Yalnızca girdilerinizi doğru bir şekilde yorumlamakla kalmayıp, metin, ses veya diğer medya aracılığıyla ilettiğiniz her şeyi gerçekten anlayan, tükettiğiniz tüm içeriğin size her zamankinden daha fazla uyarlandığı yeni bir internet türü hayal edin. Web’in evriminde yeni bir aşamanın devrilme noktasındayız. Bazı öncüler buna Web 3.0 diyor.
Muhtemelen, bugün halihazırda var olan birkaç erken aşama Web 3.0 uygulaması vardır, ancak yeni internet web altyapısına tamamen gömülü olana kadar, gerçek potansiyelleri gözlemlenemez.
Peki Web 3.0 tam olarak nedir, neye benzeyecek ve hayatımızı nasıl değiştirecek?
Tanım: Web 3.0 Nedir?
Çevirmek için tıklayın
Web 3.0, web sitelerinin ve uygulamaların, makine öğrenimi (ML), Büyük Veri gibi teknolojiler aracılığıyla bilgileri akıllı insan benzeri bir şekilde işleyebileceği internetin gelecek üçüncü neslidir .
Web 3.0 aslen World Wide Web mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web olarak adlandırıldı ve daha özerk, akıllı ve açık bir internet olmayı hedefliyordu.
Web 3.0 tanımı şu şekilde genişletilebilir: veriler, merkezi olmayan bir şekilde birbirine bağlanacak ve bu, verilerin çoğunlukla merkezi depolarda depolandığı mevcut internet neslimize (Web 2.0) doğru büyük bir sıçrama olacaktır .
Ayrıca, kullanıcılar ve makineler verilerle etkileşime girebilecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için programların bilgiyi hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlaması gerekir. Bu düşünceyle,iki taşlarıWeb 3.0 anlamsal web ve yapay zeka (AI) bulunmaktadır.
Web 3.0, Kripto Para Birimi ve Blockchain
Web 3.0 ağları, blok zinciri ve kripto para teknolojisinin kurucu blokları olan merkezi olmayan protokoller aracılığıyla çalışacağından, bu üç teknoloji ve diğer alanlar arasında güçlü bir yakınsama ve simbiyotik bir ilişki görmeyi bekleyebiliriz. Birlikte çalışabilir, sorunsuz bir şekilde entegre olacaklar, akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatikleştirilecekler ve Afrika’daki mikro işlemlerden sansüre dayanıklı P2P veri dosyası depolama ve Filecoin gibi uygulamalarla paylaşımdan , her şirketin davranışını ve işini tamamen değiştirmeye kadar her şeyi güçlendirmek için kullanılacaklar. Mevcut DeFi protokolleri , buzdağının sadece görünen kısmı.
Web 3.0 Teknolojileri
Web 3.0 teknolojisine bakarken aklımızda tutmamız gereken birkaç ayrıntı var. Her şeyden önce, konsept yeni değil. Web 1.0 ve 2.0 uygulamalarının ilk geliştiricilerinden biri olan Jeffrey Zeldman, 2006’daWeb 3.0’ınarkasına desteğini koyarak bir blog yazısı yazmıştı . Ancak bu konu hakkında konuşmalar daha 2001’de başlamıştı.
Web 3.0 Teknolojilerinin Evrimi
- Web 3.0, eski nesil web araçlarının yapay zeka veblok zincirigibi son teknolojilerle bir araya getirilmesinin yanı sıra kullanıcılar arasındaki ara bağlantı ve artan internet kullanımının doğal bir evriminden doğacak . Görünüşe göre, Internet 3.0, öncüllerinin bir yükseltmesidir: web 1.0 ve 2.0.
Web 1.0 (1989-2005)
Statik Web olarak da adlandırılan Web 1.0, çok az veya hiç kullanıcı etkileşimi olmadan yalnızca sınırlı bilgilere erişim sunmasına rağmen 1990’larda ilk ve en güvenilir internetti. Eskiden kullanıcı sayfaları oluşturmak ve hatta makaleler hakkında yorum yapmak bir şey değildi.
Web 1.0’ın internet sayfalarını elemek için algoritmaları yoktu, bu da kullanıcıların ilgili bilgileri bulmasını son derece zorlaştırıyordu. Basitçe söylemek gerekirse, içerik oluşturmanın seçkin birkaç kişi tarafından yapıldığı ve bilgilerin çoğunlukla dizinlerden geldiği dar bir patika ile tek yönlü bir otoyol gibiydi.
Web 2.0 (2005’ten günümüze)
Sosyal Web veya Web 2.0, Javascript, HTML5, CSS3, vb. gibi web teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde interneti çok daha etkileşimli hale getirdi ve bu da startup’ların YouTube, Facebook, Wikipedia ve daha pek çoketkileşimliweb platformları oluşturmasını sağladı .
