Fıtık Belirtileri
Bel fıtığı ve boyun fıtığı rahatsızlığının oluşumu, belirli etkenlere bağlı olabilir. En büyük sebeplerin başında, duruş şekil bozuklukları ve ani yapılan yanlış hareketler gelmektedir. Bunun yanı sıra kilolu olmak, genetik yapısal özelliklerimiz ve egzersiz yapmamak da, bel ve boyun fıtığı oluşumlarını tetikleyen sebepler arasındadır.
Bel ve boyun fıtığının oluşma şekli aynıdır. Omurgalarımızın arasındaki disklerin, her birinin içerisinde bulunan koruyucu jel tabaka, disk deformasyonu yüzünden dışarı çıkarak, çevrede bulunan kas yapısına basınç yapar. Bunun sonucu oluşan fıtık, bel ve boyun omurlarında ortaya çıkabilir. Farklı şekillerde kendini gösteren fıtık belirtileri, genelde fıtığın safhasına göre değişiklik gösterir.
Bel fıtığı belirtileri, en çok bel ve bacak ağrısı olarak kendini gösterir. İlerleyen safhalarda, bacakta uyuşma, güç kaybı gibi belirtileri de vardır. Kişinin hareketleri oldukça kısıtlanır ve acı verici bir süreçtir. Fakat her bel ağrısı, fıtığa bağlı olmayabilir. Kas problemleri yüzünden de yaşanabilen bel ağrıları vardır. Anlaşılması için en iyi yol röntgen ya da MR yolu ile teşhis konulmasıdır.
Boyun fıtığı belirtileri, boyun tutulması ya da, şiddetli ağrılar ile kendini gösterebilir. Buna bağlı olarak hareketlerde kısıtlanma ve hareket esnasında acı yaşanması, en belirgin işaretlerdir. Eğer sinirlere baskı oluşuyorsa, elde ve kolda uyuşma, güç kaybı yaşanabilir.
Bazı durumlarda bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları için, yapılacak egzersizler çok faydalı olmaktadır. Ancak fıtık ileri safhada ise ve sinirlere olan baskı oranına göre, ameliyat ile de tedavi uygulanabilir.
Bel fıtığı egzersizleri için önerilen bazı hareketler vardır.
– Duvara sırtımızı dayayalım ve ayaklarımızı omuz hizasında açalım. Ellerimizi öne doğru uzatarak, yer ile doksan derecelik açı yapacak konuma gelene kadar, çömelip yavaş yavaş kalkalım. Bu pozisyon duvara dayalı bir sandalyeye, oturur gibi gözükecek şekilde yapılır.
– Dizimizin üzerinde ve ellerimizin üzerinde olacak şekilde yerde, dört ayak pozisyonu alalım, önce sırtımızı yukarı kambur oluşturacak şekilde çıkaralım. Daha sonra tam tersi belimizde kavis olacak şekilde aşağı doğru esneyelim.
Fizik tedavi uzmanlarınca önerilen bu hareketler, yavaş ve çok zorlanmadan yapılmalıdır.
Boyun fıtığı egzersizleri için ise şu hareketleri yapabiliriz.
– Başımızı sağa ve sola doğru, omuz hizasında eğmek ve bunu en az on kez yapmak.
– Elimizle alnımızdan bastırarak geriye doğru güç uygular iken, başımız ve boynumuzla ileri doğru itmek. Aynı hareketi ters şekilde yapmak, yani elimizi başımızın arkasına koyarak, öne doğru iterken, kafamızla arkaya doğru direnç göstermek şeklinde, yapılabilir.
Bu hareketleri yapmanın yanı sıra, yatak sağlığımızda, bel ve boyun fıtığında önemli bir etkendir. Sağlıklı yatak ve uygun yastık kullanımına da dikkat etmemiz gereken konular arasındadır.
Fıtık denildiğinde, kasık fıtığına da değinmekte fayda var. Kasık fıtığı, karın duvarımızda, oluşan yırtıklar sonucu, iç organlarımızın, bu yırtıktan cilt yüzeyine doğru çıkması ve şişmesidir. Doğumsal sebepler yüzünden olabileceği gibi, zayıf bulunan bölgenin zorlanarak, açılması ile de olabilir. Bazı ameliyatlar sonrasında da görülebilen bu duruma, kesi yeri fıtığı adı verilir.
Kasık fıtığı belirtileri, öksürük ve ıkınma esnasında veya ayakta dururken, karın bölgesinde bir şişlik olarak kendini gösterir. Bu şişlik, çoğunlukla sırt üstü yatıldığında, kaybolur. Fıtığın ilerlemiş safhalarında, şişlik sürekli kendini gösterir. Genellikle fıtığı oluşturan iç organ bağırsaktır. Basit bir operasyon ile düzelen fıtık tedavisi için, alternatif bir yöntem bulunmamaktadır.