Growth Hacking, son yıllarda ön plana çıkan bir iş yapılandırma ve büyüme planlarının tamamıdır. Kelime anlamına baktığımızda, nekadarda sanal korsanlığı anımsatsa da alakası yoktur takibi. Burada mantık olarak, yeni kurulmuş bir projenin, en küçük bütçeler ile nasıl maksimum kapasitede büyüyeceği konusunda bir yol haritası çizme durumudur. Böylece sınırlı olan kaynakların maksimum fayda ile kullanılması sağlanmış olacaktır. Buradan da anlayacağımız üzere Growth Hacking, büyüme stratejisidir.
Growth Hacking’i iki bölümde ele alıp öncelikle Growth, yani büyüme kısmına bakmamız gerekiyor. Growth ile anlamamız gereken şey websitemize gelen trafik miktarı, sosyal medya kanallarımızdaki takipçi sayılarımız ve etkileşim durumlarıdır. Growth Hacking kavramın 2. Bölümü ise Hacking, ilk başta belirttiğimiz gibi sanal korsanlık veya ele geçirme operasyonları değil, mevcut problemleri en hızlı ve farklı açılardan yaklaşarak çözme durumudur.
Growth Hacker Nedir?
Kısaca Growth Hacking işini yapan kişilere “Growth Hacker”denmektedir. Dijital alanda uzman olan Growth Hackerlar, Arama motoru optimisyonu, istatistik ve analizlerde, kullanıcı analizi ve sosyal medya planlarında, kullanıcı odaklı içerikler gerekli beceriye sahiptirler. Growth Hackerlar aslında online pazarlama ile uğraşıyorlar fakat online pazarlamacılardan farkları ise her türlü konuları analiz etmeleri, test etmeleri ve ölçümleri online sunmalarıdır. SEO, Google Analytics ve diğer analitik araçları, içerik pazarlaması, A/B testi, viral pazarlama ve sosyal medya pazarlaması ise Growth Hacking konusunda en çok kullanılan kavramlardandır.
Growth Hacking’in online pazarlamaya kıyasla daha çok internet girişimleriyle özdeşleşmesinin sebebi ise daha düşük bütçelere ihtiyaçlar duymasıdır. Growht Hacking’i; Linkendln, Twwitter, Facebook gibi büyük şirketler kullanımaktadır.
Growth Hacking Ne Zaman Sahaya Çıkar
İnternet gelişiminde bütçe ve sermaye tüketiminin kısıtlama olması Growht Hacking kavramına ihtiyaç duyularak daha düşük bütçeler ile büyüme planlamasının gerçekleşmesini sağlar. Küçük çaplı sosyal medya projeleri ve firmalar değil günümüzde sıkça kullandığımız sosyal medya ve veri depolama siteleri de aktif olarak bu stratejiyi kullanmaktadır.
Growth Hacking Nasıl Çalışır?
1- Veri Analizi
Büyüme ile ilgili sorunları bulabilmek için hem pazarlama çalışmalarınız hem de kullanıcıların internet sitesi uygulamanız içerisinde davranışlarını ince bir şekilde analiz etmeniz gerekir. Growth hackerların bunu yapabilmeleri için dünya genelinde popüler olan Google Analytics, Hotjar, Mixpanel, Kissmetrics gibi araçlara hakim olmaları gerekir.
İlk aşamada bu analizlerin teknik kurumlarını yapmaları gerekir. İkinci aşamada ise bu araçlardan gelen verilerin okunması ve yorumlanması gerekir. Verilerin yorumlanması aşamasında hem istatiksel veriler incelenmeli hem de kullanıcı araştırması, anket gibi istatiksel olmayan yazılı ve sözel verilerin incelenmesi önemlidir.
2- Teknik Bilgi
Büyüme süreci hızlı bir şekilde fikirlerin test edilmesi ve başarısız olan fikirlerin analiz edilip, öğrenilmeyi sağlaması, başarılı olan fikirlerinden daha detaylı olarak uygulanması şeklinde devam eder. Bu süre zarfın da yapılacak büyüme çalışmaları ile ilgili Growth Hackerların teknik bilgisinin yüksek olması beklenir.
3- Kreatif Düşünme
Başarılı Growth Hackerlar problemlere kişilerin getirdiği çözümlerin dışında daha farklı çözümler getirir. Bunu sağlamak ise ancak yaratıcı düşünce ile güçlüdür. Farklı farklı sektörlerde bulunan alanlarda çözümleri bilmeleri ve bunu ele aldıkları problemlere göre nasıl uyarlayabileceklerini düşünebilmeleri gerekir.