Bu, veriler artık çeşitli platformlar ve uygulamalar arasında dağıtılıp paylaşılabildiğinden, hem sosyal ağların hem de kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üretiminin gelişmesinin yolunu açtı.
Bu internet çağındaki araçlar seti, daha önce bahsedilen Jeffrey Zeldman gibi bir dizi web yenilikçisi tarafından öncülük edildi.
Web 3.0 (henüz gelmedi)
Web 3.0, kullanıcılara yardımcı olmak için akıllı programlar çalıştırabilen AI sistemlerinin gücü aracılığıyla interneti daha akıllı hale getirecek veya bilgiyi insan benzeri zeka ile işleyecek web evriminin bir sonraki aşamasıdır.
Tim Berners-Lee, Semantik Web’in sistemler, insanlar ve ev cihazlarıyla “otomatik olarak” arayüz oluşturması gerektiğini söylemişti. Bu nedenle, içerik oluşturma ve karar verme süreçleri hem insanları hem de makineleri içerecektir. Bu, son derece özel içeriğin akıllı bir şekilde oluşturulmasını ve doğrudan her internet tüketicisine dağıtılmasını sağlayacaktır.
Web 3.0’ın Temel Özellikleri
İnternetin bir sonraki aşamasını gerçekten anlamak için Web 3.0’ın dört temel özelliğine bir göz atmamız gerekiyor:
- her yerde
- Anlamsal ağ
- Yapay zeka
- 3D Grafikler
her yerde
Ubiquity, her yerde, özellikle aynı anda olmak veya olma kapasitesine sahip olmak anlamına gelir. Başka bir deyişle, her yerde mevcut.
Web 2.0 zaten her yerde var: Bir FB kullanıcısı anında bir görüntü yakalayabilir ve paylaşabilir, bu da FB erişimi olduğu sürece nerede olursa olsun herkes tarafından kullanılabilir olduğundan her yerde bulunur.
Web 3.0 , interneti herkes için her yerde, her zaman erişilebilir hale getirerek bunu bir adım daha ileri götürür . Bir noktada,IoT (Nesnelerin İnterneti)teknolojisi çok sayıda yeni akıllı cihaz türü ortaya çıkaracağından , internete bağlı cihazlar Web 2.0’daki gibi bilgisayarlara ve akıllı telefonlara odaklanmayacak .
Anlamsal ağ
Semantik(ler), kelimeler arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Bu nedenle, Berners-Lee’ye göre Semantik Web, bilgisayarların Web’den içerik, işlemler ve kişiler arasındaki bağlantıları içeren çok sayıda veriyi analiz etmesini sağlar.
Pratikte bu nasıl görünür? Örneğin şu iki cümleyi ele alalım:
- Bitcoin’i seviyorum
- ben <3 Bitcoin
Sözdizimleri farklı olabilir, ancak anlambilimleri yalnızca içeriğin anlamı veya duygusuyla ilgilendiğinden, anlambilimleri hemen hemen aynıdır.
Web’de semantik uygulamak, makinelerin verileri analiz ederek anlam ve duyguları çözmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak, internet kullanıcıları gelişmiş veri bağlantısı sayesinde daha iyi bir deneyime sahip olacaklar.
Yapay zeka
Wikipedia, yapay zekayı makineler tarafından gösterilen zeka olarak tanımlar .
Çevirmek için tıklayın
Ve Web 3.0 makineleri, bir dizi veri tarafından iletilen anlamı ve duyguları okuyup deşifre edebildiğinden, akıllı makineleri ortaya çıkarır.
Web 2.0 benzer yetenekler
sunsa da, yine de ağırlıklı olarak insan temellidir ve bu da yanlı ürün incelemeleri, hileli derecelendirmeler vb. gibi yozlaşmış davranışlara yer açar. Örneğin, Trustpilot gibi çevrimiçi inceleme platformları, tüketicilerin herhangi bir ürünü incelemesi için bir yol sağlar. veya hizmet. Ne yazık ki, bir şirket büyük bir grup insanı toplayabilir ve onlara hak etmeyen ürünleri için olumlu eleştiriler oluşturmaları için ödeme yapabilir. Bu nedenle, internetin güvenilir veri sağlamak için orijinali sahteden nasıl ayırt edeceğini öğrenmek için yapay zekaya ihtiyacı var.
