Pardus bilindiği üzere TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş tamamen ülkemizde geliştirilmekte olan bir işletim sistemidir. Linux’un sahip olduğu genel özelliklerin yanı sıra Türkçe olması Pardus’un en dikkat çeken yönleri arasında yer alıyor. Pardus kullanarak sadece Linux’un ve Türkçenin bizlere sunduğu avantajlardan değil aynı zamanda ülkemize katkıda bulunma seçeneğinden de faydalanmış oluruz. Bilindiği üzere Windows ve diğer işletim sistemleri için ödenen ücretler ülkemizden maddi kayba yol açar, fakat gerek bireysel gerekse de ülke çapında Pardus kullanımı yaygınlaştıkça bu handikapın minimuma indirilmesi de söz konusu olabilecektir.
Neden Linux – Pardus?
Linux dağıtımları açık kaynak kodlu işletim sistemleridir. Yani içerisinde gizli saklı erişemediğiniz hiçbir kod yoktur. Bu noktada gerek bireysel anlamda gerekse de kurumsal anlamda gizli kodlara sahip olan Windows – Mac gibi işletim sistemlerinin istendiğinde aslında ne kadar tehlikeli olabilecekleri söylenebilir.
Bir Linux dağıtım olan ve Debian üzerinde geliştirilmeye devam eden Pardus, milli bir işletim sistemi olarak güvenliğinizi sağlamasının yanı sıra diğer Linux dağıtımlarının sahip olduğu özelliklere de sahiptir. Bunların en önemli yönlerinin hızlı olmaları, çakılma sorunlarının olmaması, farklı farklı yazılımlara ve lisanslara düzenli ücret ödeme ihtiyacının olmaması gibi örnekler gösterilebilir. Diğer çok önemli özellik ise virüs bulaşma sorununun olmamasıdır. Günümüzde özellikle Windows kullanan şirketler ve kurumlar düzenli olarak saldırılara maruz kalmaktadır. Bir çoğu bu saldırılardan etkilenen kurumlar verilerini kaybetme riskleri ile hemen hemen her gün yüz yüze gelirler. İşte Pardus’ta bilgisayarınıza virüs bulaşma sorunu da ortadan kalkar. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Son olarak Pardus tüm sistem içerisindeki sürücüleri de otomatik tanıma özelliğine sahiptir. Tek tek tüm sürücüleri bilgisayarınıza kurmak için uğraşmanıza gerek kalmaz. Her ne kadar pek çok kişiye zormuş gibi görünse de işlevsel kurulum sihirbazı ile kolayca kurulur ve kullanılır.