Çocuklarımız yalan söylediğinde kızarız, onlara bunun yanlış olduğunu bir çok farklı şekilde anlatmaya çalışırız. Fakat “neden yalan söylüyorlar?” Sorusunu bir türlü kendimize sormayız. Oysa ki bu soruyu sorsak aslında bu sorunu ciddi anlamda çözmüş olacağız. Zira çocukların bir çoğu aile korkusu ve baskısı gibi unsurlar nedeni ile yalan söyler. Eğer çocuğunuz yeterince rahat değilse, kendisini dilediği gibi ifade edemiyorsa en ufak sorunda hemen yalana başvurarak sizin istediğiniz şekilde cevaplar vermeye çalışacaktır. Bir noktadan sonra ise bu duruma alışacak, sürekli böyle hareket edecektir.
Bu sorunu önlemek adına yapılması gereken ilk şey, çocuğunuz ile gerçek bir iletişim kurmanızdır. Etkileşimler ne kadar sağlıklı olursa çocuğunuzun isteklerini daha net bir şekilde anlarsınız. Çocuklarınızın herhangi bir olay karşısında verecekleri tepkiler ve diğer tüm konular sizin bilginiz dahilinde gelişir bir aşamadan sonra. Haliyle sizin atacağınız adımlar tamamen çocuğunuza göre olacaktır. Çocuğunuz ise bu adımlar karşısında yalan söylemek zorunda kalmayacak, büyüme aşamasında çok daha net bir kişiliğe sahip olacaktır. Peki, bu durum sadece aileye karşı yalan söylemesini engellemez mi? Diyebilirsiniz… Bu soruya açık bir şekilde hayır demek mümkün. Çünkü çocukların bu şekilde aile içerisinde büyürken alıştıkları unsurlar, büyüdükten sonra genel hayata da kendilerini yansıtmalarına yardımcı olur. Haliyle aile içerisinde yalandan uzak ve net bir şekilde büyüyen çocuk, toplumda da bu şekilde alışmış olduğu düzende hareket edecektir.
Onu Dinleyin, Saygı Duyduğunuzu Gösterin
Çocuğunuzu her zaman için dinlemeye çalışın. Ufak bir olayda suçlu dahi olsa önce onu dinleyin ve açık bir şekilde saygı gösterdiğinizi ona hissettirin. Üstelik hiç bir zaman direk cezalandırma yoluna gitmeyin. Eğer çocuğunuz cezalandırma yoluna gitmeyeceğinizi bilirse, size karşı daha dürüst olacaktır. Aksi halde ceza almamak adına yalan söylemeyi tercih edecektir ki, bu durum bir noktadan sonra her sorunda yalan söyleyerek çözüm arama alışkanlığını doğuracaktır. Tabii çocuğunuzun yalan söylememesi için sürekli onu cezalandırmamak yanlış olacaktır. Bu nedenle önce saygı duyduğunuzu hissettirmeniz ve akabinde hafif cezalar ile bir daha aynı hatayı yapmamasını sağlamak adına adımlar atmanız çok daha doğru olacaktır. Burada her şeyin dengeli olması, çocuğunuzun yaptığı hatanın yanlış olduğunu anlaması ve aynı zamanda bu hatayı gizlemek adına yalan söylememiş olması büyük önem taşır. Ancak bu çizgide gerçekten etkili bir çocuk eğitimi mümkün olabilecektir.
Çocuklarda ki yalan sorununun ciddi bir problem olduğunu ise asla unutmayın. Bu bağlamda çocuğunuz sürekli olarak yalan söylemeye meyilli ise önce önerilerimiz de olduğu gibi ufak adımlar ile onu düzgün bir çizgiye çekmeye çalışın. Akabinde ise yeterli gelmediği durumlarda bir çocuk psikolog üzerinden destek almaya gayret ederek bu alışkanlığı kısa süre içerisinde yok etmeye gayret gösterin.