Yaşamın her alanında hemen herkesin kaygı ya da endişe hissetmesi son derece olağandır. Hatta bazı durumlarda kaygı ve endişe verici duygular, normalde olduğundan daha yoğun bile hissedilebilir. Bu durumun sistematik, aniden ve sebepsiz biçimde oluşmasına ise panik atak adı verilir. Panik atak, bir çeşit anksiyete bozukluğudur. Aniden ve sistematik olarak ortaya çıkan endişe ve panik nöbetleri panik atağın en temel belirtileridir. Panik atakta endişe ve kaygı gibi güçlü hisler, çoğunlukla ölme veya zarar görme duygusunun yoğun biçimde hissedilmesiyle ortaya çıkar. Dolayısıyla gündelik yaşamda hissedilen kaygı, endişe ve panik gibi olağan duygu durumların panik atakla karıştırılmamalıdır.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak belirtileri, çoğunlukla nöbetler biçiminde ortaya çıkar. Aniden, sebepsiz biçimde gelişen kaygı hali, panik atağın en net belirtisidir. Buna karşın her kaygı durumunun panik atağa işaret etmediği de bilinmelidir. Panik atak belirtileri arasında ön plana çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yoğun biçimde ortaya çıkan bas dönmesi ve mide bulantısı
- Aniden, sebepsiz yere gelişen kaygı, endişe veya panik duyguları
- Yüksek düzeyde boğulma hissi ve atak sırasında ortaya çıkan ölüm korkusu
- Kalp atışının hızlanması ve göğüste beliren ani ağrılar
- Ağız kuruluğu, nefes darlığı, ve kulaklarda çınlama
- Anide ortaya çıkan terleme ve üşüme.
Tüm bunlar panik atak belirtileri arasında en ön plana çıkan durumlardır. Ayrıca panik atak nöbetleri esnasından yoğun biçimde uyuşma ya da iğne batması gibi durumların ortaya çıkması da olasıdır. Birinin panik atak nöbeti geçirdiğini tanılamak için ifade edilen belirtilerin en az dördünün nöbet esnasında ortaya çıkması gerekmektedir. Ruh sağlığı sorunlarının giderilerek kontrol altına alınmasını sağlayan Mutlu Yaşam Online Terapi Merkezi, online terapi ile panik atak problemlerine karşı da uzman desteği sağlamaktır.
Panik Atakla Nasıl Başa Çıkılır?
Panik atak da dahil olmak tüm ruhsal sorunlar, doğru yaklaşımlarla kontrol altına alınabilir. Özellikle uzman desteğine başvurmak, yaşanan panik atak sorunlarının giderilmesi adına oldukça belirleyicidir. Önemli düzeyde fiziksel belirtileri olan panik atak tanısı sürecinde uzmanlar tarafından fiziki tetkikler de yapılır. Ayrıca uzman desteğinin tercih edilmesi durumunda yaşanan sorunların gerçekçi biçimde ifade edilmesi gerekir. Uzman desteğine başvurulmaması halinde panik atağın daha tehlikeli boyutlara ulaşabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Mutlu Yaşam Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden online psikolog desteği alabilirsiniz.