aMSN, MSN protokolü için geliştirilmiş bir anında mesajlaşma yazılımıdır. Anında mesajlaşma yazılımları birden fazla yazılımın yapacağı işleri tek başlarına yaparak kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlar.
aMSN, gelişmiş arayüz ve eklenti desteğiyle kullanıcılarına kişiselleştirilebilir bir kullanım sunar. Anında yazılı ve görüntülü mesajlaşmak, dosya transfer etmek, kullanıcılara takma isim ve not atayabilmek, hiçbir eklenti kurmadan çoklu oturum açabilmek, yazılı ve görüntülü sohbetlerinizi kaydetmek aMSN ile yapabileceklerinizden bazıları. aMSN’i Paket Yöneticisi aracılığıyla ya da konsolda “sudo pisi it amsn” komutunu vererek kurabilirsiniz.
Tema (Arayüz) Kurmak
aMSN geniş tema desteğiyle her kullanıcının arayüzü kendine göre kişiselleştirmesini sağlar. aMSN’in web sitesindeki “Dış Görünümler“ bölümünden istediğiniz temanın önizlemesini görebilir ve indirebilirsiniz. İndirdiğiniz tema dosyalarını arşivden çıkarıp /home/.amsn/skins klasörü altına atmalısınız. Bu klasör gizli olduğundan Görünüm menüsünden “Gizli Dosyaları Göster” seçeneğini aktif etmeli ya da Alt + . tuş kombinasyonunu kullanarak gizli dosyaları göstermelisiniz. Hesap > Kabuk Seç yoluyla eklediğiniz temaları görüp değiştirebilir ve aMSN üzerinde uygulamadan önce ön izlemelerini görebilirsiniz.
Eklenti Kurmak
aMSN’in tüm eklentilerine Pardus depolarından ulaşabilirsiniz. amsn-plugins isimli paketi kurduğunuzda tüm eklentiler aMSN’e kurulacaktır. Hesap > Eklenti Seç yoluyla bu eklentileri aktif/pasif yapabilir, ayarlarını değiştirebilirsiniz. Ayrıca eklentilerin en güncel sürümleri ve paket dışındaki yeni eklentilere aMSN’in kendi sitesindeki “Eklentiler” bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu eklentileri yine arşivden çıkardıktan sonra .amsn klasöründeki plugins klasörü altına kopyalayarak kurabilirsiniz.
Eklentileri Tanıyalım
- Actions Menu: CTRL+G tuş kombinasyonuyla açılan menüden kullanıcılar arasında rumuz ve e-posta adresine göre arama yaptırabilir, bulunan sonuçlara göre kişilerle sohbet başlatabilir ya da kolayca e-posta atabilirsiniz.
- aMSN Plus: Sohbet pencerelerindeki renkli ve biçimlendirilmiş kişisel iletileri görmenizi sağlar.
Bugbuddy: Size bir ileti geldiğinde belirlediğiniz süre içerisinde yanıt vermezseniz sizin yerinize daha önceden belirlediğiniz mesajı otomatik karşı tarafa iletir. - CamShooter: Web kameranızla aMSN üzerinden fotoğraf çekmenizi sağlar.
- ChangeIt: Filtrelediğiniz sohbet kayıtlarını daha önceden belirlediğiniz başka bir klasör içinde kaydetmenizi sağlar.
- ColoredNicks: Kişi listenizde kullanıcıların kişisel iletilerini renkli olarak görmenizi sağlar.
- Colorize: Sohbet pencerelerinizdeki iletilerin rengini önceden belirlediğiniz renkler arasında rastgele olarak değiştirir.
- Countdown: Belirttiğiniz zamandan sonra kişisel iletinizi daha önceden belirlediğiniz şekilde değiştirir.
- Devel: Alt+D tuş kombinasyonuyla istediğiniz eklentilerin yapısını değiştirmenizi sağlar.
- Emoticons Importer: aMSN’e tema dışında gülücük simgeleri eklemenizi sağlar.
- Games: aMSN ile sohbet ettiğiniz kişilerle oyun oynamanızı sağlar.
- Gnotify: GMail hesabınıza bir e-posta geldiğinde aMSN’in sizi uyarmasını sağlar.
- Inkdraw: Sohbet esnasında mesajlarınızı el yazısıyla yazmanıza imkan sağlar.
- Invisibility: Kişi listenizde çevrimdışı olanları otomatik olarak engeller, çevrimiçi olduklarında engellerini kaldırır. Bu şekilde çevrimdışı olan bağlantıların sizi görmesini engellemiş olursunuz.
- Movewin: Sohbet pencerelerinin ilk açılışında hangi koordinatlarda oluşacağını belirlemenizi sağlar.
- Music: Herhangi bir medya oynatıcıda dinlediğiniz müzik parçasının istediğiniz bilgilerini kişisel iletinize yazdırmanızı sağlar.
- Nudge: Karşı tarafa konuşma penceresi üzerinden titreşim gönderebilmenizi sağlar.
- Organize Received Files: Sohbet kayıtlarının hangi biçimde klasörlenip, saklanacağını belirlemenizi sağlar.
- Pop3: Pop3 destekli e-posta hesabınızı aMSN üzerinden kontrol etmenizi sağlar.
- Remind: Yeni bir konuşma penceresi açtığınızda aynı kullanıcıyla son konuşulan satırları ve dosya aktarımlarını gösterir.
- Search Contact: Bağlantı listenizde arama yapmanızı sağlar.
- Spell Check: Sohbet penceresinde yazarken aynı anda yazım denetimi yapar.
- Translate: Google Translate servisini kullanarak konuşma esnasında iletileri başka dillere çevirmenizi sağlar.
