Miracast, Masaüstü pc ler ve android ve ios mobil aletlerin ekran görünümünü aynı şekilde Miracast desteği olan televizyonlara ve projeksiyon cihazlarına birebir aktarma yapabileceğiniz teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde masaüstü bilgisayarınızın ekran görüntüsünü aktarabilir, hazırladığınız slayttı sunabilir veya severek oynadığınız oyunları dev ekranlara aktararak keyifli anlar geçirebilirsiniz. Bundan dolayı Miracast nedir? Konusuna değinelim.
Mobil aletlerde, televizyon gibi başka bir cihazı bulup ona bağlantı yapmasına ve kendi ekranındaki görüntüleri veya uygulama görüntülerini televizyonun ekranına yansıtmasını sağlayan bir standarttır. Bu teknolojiyi kablosuz HDMI olarak ta düşünülebiliriz.
Wi-Fi için standartların belirlenmesini sağlayan Wi-Fi Birliği, Miracast’i cihazlar arasında, kablolar veya bir ağ bağlantısı olmadan multimedya içeriklerini görüntülemeye olanak sağlayan bir çözüm veya standart olarak belirledi. Miracast Wi-Fi Direct teknolojisini temel almaktadır.
Wi-Fi Direct terimine de kısaca değinmek gerekir ise bu özelliği taşıyan iki cihaz arasında kablosuz dosya transferi için bağlantı sağlar, bu işlem için bir internet bağlantısı gerekmez. Wi-Fi Direct ile bu özelliği destekleyen cihazlar arasında rahatlıkla veri transferi yapabilirsiniz. Wi-Fi Direct teknolojisinde sadece bir cihazın bu özelliğe sahip olması veri tarnsferi için yeterlidir, yani iki cihazda da kaybı özellik olmayabilir.
Miracast, peer-to-peer (P2P) yani iki istemci arasında veri paylaşım protokolü olarak P2P ve Wi-Fi Direct kablosuz bağlantısını kullanır. Yani iki cihazın iletişimi için arada bağlantıyı sağlayacak ayrıca yerel bir makinaya gerek yoktur.
WPA2 şifreleme yöntemiyle güvenli bir bağlantı kurulur. İnternet katmanında IPv4, taşıma katmanında TCP ile UDP ve uygulama katmanında RTSP ve RTP kullanır.
1080 p HD video ve 5.1 surround sound (AAC ve AC3) aktarımı destekler.
Miracast teknolojisi cihazlar arası etkileşimi sağlıyor ve bu sayede cihazların markası farketmeksizin kendi aralarında her cihaz iletişim kurabiliyor. Bu da kullanıcılar büyük bir kolaylık sağlıyor. Miracast destekleyen cihazların listesine aşağıdaki adres üzerinden erişebilirsiniz.
http://www.wi-fi.org/product-finder-results?sort_by=default&sort_order=desc&capabilities=2
Bu teknoloji, daha önce Intel ve Apple tarafından farklı isimlerle piyasaya sürülmüştü. Intel WiDi teknolojisi Apple da, kendi cihazları arasında kullanılan AirPlay teknolojisiyle bu imkanı müşterilerine sunuyordu. Wi-Fi Birliği’nin sunduğu Miracast sertifikası ile birlikte bu teknoloji, sadece belli markaların çözümleri olmaktan çıkıp, tüm sektörün kullandığı bir standart haline gelmiş olacak.
Ben testlerimi LG Smart Televizyonumda yapacağım bu nedenle LG televizyonum üzerindeki ayarların ekran görüntüsünü paylaşacağım. Öncelikle Televizyonum üzerinden Ağ menüsüne girip oradan Miracast / İntel Vidi desteğini tıklıyorum.
Açılan ekranda Miracast özelliğini açık hale getiriyorum.
Sonrasında bilgisayarımın bul menüsünden İkinci Ekrana Yansıt özelliğine tıklıyorum.
Bu işlemi dilerseniz ekran özelliklerinden Kablosuz bir ekrana bağlan seçeneği ile gerçekleştirmeniz mümkün.
Bu işlemden sonra bilgisayarımızla aynı ağa bağlı olan Televizyonumuz bulunuyor. Bunu seçelim.
Bu aygıt bilgisayarımıza eklendi. Aygıt yöneticisinde durum aşağıdaki gibi görünmektedir.
Kablosuz bir aygıta bağlan dediğimizde ve Televizyonumuzu seçtiğimizde Televizyonumuz üzerinde aşağıdaki gibi bir uyarı çıkacaktır.
Bağlantı sağlanma aşamasına geldi.
Bilgisayar ekranımdaki görüntü Televizyonuma aktarıldı.
Aynı zamanda sadece film izlerken ekranın tüm görüntüsünü vermek yerine film izleme programındaki görüntüyü Televizyon üzerine aktarabiliriz. Bu işlem için aşağıda gösterilen butona tıklamamız yeterli.
Sadece video görüntümüz ekrana yansıdı. HDMI ve VGA gibi ortalıkta yer kaplayan aparatlar yerine kablosuz aktarım güzel bir özellik
Yararlı olması dileğimle. Bir başla makalemizde görüşmek üzere.