenle bilinçsiz kullanılması önerilememektedir. Sedef hasatlığının belirtileri bulunan her hasta kendi başına bu ilaçlardan alıp kullanması sakıncalıdır. Muhakkak bir doktor gözetiminde kullanım önerilerine uyarak cildine uygulamalıdır. Az ve fazla kullanımda kaçınmalı düzenli olarak yeterli miktarda sürmelidir. Yanlış kullanım ile cildinizi haddinden fazla incelmesine yol açabilmekte, tüylenme ve cildinizde sivilcelenmeleri tetiklemektedir. Bazı istisnai hastalarda ise kortizon içeren iğne ve hap gibi ilaçların kullanımı hatalıdır.
D vitamini içeren ilaçların faydası
Kortizonlu ilaçlar gibi deriyi inceltme riski bulunmamaktadır. D vitamini içeren ilaçlar bağışıklık sisteminin düzene girmesinde önemli bir rolü vardır. Bu sedef hasatları tarafından cilde uygulanarak sürülmektedir. Uzun süreli kullanım için oldukça güvenli olan bu ilaçların tedavi sürecinde faydası görünmektedir. Çoğu sedef hastaları doktorları tarafından bu ilcalara yöneltilerek tedavilerini böyle devam ettirmektedir ve tedavileri olumlu yönde ilerleme kat etmiştir. Kesinlikle bir riski olmamaktadır ve diğer ilaçlara oranla bazı sedef hastalarına daha uygun görünmektedir. Bireylerin tedavi ederek motivasyonunu arttıran bu ilaçlar düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Her ilacın bir kullanım talimatı vardır ve doktor sizin hastalık seviyenize göre doğru bir uygulama önerecektir. BU sayede d vitamini içeren ilaçların hastalığınız üzerindeki etkisini zamanla görebilmeniz mümkündür.
Ditranol:
Sedef hastalarının cildinde oluşan dokularda hücre artışı gözlemlenmektedir. Kortizonlu ilaçların cildi incelmesinin aksine bu ilacın cildinizi inceltmez. Fakat başka bir yan etkisi olabilmektedir. Bu da kullananlarda bazı istisnai durumlarda deri boyamaktadır. Bu da Antralin (Ditranol) yan etkilerinden biridir. Sedef hastalarında tercih edilen bu tedavi yönteminin yan etkisi olarak cildinizin kahverengi olmasına yol açabilmektedir. Ama bir süre sonra cildinizin aldığı renk kendiliğinden kaybolacaktır. Bazı hastalarında tedavi aşamasında cildini tahriş etmesi mümkündür. Böylece bu ilacı kullanırken çok dikkat edilmelidir. Özellikle hassas olan bölgelerinize uygulamaktan kaçınılmalısınız. Düzenli ve doğru uygulamanız halinde tedavinizin olumlu yönde ilerlediğini göreceksiniz. Aksi taktirde doktorunuza başvurunuz.
Sedef hastalığında nemlendirici kullanımı:
Sedef hastalığı bulunan kişilerin normal kişilere oranlara derileri daha kalın ve daha kurudur. Bu nedenle hastalık evresinde nemlendiriciler önerilmektedir. Nemlendiriciler tedavi aşamasında hastalara faydası büyüktür. Çoğu hastanın cildindeki kaşıntıyı ve pullanmayı azaltarak rahatlatmaktadır. Güçlü bir iyileştirme özelliği vardır. Tedavi aşamasında diğer kullanılan ilaçlarında etkisini arttırarak tedavin olumlu sonuçlanmasına fayda sağlamaktadır. Nemlendiricilerin diğer kullanılan ilaçlara göre daha masum ve zararı olmadığını söylemek mümkündür. Uzun süreli kullanımlarda da bir sakınca yoktur ve hastalar tarafından rahatlıkla kullanıma uygundur. Sedef hastaları tarafından en sevilene tedavi türüdür. Doktorlarda hastalarının uygulanmasını gönül rahatlığı ile hastalarına önemektedir. Bu sayede oldukça iyi gelecek sedef hastalarını bekleyecektir.