- Transparent: aMSN ana penceresini ve sohbet penceresini saydamlaştırmanızı sağlar.
Kişilere Özel Ayarlar
Kişi listenizde herhangi bir kullanıcının bağlantısına sağ tıklayarak o bağlantı hakkında yapabileceklerinizin listesini görebilirsiniz. Özellikler seçeneğindense o kullanıcıya göre aMSN’i özelleştirebilirsiniz. Özellikler penceresini açtığınızda kullanıcı bilgileri ekrana gelir. Buradan kişinin iletisini, adresini, en son bağlandığı, en son çıkış yaptığı tarihi ve kullandığı MSN istemcisini görebilirsiniz.
Ayarlar sekmesindense o kişiye takma ad atayabilirsiniz. Bu şekilde bağlantı listenizde kullanıcıların kendi yazdıkları isimleri yerine kendi verdiğiniz takma adları görürsünüz. Bunun dışında kişiye özel renk ya da profil resmi seçebilir, kullanıcı öbeğini değiştirebilir ve bildirimlerini de ayarlayabilirsiniz.
Alarmlar sekmesinden kişinin bildirim seslerini ayarlayabilir, her kullanıcıya ayrı uyarı sesi ve resmi atayabilirsiniz.
Kullanıcı sekmesindense kullanıcının o güne kadar kullandığı profil resimlerini görebilirsiniz.
Genel Ayarlar
Kişilere özel olan ayarları incelediğimize göre aMSN’in genel ayarlarına göz atabiliriz. Hesap > Seçenekler yoluyla aMSN ayarlar penceresini açıyoruz. Buradaki sekmeleri tek tek inceleyelim.
- Kişisel: Takma ad, dil kodu, yazı tipi, rengi, boyutu değiştirme işlemlerini bu menüden yapabilirsiniz.
- Görünüş: Tarih biçimi, gülücükler ve takma adlarıyla ilgili görünüm ayarlarını bu menüden yapabilirsiniz.
- Oturum: Durum, ileti penceresi gibi oturumla ilgili ayarları bu menüden değiştirebilirsiniz.
- Gizlilik: Engellediğiniz ve sildiğiniz kullanıcıları bu menüden görebilirsiniz.
- Kayda Geçirme: Kamera ve yazılı sohbet kayıtlarını yönetebilirsiniz.
- Bağlantı: Sohbetler ve dosya aktarımları için port değişikliklerini bu menüden yapabilirsiniz.
- Diğerleri: Öntanımlı uygulamalarınızı, transfer edilen dosyaların hangi dizinde saklanacağını değiştirebilir ve kamera görüntü-ses ayarlarını yapabilirsiniz.
- Gelişmiş: aMSN’in görünüm, ses ve bağlantı gibi gelişmiş ayarlarını bu sekmeden yapabilirsiniz.
Kamera ve Ses Aygıtlarını Yapılandırmak
aMSN ile kamera kullanabilmek için kullanacağımız kamera aygıtını seçip, ayarlarını yapmalıyız. Bunun için ilk olarak Hesap > Seçenekler > Diğerleri > Ses ve Görüntü Ayarlarını Değiştir yolundan ayarlayıcıyı başlatmalısınız. Bilgilendirme mesajını ileri düğmesine basarak geçtikten sonra aMSN ile kullanacağımız kamera cihazını seçmeliyiz.
İleri düğmesine basıp diğer pencereye geçerek kameranızın parlaklık, kontrast ve renk tonu ayarlarını yapabilirsiniz. Bu sırada kameradan görüntü alarak aynı pencere içinde yaptığınız değişiklikleri görebilirsiniz.
Bir sonraki pencerede kullanacağınız ses aygıtını ve ses yüksekliğini seçebilirsiniz.
Ses aygıtı ayarlarını da tamamlayıp diğer pencereye geçerek mikrofon aygıtınızı seçip, çalışıp çalışmadığını bir deneme kaydı yaparak anlayabilirsiniz.
Son olarak Bitir düğmesine bastığımızda aMSN ile kullanacağımız kamera ve ses aygıtlarını yapılandırmış oluyoruz.
Birkaç Özellik
aMSN’e nasıl tema, eklenti kuracağımızı öğrendik, yararlı eklentileri tanıdık, kamera ve ses aygıtlarımızı yapılandırmayı öğrendik. Biraz da aMSN’in diğer özelliklerinden bahsedelim. aMSN ile kişi listenizdekileri arkadaşlar, aile gibi farklı öbeklere ayırabilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz kullanıcıya daha çabuk ulaşırsınız. Bağlantı sıralama özelliğiyle bağlantıları ister durumlarına göre (çevrimiçi-çevrimdışı) ister öbeklerine göre sıralayabilirsiniz. Mobil cihazlar ile sorunsuz bir şekilde yazışabilirsiniz. Birden fazla kullanıcı ile aynı anda konferans görüşmeleri yapabilirsiniz.
Özetleyecek olursak, aMSN tüm beklentilerinizi karşılayabilecek hatta daha fazlasını size sunan bir istemci. Her geçen gün kullanıcılarının ve geliştiricilerinin desteği ile gelişen aMSN zamanla daha da kullanılabilir bir hâl alacaktır.
Siz de bilgileriniz dahilinde farklı yollarla aMSN’in gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu yollardan ilki tema ve eklenti hazırlamak. Kendi hazırladığınız tema ve eklentilerin aMSN’in sitesinde yayınlanmasını istiyorsanız aMSN Eklenti ve Tema Gönderme Rehberi‘ne göz atabilirsiniz. Bir başka yol olarak da aMSN çervirilerine katkıda bulunabilirsiniz.
Özgür yazılıma bol destekli günler dilerim.