Özgür Bilgi Kanalı

E-ticaret

Uzay çağının en büyük fenomenlerinden biridir kendi işini kurmak deyimi. Üniversitede tanışan 2-3 arkadaş, bulunduğu işten memnun olmayan ya da daha büyük oynamak isteyen bir çalışan, bu hayalin peşinden koşabilir. Bu noktada aşılması gereken ilk engel girişiminizi hayata geçirecek fikirdir. Diyelim ki fikri de buldunuz ve e-ticaret ekosistemine dahil olmaya karar verdiniz.

Peki çıkacağınız bu zorlu yolu ne kadar tanıyorsunuz?

Belki de henüz duymadığınız ama cevaplamanız gereken sorular neler? Yeni başlayanlar için e-ticarette hangi sorular önceliğe sahip?

1. Hangi E-Ticaret Türünde Yer Almalıyım?
2. Girişimime Destek Olacak Birilerini Nasıl Bulabilirim?
3. Pazar ve Rakipler Hakkında Ne Biliyorum?
4. Tüketiciler Benden Ne Bekliyor?
5. Sitemin Tanıtımını Nasıl Yaparım?

Hangi E-Ticaret Türünde Yer Almalıyım?

Tabi ki fikriniz sizi şekillendirecek ama online alışverişin iş modellerine hakim olmak girişiminizi doğru limana yönlendirmenizi sağlar. E-ticaret türlerini 5 ayrı başlıkta inceleyebiliriz; Şirketler arası e-ticaret anlamına gelen Business to Business (B2B), şirket ürünlerini tüketiciyle buluşturan Business to Consumer (B2C), tüketiciler arası köprü oluşturan Consumer to Consumer (C2C), henüz çok yaygın olmasa da tüketiciden şirkete ürün satan model, Consumer to Business (C2B) ve bir şirket ağının içinde şirketin çalışanlarına özel ürün ve hizmet sunduğu Business to Employee (B2E).

Girişimime Destek Olacak Birilerini Nasıl Bulabilirim?

Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan girişiminizi karşılayacak ekonomik gücü sağlayamıyorsanız diğer sorulara geçmek için bu zor olanını cevaplamanız gerek. Çünkü fikriniz ne kadar iyi olursa olsun finansal tabanı oturtmadan ilerleyemezsiniz. Bu konuda düzenlenen yarışmalar, devlet teşvikleri ve uluslararası fonlar mevcut. Bu seçenekler size belirli bir finansal destek sağlayacaktır fakat girişiminizin ihtiyacı olanı daha fazlası ise gitmeniz gereken yatırımcı türleri; melek yatırımcı ya da risk sermayedarları olacaktır. Ayrıca birinci derece finansör rolü oynamasa da, yatırımcı ve girişimci arasındaki köprü vazifesini sağlayan kuluçka merkezleri, girişiminize hayat veren adreslerden biri olabilir.

Pazar ve Rakipler Hakkında Ne Biliyorum?

Pazarlama stratejilerinizden, satacağınız ürünün fiyatına kadar bilmeniz gereken her şey aslında bu sorunun cevabında gizli. İster dikey (internet üzerinden sadece belli bir kategoride ürün satmak) ilerleyin, isterseniz ürün segmentiniz çok geniş olsun; rakiplerinizin dağıtım ağlarına, ürün fiyatlarına, pazar paylarına ve tüketici demografik bilgilerine hakim olmanız markanızı konumlandırmanız gereken alanı daha rahat bulmanızı sağlayacaktır. Hatta sizinle aynı hizmeti sunan fiziki mağazaları da dikkate almanız gereklidir. Küçük bir örnekle açıklayalım; e-ticaret sektöründe özel alışveriş sitesi olarak yer almak istiyorsanız, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor ve N11 gibi sitelerin yaptıkları ve yapmadıkları sizi yakından ilgilendirmelidir. Sonuçta tercih ettiğiniz iş ağındaki büyüklerle aynı ürünü satıp, aynı stratejide ilerlerseniz, farklılaşamazsınız.

Tüketiciler Benden Ne Bekliyor?

”Müşteri istediği renkte arabayı satın alabilir, renk siyah olduğu sürece” Bu, Henry Ford’un tüketicilerin farklı renkte araba istemeleri üzerine kurduğu efsane cümle. Tabi Ford, bu cümleyi ağzından çıkardığı yıllarda ondan başka araba satan kişi ya da şirket yoktu ve o ürettiği arabalar için siyahtan başka renk tercih etmiyordu. Tüketicilerin ne istediğini tamamen üreticilerin ve şirketlerin belirlediği bir dönem muhtemelen bir daha gelmeyecek. O yüzden e-ticaret sitenizi kurmadan potansiyel tüketicilerinizin sizden neler bekleyeceğini bilmek hayati önem taşır.

Sorunun cevabına gelirsek, ilk izlenim önemlidir; sitenizin tasarımı görsel anlamda çok iyi olmakla beraber sade, basit ve anlaşılır olmalı. Online mağazanızı ziyaret etmek isteyen biri site açılırken çok fazla beklememeli; ekmek almaya girdiğimiz bir bakkalın kapısını açmak için 20 saniye uğraştığınızı düşünsenize, aç gezmeyi tercih edebilirsiniz. Sitenizden ürün satın almaya karar veren müşterinize dilediği gibi ödeme yapma imkanı verin. Kredi kartının yanı sıra PayPal ve BKM Express gibi ödeme seçenekleriyle birlikte kapıda ödeme fırsatı tanıyın. Satış bitti, işlem tamam diye düşünmek hiçbir zaman marka sadakati getirmeyecektir. Bu yüzden satış sonrasında müşterilerinizin sorunlarını çözmek için gerekirse 7/24 hazır olun.

Sitemin Tanıtımını Nasıl Yaparım?

Aslında çok kolay bir soru, verin en çok izlenen 4-5 kanalın prime time reklam kuşağına tanıtımınızı; satış ve üye sayınızda patlama yaşayın! İşin kinayesi bir yana, televizyona çıkacak kadar pazarlama ve reklam bütçesi ayırabilmenizin oranı yeni bir girişim olduğunuzu da düşünürsek, milyonda bir. Bu sebeple belirleyeceğiniz pazarlama stratejileri, alternatif kanallar üzerinden olacaktır. E-posta pazarlamasını tercih edip, tüketicilerinize basın bülteni, kampanya bilgileri hatta eğlenceli içerikler gönderebilirsiniz. Affiliate pazarlama da kullanmanız gereken bir başka seçenektir. Büyük trafik hacmine sahip siteler üzerinden satış, kayıt ya da aksiyon amaçlı vereceğiniz reklam, bütçeleme açısından yeni girişimler için idealdir. Doğru bir şekilde yapılan Google Ads kampanyaları da göz ardı edilmemeli.

Bütün bunlarla beraber, literatürde kendinden yeni yeni söz ettirmeye başlayan sosyal alışveriş terimi e-ticaret sitelerine büyük bir ipucu niteliğinde. Sosyal medya kanalları üzerinden alışverişi tanımlayan bu terim, sosyal medya pazarlamasının elzem bir seçenek olduğunun da göstergesi. Sosyal medya ile ilişkisi günden güne artan kullanıcıların, e-ticaret sitenize sosyal ağlar aracılığıyla üye olabilmesi (sign in) doğru bir farklılaşmadır. Ayrıca değişen tüketici trendleri mobil ticaret ve sosyal medya ilişkisini güçlendirmekle beraber sitelerin mobil cihazlara entegrasyon önemini de arttırmaktadır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.