Bildiğiniz gibi Xfce, basit, işlerinizi daha kolay ve sakin bir şekilde yürütmenizi sağlayan, hızlı bir pencere yöneticisidir. Ama bu basitlik, bazı işlere doğrudan müdahale etmenize de neden olabilmektedir.
Bu kötü ya da zor bir şey değildir. Tam tersi, işleme doğrudan müdahale ederek pencere yöneticisi ile ilgili bazı ipuçları elde edebilirsiniz. Gelin size önce, KDM ile, hiçbir şeyi değiştirmeden Xfce’yi nasıl varsayılan hale getirebiliriz onu göstereyim, sonra da simgeler ve temalara el atalım.
KDM ile Xfce
“KDM ve Xfce mi?” diye sorabilirsiniz. Evet, KDM ile Xfce çalıştırmanın bir iki dezavantajı var. Örneğin kdebase’in sistem açılışında yüklenmesi dolayısıyla sistem geç açılmakta. Ama şu da var ki Pardus KDE temelli bir dağıtım ve dolayısıyla da KDE paketlerinin hâkimiyeti söz konusu. İster istemez KDE programı çalıştıracaksınız. Ağlarınızı düzenleyebilmeniz için, network-applet yani “KDE Ağ Programcığı” buna bir örnek. Bu nedenle, kdebase’in önceden çalıştırılması çok da büyük bir dezavantaj olarak görülmemeli. En azından şimdilik…
KDM ve Xfce’in birlikte çalıştırılmasının normal kullanıcılar için avantajı ise çok fazla. Xfce’yi kurduktan sonra yapmanız gereken tek şey, Giriş Yöneticisi (KDM) ekranına geldiğinizde “alt + M” tuş ikilisini kullanıp, açılan menüden de oturum olarak Xfce4’ü seçmeniz. Kullanıcı adı ve parolanızı girdiğinizde, artık sizi hep Xfce4 karşılayacak.
Kişisel Simgeler
İşte size Xfce masaüstü ile ilgili küçük bir ipucu daha: Xfce, kullanıcılara ait olan kişisel simgeleri, ev dizinindeki “.icons” dizininden algılıyor.
Örnek olarak Xfce-look[1] sitesinden bir simge teması indirin (mesela FinalOrder) ve arşivi açarak bu dizinin içine yerleştirin:
<example> $ tar -xf ~/Desktop/FinalOrder.tbz2 $ move ~/Desktop/FinalOrder .icons </example> simge dizini
Bunları yaptıktan sonra, Ayar Yöneticisi’ni çalıştırın (Xfce Menüsü > Ayarlar > Ayar Yöneticisi), oradan da “Kullanıcı Arayüzü”nü seçin.
“Simge Teması” sekmesinde yüklediğiniz simgeyi görebiliyorsunuz, değil mi? Güzel. Şimdi de öteki temalara gelelim.
Temaları Değiştirmek
Pencere Temasını Değiştirmek: Pencere temalarına ayar yöneticimizin “Pencere Yöneticisi Ayarları”ndan ulaşabiliyorsunuz. Xfce’de birçok tema kurulu geliyor. Bunların dışında bir tema yüklemek isterseniz, Xfce-look sitesinden temaları indirebilirsiniz. Bu temaları kullanabilmek için, indirdiğiniz arşivin içinden çıkan dizini ev dizinindeki “.themes” dizinine atmalısınız. Daha sonra, ayar yöneticimizin “Pencere Yöneticisi”nden tema seçimini yapabilirsiniz.
Yalnız dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Xfce-look sitesindeki her tema, biraz önce anlattığım şekilde kurulamamaktadır çünkü bu temaların bir kısmı Gnome teması olup, Xfce ile de uyumlu olan temalardır. “GTK+ themes” diye geçen temalar, tıpkı kaynak koddan derlenerek kurulan programlar gibi kurulabilmektedir. O şekilde kurulan temaların arşivlerinden README, INSTALL ve benzeri dosyalar çıkmaktadır, o dosyaları okuyarak tema kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Ama benim daha iyi bir fikrim var! Özgürlükİçin forumunda Xfce temaları ile ilgili bir konu açarak tema isteğinde bulunabilirsiniz ya da Uluzilla‘ya hata girebilirsiniz.
İmleç Temasını Değiştirmek:
Kullanmak istediğim simge temaları için, ev –ya da burada yoksa “.icons”– dizinindeki tema arşivlerinin içinden çıkan dizini de buraya yerleştiriyorduk. Aynı şekilde, imleç temalarını da bu dizine alabiliyoruz. Bu dizine aldığınız imleç temalarını kullanabilmek için ayar yöneticimizden “Fare” penceresini kullanmanız yeterli.
Keşke Fontlar İçin de Bir Dizin Olsa
Var! Xfce ile ilgili olmasa da, kullanmak istediğiniz tüm fontları ev dizinindeki “.icons” dizinine yerleştirerek kullanabiliyorsunuz.