Kükreyen enflasyon, bu yıl ekonomiyi boğdu ve tüketici fiyatları Ekim ayında ulusal düzeyde %7,7 arttı.
Şiddetlienflasyon, Ekim ayına kadar geçen 12 ayda tüketici fiyatlarının %7,7 artmasıyla bu yıl ekonominin 1 numaralı sorunu oldu.
Bakkalda, benzin istasyonunda ve özellikle kiranızı öderken veya yeni bir ev almaya çalışırken bunu muhtemelen siz de fark etmişsinizdir.
Enflasyona neyin sebep olduğuna gelince, Rochester Institute of Technology’de Ekonomi profesörü Amitrajeet Batabyal,enflasyonla ilgili bir WalletHub araştırmasında, “Ana faktör, ABD ekonomisindeki tüm mallar için arzı aşan taleptir” dedi . WalletHub bir kişisel finans sitesidir.
“Bu artan talebe, kısmen Sam Amca’nın, aksi takdirde ciddi mali sıkıntı içinde olacak Amerikalılara yardım etmek için büyük teşvik fonları sağlaması neden oldu” dedi.
Hükümet, covid darbesini hafifletmeye yardımcı olmak için hane halklarına ve diğerlerine 5 trilyon dolar harcadı.
“Daha fazla paranın mevcudiyeti, tüketimi veya talebi artırdı ve arz, artan talebe ayak uyduramadı.Batabyal, uluslararası tedarik zincirikesintileri gibi başka faktörlerin de olduğunu söyledi.
Yumuşak İniş veya Durgunluk
Peki enflasyondaki yükseliş ekonomi için ne anlama geliyor?
New York Şehir Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Merih Üctum, ” İlkbahardaMerkez Bankasıyumuşak iniştenbahsediyordu , bu dadurgunlukolmadan veya ekonomik faaliyette küçük bir yavaşlama olmadan enflasyon oranını düşürmek anlamına geliyor ” dedi.
“İnatçı enflasyon rakamları karşısında, Fed başkanı Powell şimdi gerekirse ekonomiyi resesyona sokmaktan bahsediyor. Analistler genel olarak arz şoklarının yakında hafifleyeceğine ve talebin yumuşayacağına inanıyor.”
Üctum, durumun böyle olduğu kanıtlanırsa, “muhtemelen hafif bir durgunluk yaşayacağız” dedi. “Ancak enflasyon %5-6’nın üzerinde kalırsa yüksek oranlar devam edecek ve büyük olasılıkla sert bir inişe, yani daha ciddi bir resesyona yol açacaktır.”
Şimdiye kadar Fed, Mart ayından bu yana faiz oranlarını 3,75 puan artırdı ve gecelik bankalararası kredilerdeki federal fon oranını %3,75 ila %4’e çıkardı.
Enflasyon En Kötü Nerede?
22 büyük metropol bölgesini inceleyen WalletHub, enflasyonun en yüksek olduğu bölgelerin bir listesini çıkardı. Şehirleri, son aydaki tüketici fiyat enflasyonu ile iki ay önceki ve bir yıl önceki tüketici fiyatlarının bir kombinasyonuna göre sıraladı.
En yüksek enflasyona sahip iller ise şöyle:
1. Phoenix-Mesa-Scottsdale, toplam puan: 100
2. Miami-Fort Lauderdale-West Palm Beach: 79,24
3. Detroit-Warren-Dearborn: 77.62
4. Seattle-Tacoma-Bellevue: 76.78
5. Demirleme: 73.91.
En düşük enflasyona sahip iller ise şöyle:
22. Houston-The Woodlands-Sugar Land: 31.41
21. Washington, DC-Arlington, Va.-İskenderiye, Va.: 36.86
20. Denver-Aurora-Lakewood: 41.82
19. Aziz Louis: 46.43
18. New York-Newark-Jersey City: 47.29.
Ekim’deki %7,7’lik enflasyon, Eylül’deki %8,2’den düşüşü temsil ederken, “merkez bankaları ve diğer pek çok tahminci, enflasyonun sürekli yüksek olma riskini hafife alıyor olabilir.
Seçkin araştırma şirketi Oxford Economics’te ekonomist olan Jamie Thompson,bir yorumda enflasyon,” diye yazdı.
“Görüşümüz enflasyonun gelecek yıl gerileyeceği yönünde olsa da, daha kademeli bir yavaşlama riskinin altını çizen kanıtlarla birlikte görünüm oldukça belirsiz.”