Google’ın AI sistemi kısa süre önceGamespot ticaret fiyaskosununardından Robinhood uygulamasıyla ilgili yaklaşık 100.000 olumsuz yorumu Play Store’dankaldırdı.Uygulamayı yapay olarak düşürmeyi amaçlayan derecelendirme manipülasyonu girişimleri algıladığında. Bu, blogların ve diğer çevrimiçi platformların verileri elemesine ve bunları her kullanıcının beğenisine göre uyarlamasına olanak tanıyan, yakında İnternet 3.0’a sorunsuz bir şekilde uyacak olan eylem halindeki yapay zekadır. AI ilerledikçe, kullanıcılara mümkün olan en iyi filtrelenmiş ve tarafsız verileri sağlayabilecektir.
Uzamsal Web ve 3D Grafikler
Bazı fütüristler , grafik teknolojisinde devrim yaratarak fiziksel ve dijital arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı ve net odaklı 3D sanal dünyaları getirmeyi amaçladığı için Web 3.0’a Uzamsal Web de diyorlar .
Çevirmek için tıklayın
2D muadillerinden farklı olarak 3D grafikler, yalnızca Decentraland gibi fütürist oyun uygulamalarında değil, aynı zamanda emlak, sağlık ve e-ticaret gibi diğer sektörlerde de yeni bir daldırma düzeyi getiriyor .
Web 3.0 Uygulamaları
Bir Web 3.0 uygulaması için ortak bir gereksinim, büyük ölçekli bilgileri sindirme ve onu gerçek bilgilere ve kullanıcılar için faydalı uygulamalara dönüştürme yeteneğidir. Bununla birlikte, bu uygulamalar hala erken aşamadadır, bu da iyileştirme için çok fazla alana sahip oldukları ve Web 3.0 uygulamalarının potansiyel olarak nasıl çalışabileceğinden çok uzak oldukları anlamına gelir.
İnternet 3.0 uygulamalarına dönüştürdükleri ürünler geliştiren veya sahip olan şirketlerden bazıları Amazon, Apple ve Google’dır. Web 3.0 teknolojilerini kullanan iki uygulama örneği, Siri ve Wolfram Alpha’dır.
Wolfram Alfa
- Apple’ın sesle kontrol edilen yapay zeka asistanı yıllar geçtikçe daha akıllı hale geldi ve iPhone 4S modelinde ilk ortaya çıkışından bu yana yeteneklerini genişletti. Siri, karmaşık ve kişiselleştirilmiş komutları yerine getirebilmek için yapay zeka ile birlikte konuşma tanıma özelliğini kullanır.
Bugün, Siri ve Amazon’un Alexa’sı ve Samsung’un Bixby’si gibi diğer AI asistanları, “en yakın burger lokantası nerede” veya “yarın sabah 8:00’de Sasha Marshall ile randevu alın” gibi talepleri anlayabilir ve hemen doğru bilgi veya eylem.
- Wolfram Alpha, arama motorlarının yaptığı gibi size web sayfalarının bir listesini vermek yerine, sorularınızı doğrudan hesaplama yoluyla yanıtlayan bir “hesaplamalı bilgi motorudur”. Pratik bir karşılaştırma istiyorsanız, hem Wolfram Alpha’da hem de Google’da “ingiltere vs brezilya” aratın ve farkı görün.
Google, en popüler arama olduğu için “futbol” kelimesini anahtar kelime olarak eklememiş olsanız bile Dünya Kupası sonuçlarını verir. Alpha ise, sorduğunuz gibi, size iki ülkenin ayrıntılı bir karşılaştırmasını verecektir. Web 2.0 ve 3.0 arasındaki temel fark budur.
Kapanış Düşünceleri
Yeni internet, daha kişisel ve özelleştirilmiş bir tarama deneyimi, daha akıllı ve daha insan benzeri bir arama asistanı ve daha adil bir web oluşturmaya yardımcı olacağı umulan diğer merkezi olmayan faydalar sağlayacak. Bu, her bir kullanıcıyı kendi verileri üzerinde egemen olmaya yetkilendirerek ve uygulamaya konduktan sonra gelecek sayısız yenilik sayesinde daha zengin bir genel deneyim yaratarak başarılacaktır.
Web 3.0 kaçınılmaz olarak geldiğinde -akıllı cihazların davranış kalıplarımızı nasıl değiştirdiğini düşünmek ne kadar zor olsa da- internet günlük yaşamlarımıza katlanarak daha fazlaentegreolacak .
Fırınlar, elektrikli süpürgeler ve buzdolapları gibi ev aletlerinden her türlü nakliyeye kadar günümüzün normalde çevrimdışı makinelerinin neredeyse tamamının, özerk sunucuları ve merkezi olmayan uygulamaları (DApp’ler) ile etkileşime girerek IoT ekonomisinin bir parçası haline geldiğini ve aşağıdakiler gibi yeni dijital alemleri ilerlettiğini göreceğiz. 21. yüzyıl için sayısız yeni teknoloji “mucizesine” güç verecek blockchain ve dijital varlık.