Düşük karbonhidratlı beslenme diğer diyet türlerine yani düşük proteinli ya da düşük yağlı diyetlere göre daha sağlıklıdır. Ve bu şekilde beslenme daha hızlı ve sağlıklı zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
Ama eğer ki, çok fazla fiziki güç talep eden bir işte çalışıyorsanız ya da her gün profesyonel olarak sporla uğraşıyorsanız böyle bir diyeti uygulamayın.
Hareketsiz yaşam süren, haftada 1-2 kere spor yapan kişiler bu diyeti uygulaya bilir. Düşük karbonhidrat diyetinin en önemli özelliği, diyet süresince şeker değil yağ yakmış olacaksınız.
- Az karbonhidrat alımı spor yaparken gerekli enerjiyi yağ yakımın dan almanıza yardımcı olacaktır.
- Bedenimizin insülin salgılaması azaldığı için yağ yakmak daha da kolaylaşacak, yağ depolaması ise azalacaktır.
- Yağ yakıcı bir diyet olduğu için gün boyu daha enerjik hissedeceksiniz.
- Ne kadar çok karbonhidrat alırsanız vücudunuz o kadar çok su tutar ve daha kilolu gözükürsünüz. Düşük karbonhidratlı diyette vücudunuzdaki fazla sulardan da kurtulacaksanız ve daha ince gözükeceksiniz.
Şimdi besinleri tanıyalım.
PROTEİNLER. Vücudumuz için en önemli besin kaynağıdır. Çünkü dokuları onarmada en önemli besin proteinlerdir. Et, yumurta, süt, balık, tavuk hayvansal proteinlerdir. Ayrıca baklagillerde de bitkisel proteinler vardır.
YAĞLAR. Büyüme ve gelişme için gerekli besin kaynağıdır. Ayrıca 1 gram yağda 9 kalori olduğundan yüksek enerji kaynağıdır yağlar. Gün içinde omega 3 ve omega 6 alımına dikkat etmek gereklidir. (not: kızartmalarda zeytin ve ya fındık yağı kullanmanızı öneririm. Çünkü bu yağlar yüksek ateşte kötü yağa dönüşmez.)
KARBONHİDRATLAR. Yağlar gibi karbonhidratlar da yüksek enerji kaynağıdır. 1 gram karbonhidrat 6 kaloridir. Karbonhidrat tükettiğimizde glikoza yani şekere dönüşerek kan şekerimizi yükseltiyor. Kan şekerinin yükselmesi ise insülin salgılanmasına sebep oluyor. O zaman glikoz karaciğerdeki ve kaslardaki glikojen depolarını doldurduktan sonra arta kalanı yağ olarak depolanır.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİNİ NASIL UYGULARIZ.
- Hafta karbonhidrat tüketimini 100 gram
- Hafta 50 gram
- Hafta 50 gram olarak kullanacaksınız. Geri kalan enerjiyi yağ ve proteinlerden sağlayacaksınız. Az karbonhidrat alımı olduğu için vücut ona gereken enerjiyi sağlamak için yağ depolarını kullanmak zorunda kalacaktır.
Yemeden önce gıdanın besin değerlerine mutlaka bakın. Tam olarak ne kadar protein ne kadar karbonhidrat ne kadar yağ tükettiğinizin kaydını tutun. Bunu yazarak ve ya akıllı telefonlar için olan uygulamalarla çok kolaylıkla hesaplaya bilirsiniz.
Kısıtlamanız gereken gıdalar: şekerli, unlu, nişastalı, tahıllı ürünler. (meyve suları da yüksek miktarda şeker içerdiği için kısıtlamakta fayda vardır)
Rahat Tüketebileceğiniz Gıdalar: et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, sebzeler ve ölçüyü fazla kaçırmadan kuru yemişler.
EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ.
NOT: dikkat etmeniz gerek önemli husus günlük harcadığınız enerjiden yüzde 10 ila yüze 30 arasında açık yaratarak kilo verebilirsiniz. Daha fazlası vücudumuz için sıkıntı yarata bilir. Mesela günlük harcadığınız kalori 2000 ise 200-600 arası kalori açığı yaratabilirsiniz.