Özgür Bilgi Kanalı

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır

Anne adayları,kendi sağlığı için hem de bebeğinin sağlığı için beslenmesine çok dikkat etmelidir. Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal ve fiziksel yönden iyi gelişebilmesi için annenin dengeli ve sağlıklıbeslenmesigerekir. Bu nedenle annenin günlük yaşantısını sürdürecek enerji almasının yanında fazladan protein, vitamin ve mineral alması gerekir.

Kadınlar için hamilelik döneminde beslenme tamamen bir paradokstur. Hem doğumdan sonra fazla kilo problemi yaşamamalı hem de çocuklarının sağlıklı doğabilmesi ve anne karnında gelişebilmesi için yeterli besinleri alması gerekmektedir.
Öncelikle ilk 3 ay fazla bulantılı geçtiği için bulantıyı önleyici ve de mide bulanmasını engelleyecek besinler alınmalıdır.
Örneğin aşırı baharatlı,şekerli ve de yağlı yemekler tüketilmemelidir. Mide bulantısını bastırması içinde tuzlu yiyecekler,krakerler yada leblebi tavsiye edilir. Mide bulantınız fazla ve yemek yiyemiyorsanız kendinizi zorlamamanız gerekmektedir. Anne çocuğunu düşünerek et,balık türü besinleri yeme için kendini zorlamamalıdır. Bunun yerine besin değeri yüksek daha hafif şeyler de yiyebilirsiniz. Hazır yiyecekleri (sosis,salam,sucuk vb.) tüketmekten kaçınılmalıdır.
Kafein barından içecekler ve de yiyecekler tavsiye edilmez.
Anne; balık, yumurta, süt-süt ürünleri ve et ürünleri tüketebilir . İlk 3 aydan sonra hormonlar normal seviyeye yakın olacağından anne daha rahat olur. Günlük olarak mutlaka süt ve süt ürünleri tüketmelidir. 1 kase yoğurt ve kahvaltıda mutlaka peynir yemeleri gerekir. Et ve et ürünlerinin mutlaka iyi pişmiş olması gerekmektedir. Hafta da en az 2 gün et ve et ürünleri tüketilmelidir.

Kahvaltınız da mutlaka yumurta yemeye dikkat etmelisiniz. Her gün olmasa da en azından hafta da 4 gün yumurta tüketilmelidir. Akşam öğünleriniz de mutlaka salata tüketmelisiniz.
Bunun dışında çocuğun anne karnında ileri ki hayatı için gerekli olan zeka gelişimi için bolca ceviz,badem,kuru incir tüketilmelidir. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer unsursa hamilelik dönemin de doğru bitki çayını içmesi gerektiğidir. Bazı bitki çayları çocuğunuza zarar verebilmektedir. Aşerdiğiniz her yiyeceği veya içeceği yememeye ve içmemeye dikkat etmelisiniz. Günlük olarak mutlaka 3 litre sıvı tüketmelisiniz. Ayrıca hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları içmelisiniz. Alkolden ve sigaradan da uzak durmalısınız..

DEMİR

Gebeliktedemir tüketimi çok önemlidir. Çünkü demir kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle özellikle anne adayları 4 aydan sonra folik asitli demir ilaçları kullanabilir. Demir ilaçları kesinlikle doktor kontrolünde alınmalıdır. Çünkü özellikle bu aylardan sonra demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık ortaya çıkabilir. Ayrıca demir eksikliğini en aza indirebilmek için pekmez, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerde tüketilebilir.

PROTEİNLER

Gebelikteprotein ihtiyacı artar. Bu nedenle kırmızı, beyaz et, süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya) gibi protein bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Hayvansal gıdalardan protein alınacaksa etin yağsız şekilde tüketilmesi önerilir.

KALSİYUM

Bebeğinizin kemik ve dişlerinin gelişimi gebeliğin 8. Haftasından itibaren oluşmaya başlar. Bu nedenle bebeğinizin kemik ve dişlerinin güçlü olmasını istiyorsanız mutlaka kalsiyum almanız gerekir. Peynir, süt ve yoğurt kalsiyum açısından zengin yiyeceklerdir. Ancak sağlık açısından süt ürünlerinin yağsız olanları tercih edilmelidir.

C VİTAMİNİ

C vitamini demirin bağırsaklardan emiliminde ve vücudun hastalık etkeni mikroorganizmalara karşı bağışıklık direncini artırmakta kullanılan bir vitamindir.GebelikteC vitamini ihtiyacı metabolizmanın hızlanmasına bağlı olarak artar. C vitamini; limon, portakal, yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, lahana, gibi pek çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için C vitamini her gün belli bir miktarda alınmalıdır.

FOLİK ASİT

Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için “B9 vitamini” yani Folik asit alınması çok önemlidir. Folik asit, vücutta depolanmadığı için her gün alınmalıdır. Folik Asit; ıspanak, fındık, yer fıstığı, karnabahar ve kepekli ekmekte mevcuttur.

LİFLİ GIDALAR

Lifli gıdalar, özellikle gebelik sırasındaanne adaylarındagörülen kabızlığa ve bağırsak tembelliğine iyi gelir. Lifli gıdalar kepekli ekmek, yulaf ezmesi, kepekli makarnalar, barbunya, kayısı, kuru üzüm, pırasa, esmer pirinç, bezelye, ahududu, kuruyemişte bol miktarda bulunur.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.