ony PlayStation ArtFutura Game Award, Mundos Digitales,2005 A Coruňa,Spain, “Ytanium” 2004 yılının en kaliteli oyunu ödüllerinin sahibi bir oyun olan Glest bize sırlı bir dünya, heyecan ve hareketlilik sunuyor. Daha açılışta insanı etkileyen ve büyüleyen müziği, grafik kalitesi, çok iyi ses efektleri oyunu en azından bir kere deneyeyim hissini uyandırıyor.
Oyunu kurmak için Pardus/Paket Yöneticisi’ni açtıktan sonra Yeni Paketler/Oyunlar/Glest ve Glest-data paketlerini kurabilirsiniz.
Glest oyununun internet sitesinde gerek oyunun ek indirme dosyaları ve gerekse oyun hakkında detaylı bilgiler mevcut. Hatta sorularınız ve önerileriniz için Glest’in internet sitesindeki forum sayesinde Glest Timi ile bağlantıya geçebilirsiniz. Tabii ki İngilizce veya İspanyolca biliyorsanız.
Gelelim oyunumuza:
Oyunu açtığınızda karşınıza giriş menüsü geliyor.
Giriş menüsünde gördüğümüz “New Game” seçeneği ile yeni oyun girişi yapıyorsunuz. “Join Game” ile oyunu server üzerinden oynayabiliyor, “Scenario” ile oyun içinde bulunan haritaların (map) oyun türlerini(anarchy,one day vb.) seçebiliyorsunuz. ”Options” bölümü ile oyun ayarlarını yapabiliyorsunuz ki oyun dilini de buradan değiştirebiliyorsunuz. “Options/Language/Turkish.lng” yolunu izleyerek oyun dilini Türkçe yaptığınızda oyunu -çevirinin izin verdiği ölçüde- Türkçe oynayabiliyorsunuz.
Oyuna başlamak için iki seçeneğiniz bulunuyor:
Menü/ New Game/Oyun ayarı/Oyuna Başla yolunu izleyebilir ya da Menü/Scenario/Bir oyun türü/Başla düğmesi ile başlayabilirsiniz.
Oyunu ilk açtığınızda halkınızı insan olarak seçtiyseniz bir kale, enerji için bir inek, bir okçu, iki hafif zırhlı asker ve üç tane de işçi emrinize veriliyor. Eğer halkınızı Büyücüler olarak seçtiyseniz: Bir Mage Tower (sihir binası), bir Energy Source (enerji içeceği), bir Battlemage (savaşçı), üç İnitiate (büyücü işçi), bir Summoner (savaşçı üreten kadın büyücü), bir Golem (Yaratık) ve bir de Daemon (zırhsız yaratık asker) veriliyor.
Oyunun girişinde yine etkileyici bir müzik var ve haritada sizin kaleniz ve adamlarınız dışında kalan yerler siyah olarak gösteriliyor. Siz adamlarınızı haritadaki diğer yerlere gönderdikçe adamlarınızın etrafındaki aydınlık çember oraları da aydınlatacak ve haritada o bölgeleri de görebileceksiniz. İlk yapacağınız işlem farenin sol tuşu ile işçilerinizi seçerek sağ tuşuyla istediğiniz yere göndermek ve etrafınızda bulunan altın madeninde çalıştırmak, bir taraftan da “Kale” ve “Mage Tower”i seçip sağ üst tarafta bulunan işçi resmine tıklayarak enerji ve para gerektiği için işçilerinizi çoğaltmaktır. Yeni işçileri taş ocağına çalışmaya ya da kereste ihtiyacını karşılamak için ağaç kesmeye gönderebilirsiniz.
Menülerin Kullanımı
İnsan işçilerin üzerine fareyle sol tıkladığınızda sağ üst tarafta gelen menüde yedi simge göreceksiniz.
- El simgesi: “Stop” (Dur)
- Ok işareti: “Move” (Koşu)
- Ev: “Build Basic” (Gerekli İnşaatlar)
- Kale: “Build Advanced” (Ek Avantaj Sağlayacak İnşaatlar)
- Kazma: “Mine” (Taş Ocağı)
- Balta: “Harvest Wood” (Odun)
- Cıvata Anahtarı: “Repair” (Tamir et)
Üçüncü menü olan “Build Basic”de dört seçenek bulunmakta:
- “Farm” (Çiftlik): Enerji “0” veya “-” olursa enerjiyi çoğaltmaya yarar.
- “Barracks” (Baraka): Asker üretme merkezidir.
- “Blacksmith” (Silah Geliştirme Merkezi ve Odun Deposu): Silahlarınızı geliştirmeye yarar.
- “Castle” (Kale): Yeni madenlere işçi göndermek yerine oralara kale kurabilirsiniz.
Dördüncü menü olan”Build Advanced” menüsünde iki seçenek bulunmakta:
- “Technodrome” (Teknoloji Merkezi): Kule, uçaksavar ve robot teknolojisini kazandırır.
- “Defense Tower” (Savunma Kulesi): Şehrinizi korumak için istediğiniz yerlere kurabilirsiniz.
Eğer halkınız “Büyücüler” ise büyücü işçinin üzerine fareyle sol tıkladığınızda sağ üstteki menüde dokuz simge göreceksiniz.
