Özgür Bilgi Kanalı

Difteri Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Daha çok çocuklarda görülen bir hastalık olan difteri bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın ana nedeni vücutta bulunan difteri basillerinin zehir salgılaması olarak bilinmektedir. Difteri hastalığı oluştuğu zaman üç farklı hastalık ortaya çıkabileceği için difteri hastalığını üç farklı kategoriye ayırmak gerekir. Hastalık damlacık şeklinde en çok bulaşır. Soğuk mevsimlerde görülme olasılığı oldukça yüksektir. Hastalık, kişide halsizlik ve yüksek ateş yapar. Lenf bezlerinin şişmesine neden olur.
Sebepleri
Mikroplar sayesinde vücuda giriş yapan difteri hastalığı mikrobu iki ucu çomak şeklindedir. Bu mikroplar vücuda yerleştikten sonra kana bulaşmazlar. Bulunduğu yerde üreyip, iltihap halinde çoğalırlar. İlk olarak vücutta yüksek ateş ve kırgınlık belirtileri ortaya çıkar. Kişinin boğazında ve bademciklerinde beyaz ve iltihabi durumlar meydana gelir. Boyunda bulunan lenf bezlerinin şişkinliği gözle görülebilir. Eğer tedavi konusunda geç kalınırsa kalp atışlarında düzensizlik oluşur, çarpıntı ve nefes darlığı ortaya çıkar. Belli bir süre sonra daha ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Hastalık yalnız bir noktada olmayabilir. Vücudun farklı bölgelerinde görülüp hareket edebilir. Bu durum ise hastalığın en tehlikeli kısmıdır. Böyle bir durumda hasta sürekli olarak kendisini boğulacakmış gibi hisseder ve nefes alışında ve verişinde çoğalmalar olur. Burun içinde meydana gelen difteri daha tehlikeli bir durum arz eder. Nezle durumunu alarak burun içinde kanamalara neden olur. Hastalık, burun bölgesinin dışında boğazda, gırtlakta ve kulakta da görülebilir. En çok rastlanılanı boğaz bölgesinde olanıdır. Hastalık tedavi için geç kalınırsa felce yol açabilir.
Tedavisi
Tedavinin ilk aşamasını hastalık için hazırlanmış olan serum oluşturur. Hastalığın şiddetine göre serum ya adale içerisinden ya da direkt olarak damardan verilir. Tedavi süresince doktorlar penisilini tercih etmektedir. Penisilinde hastalığın tedavi süreci kısalmaktadır ve daha kesin sonuçlar vermektedir. Mikroplardan dolayı bazı hastalar zor durumda kalarak nefes almada zorlanırlar. Bu durumda ameliyat uygun olabilir. Hastanın rahat bir şekilde nefes alabilmesi için uygun delikler açılabilir. Boğazda oluşan iltihaplar için ise uygun gargaralar ve spreyler ek tedavi olarak kullanılabilir. Hastalığın şiddetli olduğu zamanlarda hasta sıvı yoluyla beslenmelidir. Sindirim ve yutkunma problemleri ortaya çıkacağı için besinler hafif ıslak olursa hasta için daha iyi olacaktır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.