Basur nedir?
Basur pek çok kişinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Kimi zaman çok acılı ve zahmetli bir hastalıktır. Anal bölgedeki toplardamarların genişleyerek anüsten çıkması sonucu oluşur. Özellikle iltihaplandığı zaman çok ağrı ve kanama yapar, bu evrede dışkılama sırasında hasta çok acı çekebilir.
Basur tedavi yöntemleri nelerdir?
Basur tedavisinde ameliyat bir çözüm olarak görülse de en son tercih edilen işlemdir. Ancak kanama ve ağrı ile, günlük hayatı çekilmez hale gelen kişilerde önerilir.
Son günlerde tıp sektöründe boğma tedavisi uygulanmaktadır. Bu uygulamalar son derece başarılı olmuştur. Kolaylıkla ve kısa süre içinde uygulanabilir bu tedavi şekli, ameliyat gerekliliğini büyük ölçüde azaltabilir. Boğma tedavisi basitçe, basurlu bölgenin bir lastik yardımı ile sıkıştırılması şeklinde anlatılabilir. Boğulan bölgedeki basur beslenemediği için, bir süre sonra kendiliğinden düşüyor. Vücut kendini bu süre içinde, tedavi etmiş oluyor. Başarı oranı %90 olan bu tedavi şekli, pek çok hastanın yüzünü güldürüyor.
Lazer ile basur tedavisi ise başka bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Buradaki sistem, lazer ile basur memesini yüksek ısıya ulaştırıp, yok etme şeklinde çalışmaktadır. Bu sistem basit bir uygulama gibi görülse de, hastalar tarafından çok tercih edilmemektedir.
Basura sebep olan faktörler
Basura sebep olan nedenleri bilmek de önemlidir. Sebepler bilindiğinde, olan basurun ilerlemesi engellenip, rahatsızlıkların azalması mümkün olmaktadır. Bilinen başlıca sebepler kronik kabızlık ve ıkınmadır. Hamilelik dönemlerinde de damarlar genişlediği için yaşanabilir. Akşam yemeklerinden sonra yenecek kayısı, incir gibi yiyecekler yararlı olacaktır. Kronik kabızlık için ilaç da kullanılabilir. Kahve, acı ve baharat basur hastalarında önerilmez, kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.
Basur için bitkisel tedavi yöntemleri
Basur için, bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri doğru ve sabırlı bir şekilde uygulandığında, oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır.
En çok önerilen bitkisel basur tedavi şekli, çoban çantası ve zeytinyağı ile yapılacak olan kürdür. Çoban çantası, aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir bitkidir ve demleyerek kullanılır. Her akşam taze olarak demlemeniz gerekir. Bir bardak kaynar suya, öğütülmüş bir çay kaşığı çoban çantası eklenir ve beş dakika demlenir. Akşam yemeklerinden sonra içilir. Yatmadan önce de basur olan bölgeye, zeytinyağı ile pansuman yapılır. Bir ay bu uygulama yapıldığında çok başarılı sonuçların alındığı görülmüştür.
Basur ameliyatı ve sonrası
Basur tedavisinde, ameliyat uygulanması en son çare olmalıdır. Doktorların da önerisi bu yöndedir. Ancak her türlü yöntem denenmiş ve bir sonuç alınamamışsa, ameliyat düşünülmelidir. Basur ameliyatlarında hemorodial adı verilen, atardamarlar alınacağı için ameliyat sonrasında zor bir dönem yaşanır. Hasta için ağrılı ve acılı bir dönemdir bu. Bu yüzden hem hasta hem de doktor tarafından mecbur kalınmadıkça yapılması istenmez.
Eğer basur ameliyatı olunmuşsa, ameliyattan sonraki ilk on gün çok önemlidir. Bu dönem içerisinde yaranın hijyeni ve düzenli bakımı sağlanmalıdır. Tuvalet ihtiyacını karşılarken yumuşak olması gereklidir. Bu ilk on gün çok ayakta durmamak, istirahat şeklinde geçirmek uygun olur. Yaranın iyileşmesinden sonraki dönemde ise, basurun tekrarlama riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için en önemli şey, kabız kalmamaktır. Doğru beslenmek çok önemlidir. Posalı gıdalar tüketmek, tahıl ve meyve yemek, yeterli su içmek önemlidir. Basur ilerlemiş ise sürekli kanama yüzünden anemi sık rastlanılan bir durumdur. Tedavisi mutlaka yapılmalıdır.