Özgür Bilgi Kanalı

Güvenlik Eğitimleri

Güvenlik Eğitimleri

İnsanlık için temel düzeyde ihtiyaçlar vardır. Her insan için geçerli olan bu temel ihtiyaçlar beslenme giyinme barınma ve korunma gibi temel yaşam ihtiyaçlarındandır. Yani güvenlik insanoğlu için vazgeçilmez bir mefhumdur. Bu nedenle güvenliğe her geçen gün daha fazla önem verilmeli ve güvenlik sistemleri geliştirilmelidir. Bu yöndeki çalışmalar geçen zaman içerisinde ileletilmekte, güvenlik sistemleri gelişim göstermektedir. Ancak güvenliğin geliştirilmesinin, teknolojinin nimetlerinden yararlanılmasının yanı sıra bir gerekli olan şey de bu hayati önem taşıyan güvenlik tedbirlerin uygulanma teknikleri açısından başta görevlileri ve belli ölçülerde tüm insanları bilinçlendirmektir. Bu nedenle ilgili kurumlarca görevli kişilere güvenlik eğitimleri verilmektedir.

Güvenlik eğitimlerine beş temel örnek verebiliriz. İlk yardım eğitimi, deprem eğitimi, yangın eğitimi ve kalabalık yönetimi temel örneklerdir.

İlk Yardım Eğitimi: Bir kaza veya kalp krizi benzeri acil durumda tıbbi müdahele gerekli olduğunda hastaneye ulaşmadan evvel ani müdahele gerekebilmektedir. Buna ilk yardım denir. İlk yardım çok önemlidir. Durumun gidişatını derinden etkileyen ilk yardım için özel olarak eğitim verilmekte, böyle durumlarda yapılması gereken müdaheleler veya yapılmaması gereken şeylerle ilgili insanlar bilgilendirilmektedir.

Deprem Eğitimi: Deprem insanoğluna en çok zarar veren doğal afettir. Deprem anında paniklememek ve doğru şeyleri yapmak da mühimdir. Bu nedenle deprem eğitimi verilmektedir.

Yangın Eğitimi: Yangın anında doğru müdahele teknikleri ile ilgili bilgilendirmelerdir.

Kalabalık Yönetimi: Kalabalık bir kaos ortamını kontrol etme eğitimidir.

Simülasyon Eğitimi

Simülasyon Eğitimi

Bir olay gerçekleştiği anda anında müdahale etmek için hızlı ve kararlı olmak gerekir. Bir doğal afet veya yaşanan bir kaza anında tereddütte kalmak işlerin sarpa sarması ve durumun kötü bir hal alması demek olacaktır. Bu nedenle olay gerçekleştiğinde anında ve doğru şekilde gerekenler uygulanmalıdır. Yapılması gerekenler pratik şekilde yapılması için de olay öncesinde bir ön hazırlık mutlak gereklidir. Bu nedenle de simülasyonlar yapılmaktadır. Simülasyon, yaşanan doğal afet veya kaza tarzı bir olayın yaşanmadan önce aynı şekilde canlandırılıp olay anında yapılması gerekenlerin pratik yapılması için kurgulanan senaryoların genel adıdır. Güvenlik sistemlerinde de simülasyonlar vazgeçilmezdir. Simülasyon eğitimlerinin belli başlı önemli çeşitleri vardır. Bu eğitimin sahada uygulama eğitim, acil durum planı,genel medikal simülasyon, acil durum simülasyonu, sahada uygulama eğitimi ve personel yangın simülasyonu gibi çeşitleri vardır.

Personel Yangın Simülasyonu: Ufak çaplı kontrol çerçevesinde bir yangın çıkarılır. Sonrasında eğitime katılan görevliler en kısa sürede ve en doğru şekilde yangını söndürmeye çalışırlar. Yangın esnasında birini kurtarma simülasyonları da önemlidir. Bu tarz eğitimlerde kullanılan konu mankenini en pratik şekilde minimum zarar almış şekilde kurtarmak gerekmektedir.

Acil Durum Planı: Görevliler acil bir durum esnasında ne yapılması, nasıl yapılması ve ne sırayla yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilip geniş planlama yapılır.

Acil Durum Simülasyonu: Yapılan acil durum planlarının doğru şekilde uygulanmasının garanti edilmesi için bir simülasyon düzenlenerek denetlenir.


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.