- El simgesi: “Stop” (Dur)
- Ok işareti: “Move” (Koşu)
- Ateş Topu simgesi: “Attack” (Saldır)
- Cıvata Anahtarı: “Repair” (Tamir et)
- Kale: “Build” (İnşa et)
- Yaratık: “Ritval” (Ek avantajlar)
- El: “Mine” (Maden toplamak)
- El: “Harvest” (Odun toplamak)
- Büyücü: “Promote to Battlemage” (Savaşçıya Dönüşmek)
Beşinci menü olan “Build” seçeneğinde beş seçenek mevcut:
- “Energy Source” (Enerji İçeceği)
- “Summoner Guild” (Kadın Büyücü Yapım Merkezi)
- “Library” (Teknoloji Merkezi)
- “Archmage Tower” (Ejderha Üretim Merkezi)
- “Mage Tower” (Büyü Evi)
Altıncı menü olan “Ritval” seçeneğinde üç seçenek mevcut:
- “Tower of Souls” (Hava Saldırılarına Karşı Uçaksavar Kulesi)
- “Golem” (Yaratık Üretmek)
- “Wicker Behemoth” (Büyük Yaratık Üretmek)
Bu şekilde işçilerinize emirler verebilirsiniz. Amacınız altın madenini işleterek para kazanmak, ağaçları keserek kereste ihtiyacını karşılamak, çiftlik veya enerji içeceği alarak enerji elde etmek, bunun sonucunda asker üreterek saldırılara karşı koymak ve diğer altın madenlerini ele geçirip işleterek çok para kazanıp düşmanları yenmek, sonunda tek hakim güç olmaktır.
İpuçları
Oyunu açarken “işlemci ultra”yı seçerseniz oyunun zorluk derecesi yüksek olacaktır. Düşmanlar sürekli saldırmaya başlıyor siz şehrinizi kurana kadar düşman sizi ezip geçiyor. Bir öneri olarak şu söylenebilir: İşçi ürettikten sonra ilk işiniz “Baraka” yapmak olmalı. Bol bol okçu üretmeli, bu arada imar işlerini devam ettirmelisiniz. Çiftlikte göreceğiniz at simgesine tıklarsanız barakanızda atlı süvari bile yapabilirsiniz. Bu arada Teknoloji Merkezi’ne çok ihtiyacınız olacak çünkü düşmanın hava saldırıları karşısında uçaksavar yapmanız ya da yer saldırıları karşısında hava bombardımanı yapmanız gerekecek.
Oynama Önerileri
Daha önce Age Of Empires ve bu tarz oyunlara aşina olanların zorlanmayacağı bir oyun. Özellikle yiyecek değerinin (-)’ye düşmemesine dikkat edin; çünkü,yiyecek değeri eksiye düşerse yaşayan halkınızın enerjileri azalıyor ve halkınız ölmeye başlıyor. Teknolojik gelişmeyi sağlamak için Teknoloji Binası (sivri çatılı) yapmanız gerekli. Ekranı 360 derece hareket ettirmek istiyorsanız ilk önce F tuşuna basın ve W:Yakınlaştırma, S:Uzaklaştırma, A:Sola dönme, D:Sağa dönme tuşlarını kullanınız.
Oyunun İyi Yönleri
1-Üstün özelleştirilebilirlik. (oyun haritaları, insan ve büyücü olabilme, mevsim seçimi vb. her şey kolayca değiştirilebiliyor)
2-Çeşitli haritalara (map) sahip olma (çoklu veya tek rakiple oynanabilir haritalar).
3-Teknoloji geliştirme özelliği.
4-Gerçekçilik. (Enerji kaybı, yiyecek gereksinimi, çalışma şekilleri, dövüşme şekilleri vb.)
5-Age of Mythology tarzı büyücü ve olağanüstü varlıklar.
6-Detaya verilen önem (En ufak detaya kadar canlılık ve gerçekçilik).
7-Düşmanın otomatik tanınması ve imhası.
8-Gece gündüz ve mevsimsel değişimlerdeki gerçekçilik.
9-Aralarında Türkçe’nin de bulunduğu çoklu dil desteği.
10-Güzel görsel uygulamalar, efektler.
11-Oyundaki seslerin mükemmelliği.
Oyunun Kötü Yönleri
1-Oyunun internet bağlantısı henüz yok. 3.0.1 sürümünde böyle bir ayar konmuş ama çalışmıyor.
2-Oyunun teknoloji geliştirme olanakları kısıtlı. Bu da belli bir süreden sonra eldeki mevcut teknolojiyle düşmanın üzerine saldırmanızı gerektiriyor. Aslında bu özellik dolaylı olarak oyunu güzelleştiriyor.
3-Oyunda Age Of Empires tarzı bir zamanda yolculuk yani zamanda ilerleme özelliği yok.
4-Oyunda millet kavramı yok.
5-Oyunda alışveriş için bir pazar yok. Kaynakları biten oyuncuların eldeki mevcut kaynaklarla idare etmesi zor.
Benim öncelikli oyunlarım arasında yer alan Glest, diğer strateji oyunlarının vermediği keyfi vermiştir. Umarım sizler de beğenirsiniz. İyi oyunlar…
ateş ve su oynamak için tıklayın
ateş ve su-2 oynamak için tıklayın
ateş ve su-3 oynamak için tıklayın